Recensioner

Det tredje testamentet: Julius 1

tisdag 14 juni, kl 13:06 av 2 kommentarer

Julius DTTJag är svag för historiska äventyrsserier och därför är delar av Albumförlagets utgivning mumma för mig. Albumförlagets första utgåva var den franska äventyrsserien Det tredje testamentet, en riktigt bra äventyrsserie finfint tecknad av Alex Alice. Det tredje testamentet eftersöktes av en galen greve, tempelriddarna och våra ”hjältar” Marbourg och Elisabeth. Om testamentet kom i fel händer var allt över. Det tredje testamentet: Julius handlar om Julius av Samarra och de händelser som gav upphov till Det tredje testamentet. Handlingen utspelar sig under första århundradet efter Kristi födelse. I centrum står en karriärhungrig och hänsynslös romare, Julis Publius Vindex, som efter att ha kuvat ett uppror återvänder till Rom med en tillfångatagen kristen man för sitt segertåg och fylld av intriger för att ta över makten. Hans planer stjälps dock och även hans dotter Livia dras in. Han hamnar i slaveri i Judeen tillsammans med den kristne man han fört till Rom. En man med en synnerligen stark övertygelse. Xavier Dorison och Alex Alice har skrivit manus tillsammans och Alice har även stått för storybordet och sedan har Robin Recht tecknat. Utdrag finns här.

Albumet är tryckt på bestruket papper vilket ger ett bättre resultat än det papper som Albumförlaget oftast använt tidigare, helt klart ett lyft. Det märks att Alex Alice stått för storyborden och Robin Recht har förvaltat det väl så stilen är densamma som i Det tredje testamentet och teckningarna är följdaktligen riktigt bra. Det finns en hel del snygga bildlösningar för att förstärka känslor och stämningar även om albumet i det stora hela är konventionellt upplagt. Första delen lider inte heller av en väl snårig intrig som Det tredje testamentet ibland tyngdes av utan det är rakt berättad historia även om en del av det mysterium som aldrig klarlades tidigare finns här och förhoppningsvis klarläggs i kommande delar. Albumets centrala tema är tro. Julius har förlorat sin tro men den kristne som förefaller vara godheten personifierad, något som får sin förklaring i slutet av albumet. Den kristne, vars namn inte nämns eftersom just namnet har en sådan styrka, är å andra sidan påfrestande god och alldeles för att övertygad för att det ska vara sunt, men som sagt det finns en förklaring som räddar upp det. I slutet återkopplas till de mystiska riddare som spred död i Det tredje testamentet och jag hoppas på mer action framöver, stundtals är tempot väl långsamt. På det stora hela en bra och snygg inledning. Jag skulle också rekommendera den som är intresserad men inte läst Det tredje testamentet att läsa Det tredje testamentet: Julius innan. Då spoilas inget.

Manus: Xavier Dorison & Alex Alice
Illustration: Robin Recht & Alex Alice
Färgläggning: Francois LaPierre
Förlag: Albumförlaget
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. spacemonkey says:

    Tyckte detta var riktigt bra, bland det bättre från Albumförlaget hittills faktiskt 4:a från mig.

  2. […] kom andra delen i Albumförlagets historiska äventyrsserie Julius. Jag gillade första delen av Julius, en form av prequel till Det tredje testamentet även om jag saknade lite action. Julius utspelar […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...