Krönikor och åsikter

Några tankar kring DCnU

torsdag 16 juni, kl 14:51 av 15 kommentarer

Action-1Så här drygt två veckor efter nyheten från DC Comics att man efter Flashpoint gör något av en nystart för hela DC Universe (nu kallat DC New Universe, DCnU) och startar om samtliga serier från nummer 1. Inget fel med det i sig men som ett stort fan av DC Comics serier så har jag lite blandade känslor inför denna omstart utifrån den information som DC släppt om omstarten och de olika titlarna. Vissa saker känns riktigt intressanta, som t.ex. den nya Superman-serie som Grant Morrison ska skriva. Eller den kommande Aquaman-serien. Men det finns också en negativa saker med den kommande omstarten. Så här nedan kommer jag att ger er mina tankar angående några av de saker som jag tycker är positiva respektive negativa vad gäller projektet. Vi börjar med det positiva.

 • Grant Morrisons Action Comics: En av de kanske mest positiva sakerna med hela DC:s nystart är att Grant Morrison ska skriva Action Comics. Ni kommer säkert ihåg hur bra det blev senast Grant tog sig The Man of Steel i den moderna klassikern All-Star Superman. Glöm sen inte bort hur bra hans senaste arbeten på Batman & Robin och Batman Incorporated varit. Sammantaget så är jag ruskigt peppad att se vad Morrison har tänkt sig göra med Superman.
 • Aquaman: Lite otippat kanske, men jag har alltid varit svag för DC:s lite mindre kända hjältar. Okej, Aquaman är kanske inte så okänd men det känns ändå kul att se att DC ger karaktären en egen tidning igen. Dessutom en där Geoff Johns står för manuset och Ivan Reis står för illustrationerna. Ett starkt team. Jag hoppas bara att det inte blir något i stil med Aquaman: Sword of Atlantis.
 • DC Universe Presents: Med tanke på min svaghet för DC:s mindre kända hjältar så känns nya serien DC Universe Presents som en serie helt i min smak.  Detta ska bli en serie uppbyggd av olika historier som kommer att få löpa under ett par nummer och fokusera på olika hjältar under vare story arc. Först ut blir en historia som fokuserar på Deadman av Paul Jenkins och Ryan Sook. Jag hoppas verkligen att det här blir något bra och dessutom ett utmärkt tillfälle för DC att låta författare och illustratörer utforska och leka med DC:s mindre kända karaktärer.
 • Inga stora förändringar: Som det verkar så blir inte några gigantiska förändringar i kontinuiteten i och med omstarten. Skönt. Green Lantern kommer att vara mer eller mindre orörd, undantaget visa karaktärer kommer att dyka upp andra Lantern-serier än vad de gör nu, och lika så verkar de bli med Superman och Wonder Woman. Vad gäller Batman så är det mindre oklart hur vidare omstarten kommer att innebära några förändringar där (läs mer längre ned). De enda som egentligen verkar drabbas av några större förändringar är Teen Titans (se längre ned).

Och nu till det mindre bra sakerna med omstarten.

 • Barbara Gordon blir Batgirl igen: För mig så känns det här som en riktigt dålig idé från DC:s sida och inte bara för att jag uppskattat den senaste Batgirl-serien av Bryan Miller väldigt mycket. Vad tänkte tänkte egentligen Dan Didio & Co. på när det kläckte den här idén? Förmodligen tänkte de inte alls! Barbara Gordon har varit en betydligt mer intressantare karaktär som Oracle än hon någonsin var som Batgirl.
 • Ingen Batman Incorporated?: Efter att ha bläddrat igenom listan med DC:s samtliga 52 titlar som startar/startar om i september slås jag av en sak. Att en av DC:s bästa serier det senaste halvåret inte finns med. Vilket alltså betyder att Batman Incorporated att läggas ned efter mindre än tio nummer. Mycket förvånande då serien är en av de bäst säljande serierna som DC har just nu. Dessutom får detta en att undra hur det blir med Batman, post-Flashpoint. Kommer idén om Batman Incorporated att leva kvar eller kommer den att skrotas i någon sorts reboot efter Flashpoint… Att Dick Grayson återgår till att vara Nightwing kanske inte är så oväntat men det antyder en del om att så kan vara fallet. Å andra sidan så lanserar DC en serie i och med omstarten med namnet Batwing, vilken fokuserar på den afrikanske brottsbekämparen med samma namn och som gjorde sitt första framträdande i just Batman Incorporated. Som ni ser så finns det en del frågor om vad som händer med Batman Incorporated och det skulle vara mycket tråkigt om det visar sig att skrota hela konceptet.
 • TEEN_TITANS_1Teen Titans: Som jag nämnde ovan så verkar Titans vara de karaktärer som drabbas av störst förändringar i och med omstarten, och jag är långt ifrån övertygad om att dessa förändringar är till det bättre. Snarare så känns det som en klar försämringar, i alla fall utifrån den information som finns att få. Omslaget till första numret ser mer ut som något som skulle passa för en Image-serie på 90-talet än DC Comics på 2000-talet. Att Wonder Girl beskrivs som ”belligerent powerhouse thief” tycks ge en indikation på rätt omfattande förändringar av karaktären. Till det bättre?? Tveksamt.

Kommentarer

 1. Arvid says:

  Batman Incorporated kommer igång igen med ”säsong 2” nästa år.

  ”’Batman, Incorporated’ will continue through to Issue #10 and August’s shocking season finale that changes the Batman status quo yet again. The series will take a brief hiatus while I work on a major new project to be announced shortly. ’Batman, Incorporated’ returns next year with me, Chris Burnham and Batman: Leviathan, the epic 12 part conclusion to my 6 year Batman saga. Don’t miss it!” – Grant Morrison

  Under tiden ska Batman & Robin och The Dark Knight ha lite anknytningar till Inc
  Lite förvånad över att David Finch fortfarande kommer skriva Dark Knight med tanke på att de bara lyckats ge ut två nummer på 8 månader hittills.

 2. spacemonkey says:

  Har aldrig varit ett DC-fan men detta DCnU gör att jag kommer att testa på ett antal titlar.

  Köps tills vidare:
  Batman
  All Star Western

  Får några nummer på sig:
  Swamp Thing
  Blackhawks
  Sgt Rock
  Animal Man
  Ressurrection man

  Måste visa sig bra från nr 1
  Action Comics
  Suicide Squad
  Wonder Woman
  Frankenstein
  Catwoman
  Supergirl

  Kanske ryker någon/några från listan när september närmar sig.

 3. Henrik Ö says:

  Jag tar själva kontinuitetsgreppet med ro, sånt här händer ju stup i kvarten i seriernas värld. I slutänden kan man helt enkelt inte ändra för mycket på de mest kända varumärken, resten kan man experimentera mer med. Här är min planerade köplista så långt:

  Måste-köp:
  Action Comics
  Justice League Dark

  Kan få nåt nummer eller två på sig:
  Red Lanterns
  Batwoman
  Animal Man
  Frankenstein

  Måste vara bra från #1:
  Wonder Woman
  Fury of Firestorm
  Mr Terrific
  Swamp Thing
  I, Vampire

  Ska bli kul att se vad som händer. Och framförallt om/hur Marvel tänker svara på nåt sätt.

 4. Arvid says:

  För min del blir det:

  Batman
  Batman & Robin
  Nightwing
  Justice League
  Samt Green Lantern titlarna, men de fortsätter jag köpa trades/hc av då jag följt dem på det sättet sen jag började med dem.

  Sett att en del att Marvels timing med att avsluta Uncanny X-men i oktober för att sen återlansera den som #1 i november är lite suspekt med tanke på DCs pyssel. 🙂

 5. Arvid says:

  ”sett att en del tycker att…” ska det givetvis stå.

 6. Göran S says:

  ”Och framförallt om/hur Marvel tänker svara på nåt sätt.”

  De kanske säger ”we prefer doing it right the first time” igen?

 7. Sebastian says:

  Jag satsar på:

  Batwoman
  Justice League
  Action Comics
  Batman
  Green Lantern
  Catwoman
  Grifter

  Är även lite sugen på Red Lanterns, Batman & Robin, Detective Comics (är Tony Daniel nåt att ha?) Red Hood and The Outlaws. JLI, Nightwing och kanske Teen Titans om andan faller på? Ser sjukt mycket fram emot september helt enkelt.

 8. Jonas says:

  Jag är faktiskt mest intresserad av nya Stormwatch där de pusslat ihop Martian Manhunter med Apollo och Midnighter (som ju skapades av Warren Ellis när han skrev Stormwatch). Kommer dock inte köpa några lösnummer, utan inväntar TPB.

 9. Thomas Fels says:

  Inväntar tpb med Justice League, Resurrection Man, Suicide Squad, Legion of Superheroes, Firestorm och kanske ett par till. Men inte för att de börjar om från nr 1.

 10. Klas says:

  Känns ju spännande att vara ensam om mina val = snart nedlagda kanske.

  Tänkte plocka Voodoo och Demon Knights, tror de inte hänger ihop med så mycket andra historier, vilket jag tycker är en bra sak. Sedan verkar författarna vara intressanta, Voodoo ser snyggt tecknad ut och Paul Cornell säger allt vad man vill höra när han beskriver Demon Knights (”It’s kind of like the Magnificent Seven. And I think we’re looking to appeal to people who liked Dragon Age, who enjoy Game of Thrones — that really hardcore, gritty, bloodthirsty but also very passionate and very character-ful sword and sorcery fantasy.” – Newsarama)

  Sedan är jag mer och mer tveksam till Batwoman, den har gått från skriven av Rucka och tecknad av Williams, till att skrivas av Williams (som visserligen också målar omslaget) och tecknas av den som gör Xanadu i dag. Verkar inte så lovande.

 11. Sebastian says:

  @Klas – Williams tecknar fortfarande första arcen och som jag förstått det är det tänkt att han och Reeder ska turas om framöver. Men jag håller om att det känns lite vanskligt att låta Williams ta över skrivandet efter Rucka, han är som jag förstått det en oprövad taland på det området.

 12. Johan says:

  Arvid – Jag hade helt missat att Batman Incorporated skulle ta paus och återkomma nästa år. Skönt att den inte läggs ned i alla fall.

  Angående Williams som både författare och illustratör så tycker jag det en kombination som fungerar väldigt sällan, i alla fall oss DC och Marvel. David Finch arbete med The Dark Knight tycker jag inte har varit särskilt lysande och jag är lite förvånad att DC låter honom fortsätta. Men vi får väl vänta till september och se hur Williams klarar sina dubbla roller då…

 13. Saito says:

  https://www.flashback.org/t1561738

 14. […] har personligen inte haft särskilt starka åsikter om DCnU (läser ju inte särskilt mycket DC-serier utöver Green Lantern, och har inte läst något sedan […]

 15. Cisco Smartnet…

  […]Några tankar kring DCnU « Shazam.se[…]…

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...