Recensioner

Baltimore: The Plague Ships HC

torsdag 16 juni, kl 09:51 av 1 kommentar

Plague Ships HCSå var den äntligen här, den första samlingen med den hårdaste vampyrjägaren sedan Captain Kronos. Jag skrev om lösnumren allteftersom de kom ut under hösten, men för er som räds tidningar finns inte längre någon ursäkt. Det här måste ni köpa!

The Plague Ships är den fristående fortsättningen på Mike Mignolas och Christopher Goldens rikligt illustrerade roman Baltimore, or the Steadfast Little Tin Soldier and the Vampire (2007). De tecknade äventyren äger rum under den tioårsperiod då Baltimore jagar vampyren Haigus genom en värld härjad av pest och monster. Den återges bara skissartat i romanen. Det är förstås ett gammalt knep som många författare av följetongshistorier använt sig av, att lämna en valfritt stor tidsperiod öppen för utforskning och snabba referenser av typen ”Nej vi pratar inte om Reykjavik, det var för hemskt…” som man sedan till fansens förtjusning kan fylla i om serien blir en långkörare.

Det här är en rappt berättad historia som har ångmaskiner, zeppelinare, ubåtar och annan högteknologi från början av förra seklet jämsides vidriga vampyrer av den gamla skolan och, som vi fick se FCBD mellanspelet ”A Passing Stranger”, annat oknytt som krälat fram ur mörkret i skydd av pestkaoset. Med snygga blinkningar till författare som H.C. Andersen och William Hope Hodgson (svampzombies stiger ur havet!) blir det här en underskön och potent skräckcocktail tillredd med malörtstark absinthe som bas.

Den inbundna boken är riktigt snygg och varje nytt kapitel återger Mignolas omslag i stiliga sepiatoner. Skissboksutdragen mot slutet är roliga att titta igenom, särskilt ritningen av Baltimores träben. Inte helt oväntat är serien nominerad till flera Eisners. Jag hoppas och tror på prisregn under San Diego Comicon. Den första upplagan av boken sålde slut omedelbart i USA, men den som skyndar sig kan nog få tag i en kopia hos svenska handlare.

Manus: Mike Mignola, Christopher Golden
Teckningar: Ben Stenbeck
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. […] The Plague Ships var jag förstås också glad över, men den recensionen har ni säkert redan tagit er an. Och så var det förstås Hellboy: The Fury # 1 också, men mer […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...