Recensioner

Flash Gordon: Zeitgeist #1

fredag 2 december, kl 23:04 av 1 kommentar

flash01-cov-francavilla-wrapincenDynamite är numera något av pulphjälteförlaget nummer ett. De har gjort en version av Fantomen som verkar så värdelös att jag inte vågat testa den. De har satsat hårt på Green Hornet, den version jag läste gillade jag inte. De kommer framöver att ge ut både The Spider och The Shadow. Shazam-favoriten David Liss står för manus till den förstnämnda. I onsdags gavs första numret ut av en annan hjälte från pulpens guldålder, Flash Gordon som finns i ett antal serie- och filmversioner. Manus till Flash Gordon: Zeitgeist står Eric Trautman (Vampirella, Red Sonja) för och Daniel Indro (Sherlock Holmes: Year One) tecknar. Som vanligt när det gäller Dynamite är Alex Ross (Kingdom Come, lite omslag) med på ett hörn, han har bidragit till manuset och står för designen av en del karaktärer. Omslaget intill är ett specialomslag av pulpmästaren Francesco Francavilla som har gjort ytterligare ett. Men fint som snus är det iaf, det hade gjort sig fint på väggen. Vill ha! Förhandstitt hos Newsarama. Numret kostar bara 99 cent på Comixology.

Den här verflash_gordon_zeitgeistsionen av Flash Gordon utspelar sig 1934. Den uttråkade kejsar Ming har spanat in jorden från planeten Mongo och genom agenter utsett en person till makthavare där för ett antal år sedan. På ren jävelskap börjar han sen attackera Jorden på olika sätt och Jordens invånare står maktlösa. Den halvgalne vetenskapsmannen Hans Zarkov söks upp av Flash Gordon, polospelare och Dale Arden, kartograf för att följa med dem till USA men istället tvingar Zarkov dem att följa med ut i rymden för att ta sig till dem som attackerat jorden. Samtidigt landar tre fiender till Ming på Jorden för att söka upp den han utsett till ledare på jorden. En jävligt ond man med en ful mustach. All hail Ming!

Flash Gordon eller Blixt Gordon har länge varit en favorit, iaf den Alex Raymonds fantastiskt fina 30-talsversion, som f.ö. är på väg till min brevlåda just nu i form av IDWs The Definitive Flash Gordon and Jungle Jim. Jag vill även minnas att jag gillade Austin Briggs version som gått i Fantomen. Dan Barrys har jag sågat i ett antal Fantomenrecensioner och någon annan version har jag inte läst. Filmen från 1980 med Max von Sydow som Ming var det länge sedan jag såg så jag har dålig koll på Flash Gordons grundhistoria.

Tydligen är Flash Gordon: Zeitgeist trogen den. Hur som haver. Zeitgeist är ett riktigt bra förstanummer. Karaktärsdesignen som Alex Ross stått för är riktigt snygg. Daniel Indro gör ett bra jobb med teckningarna och det enda som drar ner det visuella är Slamet Mujionos väl kraftiga färgläggning. Får gärna tagga ner på den framöver. Eric Trautmann har fått till ett förstanummer där han dels lyckas introducera de viktigaste karaktärerna och dessutom få till en del spänning och med en avslutning som gör att jag definitivt kommer att följa Flash Gordon: Zeitgeist framöver, men det blir nog att vänta på traden.

Manus: Eric Trautmann
Illustration: Daniel Indro
Färgläggning: Slamet Mujiono
Förlag: Dynamite Entertainment
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Anders says:

    Tack för recensionen Rikard. Kul att Dynamite gör ett bra jobb med denne gamle ikon. Alex Ross omslag är snyggt, men är inte Flash lite väl lik Doc Savage där han står bronserad och med sönderriven skjorta? Om du får ett sug efter mer F.G. på riktigt gammeldags manér kan jag varmt rekommendera filmföljetängerna med Buster Crabbe från 1936:
    http://www.play.com/DVD/DVD/4-/2561632/Flash-Gordon-The-Complete-Series/Product.html?searchtype=allproducts&searchsource=0&searchstring=flash+gordon&urlrefer=search

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...