Krönikor och åsikter

Shazams årskrönika 2011, del X

onsdag 14 december, kl 21:53 av 2 kommentarer

När jag börjar skriva den här texten så är jag exakt en vecka försenad med min årskrönika för 2011. Anledningarna till varför det inte publicerades en krönika i mitt namn förra söndagen är flera. En anledning är att jag jobbar rätt mycket. Med 12-timmarsdagar och helgjobb så är det inte så konstigt att det inte blir särskilt mycket tid över för serieläsning, men å andra sidan, hur många minuter tar det egentligen att läsa en serietidning? Den huvudsakliga anledningen är snarare att mitt serieintresse valt att sätta sig lite i baksätet, på obestämd tid. Det är inte så att jag slutat läsa serier, för det gör jag fortfarande. När jag tänker efter så läser jag nog serier minst ett par gånger i veckan. Det är snarare så att jag inte kan fokusera på dem efter att jag läst klart, och brist på fokus = brist på serieskriveri. Det kommer med andra ord inte att bli någon årsbästalista för min del i år, för i skrivande stund så har jag ärligt talat ingen egentlig koll på vad jag läst. Jag kör istället någon sorts reflekterande inlägg och ser om vi landar i något som kan fungera som ett avslut på serieåret 2011.

galactus_engineApropå fokus: Som person så är jag en periodare när det kommer till mina fritidsintressen. Jag kan ha fullt fokus serier i flera månader – och då har jag med mig minst ett par nya inlägg i bakhuvudet hela tiden – för att helt plötsligt göra en mental vändning och utan att själv vara riktigt medveten om det börja tänka på något helt annat. För ungefär ett halvår sedan så hoppade mitt fokus från serier till fotografi. I somras så bestämde jag mig helt spontant för att lära mig att fotografera, och när den tanken väl bet sig fast så hamnade seriebloggeriet på reservplats. Som sagt så har jag fortsatt läsa serier, om än något mer sporadiskt, men istället för att tänka på serier i tid och otid så har det istället varit fotorelaterade saker (bland annat två nya kameror och ett knippe objektiv) som tagit upp hjärnverksamheten. När jag själv väl inser att jag inte tänkt på serier på ett bra tag, och än mindre skrivit om dem, så är det inte så mycket att göra något åt. Jag kan tvinga fram en recension av något som jag precis läst, men när jag känner att glöden saknas så har jag svårt att se att andra skulle uppskatta resultatet. Jag inbillar mig att det lyser igenom.

I de här lägena så är det riktigt skönt att vi är flera som engagerar oss i Shazams dagliga verksamhet. Även om ett par av oss inte har tid eller tappar fokus så finns det ändå andra som håller fanan högt, vilket gör att jag sällan får dåligt samvete för min frånvaro från skrivandet. Det är nice att jag faktiskt kan göra något annat ett tag utan att det gör så mycket. Jag vill aldrig behöva känna att jag måste skriva något för Shazam om jag inte har lust. Det skulle gå emot själva grundtanken som jag hade när jag för snart tre år sedan bollade upp iden med en dedikerad serieblogg till Ferdinand (som ju också varit frånvarande ett tag nu). Tanken var helt enkelt att Shazam skulle vara en plattform där vi i tid och otid kunde frossa i vårt eget serienörderi. Om jag någon gång hade känt mig tvungen att skriva ett inlägg när jag egentligen inte haft lust så skulle jag antagligen bara lagt ned och gjort något annat istället. Som tur är så har jag aldrig behövt göra det, och jag hoppas att Shazam även under 2012 är en plats där vi kan fortsätta skriva vad vi vill när vi vill.

hyperion_vs_juggernautUppdatering: Nu är det onsdag, det vill säga tre dagar efter att jag började plita ned den här krönikan. Som sagt så tappar jag fokus ibland, så det glappar i kreativiteten och i skrivlusten (troligtvis på grund av att jag sitter och skriver hela dagarna på jobbet också). Hur som helst så tänkte jag faktiskt avrunda med lite serier jag läst i år, så ni inte känner er helt snuvade på det:

Riktigt bra serier: Morning Glories, Walking Dead, Avengers Academy, Den Glädjelösa Ön, The Thanos Imperative, Ultimate Comics: Doom, Thunderbolts.

Helt ok serier: Stormwatch, O.M.A.C., andra halvan av Annihilators, Red Lanterns, Ultimate Fallout, Blackest Night.

Mindre bra serier: Alpha Flight, första halvan av Annihilators, Superman, Hulk #1-5.

Det var allt! Tack för mig, var snälla mot varandra, ta ingen skit, ät hamburgare, jobba inte för mycket, läs mer serier. Peace!

Kommentarer

  1. Henrik Ö says:

    Word!

  2. フィットネス トレーニング 日本拳法

    Shazams Ã¥rskrönika 2011, del X « Shazam.se

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...