Krönikor och åsikter

Fantomen och de somaliska piraterna

fredag 6 januari, kl 09:07 av 1 kommentar

fantomen12012I Fantomen 1/2012 (tyvärr inte i butik längre, det dröjde innan jag tog mig tid att tycka till) hamnar Fantomen i ”verklighetens” Somalia sedan överste Weeks dotter Caroline kidnappats av pirater. Bakom äventyret Adenvikens pirater står nykomlingen Nils Kajander (Designer?) och veteranen Kari Leppänen. I mitt tämligen misslyckade försök att ta död på Fantomen i Den 21e Fantomens död-inläggen beskrev jag ett Bengali som jag överfört flera verkliga konflikter till (islamister, etniska motsättningar osv). Jag gick lite kritik för att jag ville göra Fantomen grim n’ gritty. Jag får nog ge de som kritiserade just det rätt. Fantomen ska inte vara grim n’ gritty och jag började även tveka om Fantomen ska placeras i någonting som mer påminner om verkligheten av idag. Numera är jag ytterst tveksam till detta. Nils Kajander har dessutom valt att placera Fantomen i en av de mest svårlösta konflikter som finns på klotet och en av de värsta humanitära katastroferna. Ett vågspel minst sagt.

I södra Somalia har de senaste åren rått en väpnad konflikt som varit som våldsammast i huvudstaden Mogadishu där de radikala islamisterna i al-Shabaab slagits mot övergångsregeringen TFGs styrkor och den internationella (Uganda och Burundi) styrkan AMISOM. I nuläget sker striderna i huvudsak utanför Mogadishu med både etiopisk och kenyansk inblandning. I norra Somalia finns det stabila Somaliland som förklarade sig självständigt 1991 och det något mindre stabila och semiautonoma Puntland, skapat 1998. Det är från hamnar och byar i Puntland som de omskrivna piraterna utgår. Den stora mängden attacker mot handelsskepp och andra båtar har lett till att krigsfartyg från en mängd länder skickats dit för att skydda sjöfarten.

Redan i beskrivningen av piratverksamheten börjar jag känna lite obehag. Jag vet inte vilken research Nils Kajander gjort men det finns en del tveksamma uppgifter som läggs fram som sanningar. ”Som ursäkt påstår man att illegalt fiske och dumpning av avfall gjort det traditionella fisket omöjligt att leva på!” Nu är det ingen dålig ursäkt utan sjöröveriet uppstod som en reaktion på det rovfiske som moderna fiskebåtar från t.ex. Japan bedrev. De somaliska fiskarna med sina omoderna båtar hade ingen chans och dessutom hotades de och fick nät förstörda. Att avfall dumpats visade sig efter tsunamin 2004 då mängder av skrot spolades upp på stränderna. Huruvida piraterna får vapen och utrustning från Jemen och Mogadishu vet jag inte. Däremot är jag väldigt tveksam till att vapen och utrustning betalas via ett underjordiskt banksystem med pengar från Al-Qaida och andra källor. Efterhand som lösensummor betalats till piratgängen har de kunnat uppgradera vapen och utrustning. Att Al-Qaida eller för den delen al-Shabaab, som deklarerat att de stödjer Al-Qaidas globala jihad, skulle finansiera eller ta del av vinsterna är spekulationer som sipprar ut framförallt från övergångsregeringen TFG, inkompetent och korrupt. Det finns dock inga belägg för detta och jag är mycket tveksam till uppgiften. En av islamiströrelserna, minns inte vilken, intog pirathamnen Harardheere för ett par år sedan och stängde ner piratverksamheten. Islamisternas inflytande är begränsat i Puntland som istället är klanstyrt.

Jag försvarar inte på något sätt vare sig Al-Qaida eller al-Shabaab, jag avskyr båda företeelserna innerligt och piraternas verksamhet är alltigenom förkastlig med stora kostnader ekonomiskt men framförallt mänskligt för de som hålls kidnappade, ofta under lång tid och svåra förhållanden. Det har också vid ett antal tillfällen hänt att gisslan eller framförallt de som är på väg att tas som gisslan dödats av piraterna. Dock har jag inte läst någon nyhet eller rapport om sadistiska inslag a la piraternas ledare Abdikarim Assad och hans anhang i verkligheten. Piratverksamheten är ren business för piraterna och slikt beteende hade inte gagnat affärerna. Vad gäller piraterna så är min gissning att gemene pirat är mindre religiös än gemene somalier. I Somalia har traditionellt den sufistiska inriktningen varit dominerande och är det fortfarande. Gästarbetande somalier har dock tagit med sig en betydligt strikatare (och intolerantare) tolkning från gulfstaterna och det är ur den tolkningen som islamiströrelserna växt fram. Därför får jag dåliga vibbar när en av piraterna, Nadif,  i slutet spränger sig själv och de andra i luften inför hotet att bli torterad. Han utbrister dessutom Allah Akbar (gud är stor) innan han spränger sig. Väldigt onödigt och fördomsfullt.

Förutom spekulativa fakta och en spekulativ handling så är min stora invändning att det helt saknas faktasidor efter äventyret som mer kan förklara piratverksamheten i Somalia. När det gäller historiska händelser finns oftast faktasidor som förklarar bakgrunden men inte här när det är ett aktuellt ämne. Det hade verkligen behövts. Om jag hade varit yngre eller haft dålig koll på Somalia hade säkert det här äventyret färgat min syn på somalier och Somalia. Här tycker jag att redaktionen har brustit å det grövsta. Jag har inte angett några källor till de uppgifter jag lämnat utan hämtat de från minnet. Å andra sidan är det här en hobbyblogg och inte Sverige största äventyrstidning.

Min andra invändning är att placera Fantomen i ett verkligt skeende. Vad gäller själva äventyret i sig har jag inte så många invändningar kring hur Fantomen agerar, det är ungefär som vanligt att han med list och vidskepelse lurar skurkarna. Däremot borde han insett att Nadif, som iofs under hot från Fantomen, inför de andra avslöjar uppdragsgivaren Rajal Singh riskerar att dödas efter att Fantomen dragit och lämnat piraterna i det gamla fortet. Det är inte likt Fantomen att agera så. Om man ville låta Fantomen agera mot det moderna sjöröveriet borde man låtit honom göra det i en fiktiv failed state än använda sig av Somalia. Låt Fantomen agera i en värld som i största möjliga mån är en låtsasvärld som påminner om verkligheten. Skulle redaktionen ändå framöver placera Fantomen i verkliga konflikter så krävs nyanserade faktasidor.

Kommentarer

  1. Sara BE says:

    Mycket intressant inlägg. Det känns inte riktigt okej att säga att jag håller med eftersom jag inte har läst serien i fråga, men jag gör det ändå.

    Får lust att plocka fram mina gamla Fantomentidningar från 90-talet och se hur sunkiga (eller icke-sunkiga?) de egentligen var på den tiden …

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...