Recensioner

Batman, Incorporated: Leviathan Strikes!

fredag 6 januari, kl 21:00 av 6 kommentarer

BatmanIncLeviathanVi var flera på Shazam-redaktionen som var sorgsna när det visade sig att ett av offren DC:s The New 52-satsning skördade var Grant Morrisons smarta Batman-uppdatering Batman, Incorporated. Den lades ned mitt i en arc i och med nummer 8 – men snart visade det sig att ryktena om volymens död var betydligt överdrivna. Det annonserades att Batman, Inc skulle komma tillbaka under 2012 – och inför detta event (under 2012 kommer alltså Morrison ha hand om DC:s två mest ikoniska figurer) ger DC, något valhänt, ut vad som skulle varit #9 och #10 av Batman, Inc. som en one-shot-samling med titeln Leviathan Strikes! Hade det varit vilken annan serieskapare som helst hade vi fans förmodligen fått se oss i månen efter ett ”avslut” av en nedlagd tidning, men då nu Morrison under ett flertal år varit DC:s bäst säljande författare (vid sidan av Geoff Johns) tas det antagligen speciella hänsyn – naturligtvis glädjande för oss som diggade Batman, Inc (och dessutom var lite smygbesvikna på att den fick sluta med ett relativt svagt nummer).

Trots one shot-etiketten är det följaktligen meningslöst att läsa denna tidning om man inte följt Batman, Inc (valhäntheten i formatet understryks av att slutet av tidningen tas upp av en 8-sidors resume av vad som hänt tidigare i tidningen, så att ev. nya läsare ska hänga med). Här presenterar Morrison upplösningen på sin sedvanligt snåriga och referensblinkande intrig, och jag måste säga att de funkar betydligt bättre än vad Morrison-slut normalt gör: om karln har en svaghet så är det att hans ”episka” arc-avslut ofta lider av lågt tempo och slappt historieberättande. Här är det dock bra fart rakt igenom, där man som läsare hela tiden svävar i ovisshet om vad det är som händer, vem som är förrädare, och vem det egentligen är som har överhanden. Morrisons svaghet för konspirationsteorier och perception-är-verklighet-mantrat får fullt spelrum här, på ett bra sätt – ibland tenderar han ju att bli en smula didaktisk när han lägger ut texten om verklighetens magiska natur. Men i Leviathan Strikes! förankrar han kaosfilosoferandet rejält i karaktärerna – först lyckas han med konststycket att ge B-lagsfiguren Stephanie Brown (a k a Spoiler a k a Batgirl) en egen personlighet, och sedan presenteras några skarpa dialogsekvenser där hela Bat-familjen (Två Batmän, två Robins) är samlade i Dr Netz dödsfälla. Det enda jag inte riktigt får kläm på är Morrisons stora reveal i slutet (som också etablerar nästa del av Batman, Inc) – den är helt följdriktig men känns ändå underwhelming på något sätt (kanske för att Morrison gjort lite av en Arthur Conan Doyle och inte spelat rent spel med läsaren).

Cameron Stewart (del 1) och Chris Burnham (del 2) är utmärkta val som illustratörer: båda har en klar och klassisk stil som samtidigt klarar av de groteskerier Morrison älskar att bjuda på (en Professor Pyg-lärljunge i del 1, en riktigt Grand Guignol-stylee-dödsfälla i del 2). Dr Netz är en väldesignad skurk med en tydlig (och obehaglig) look, som främst Burnham sätter sin egen pulpiga prägel på. Och som vanligt finns det inget att klaga på när det gäller action och slagsmål – Stewart iscensätter flera fina flickskolefajter i del 1 medan Burnham excellerar i den blodiga slutuppgörelsen i del 2.

Trots det något klumpiga formatet är detta alltså en värdig avslutning på Morrisons första del av Batman, Inc – Shazam ser fram emot den andra och avslutande delen under 2012!

Manus: Grant Morrison
Illustration: Cameron Stewart, Chris Burnham
Färgläggning: Nathan Fairbairn
Förlag: DC
Betyg: 4+/5

Kommentarer

 1. Anders L says:

  Väl talat Henrik! Visst blev det en bisarr avrunding på första räckan av Batman Inc., men som du tidigare påpekat blev det en fin julklapp det märkliga formatet till trots.

 2. obin says:

  10/10 Morison är Gud.

 3. DK says:

  Jag har inte varit insatt i serievärlden på flera år, men skulle vilja läsa någonting i stil med Batman year one. Gärna i albumform.
  Kan du rekommendera något?

 4. Rikard says:

  Batman: The Black Mirror av Scott Snyder, Jock och Francesco Francavilla har hyllats en hel del. Har själv bara läst lite i början men det verkar lovande.

 5. Henrik Ö says:

  DK: Varför inte kolla in de samlingar och album där Grant Morrison står som författare? Gamla klassikern Arkham Asylum står sig än idag och torde dessutom vara lättare att följa med i om man inte hängt med i Bat-kontinuiteten på ett tag.

 6. DK says:

  Tackar! Ska kollas upp:-)

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...