Recensioner

Fatale #1

söndag 8 januari, kl 18:34 av 1 kommentar

fatale1Ed Brubaker kan, efter framgångar med titlar som Sleepers, Criminal och Incognito (och dess uppföljare Bad Influences), sägas vara en av de moderna pulp-mästarna. Nu har han åter slagit sig ihop med illustratören Sean Phillips och börjat ge ut en ny historia, denna gång för förlaget Image Comics.

Fatale är en blandning av lika delar pulpig noir som pulpig skräck. För att göra saken lite mer komplicerad så berättar Brubaker här två parallella historia. Den ena utspelar sig i nutid där Nicolas Lash blir indragen i en ordentlig härva efter att stött på dels en mystisk kvinna vid namn Jo på sin gudfars Dominic Raines begravning, och dels genom de opublicerade manuskript som han hittar när han går igenom sin gudfars tillhörigheter.

Den andra historien utspelar sig i San Francisco 1956 och fokuserar till stor del på Josephine, som vi snabbt förstår är samma mystiska kvinna som Nicolas Lash stött på. Dessutom figurerar en obehaglig korrupt snut vid namn Walter Booker som precis som Josephine verkar dölja både en och två hemligheter. Hemligheter åt det mer ockulta slaget.

Illustrationsmässigt så är Fatale en fröjd för ögat. Sean Phillips brukar inte göra en besviken men här så tycker jag att han banne mig överträffar sig själv i ett par sekvenser. Alltså snyggt så det förslår. Brubakers manus är också riktigt bra där nutidshisorien drar igång i ett rasande tempo och drar in mig som läsare i historien för att sedan växla ner ordentligt i 1956-historien där mystik och frågetecken kring karaktärerna blandas till en härligt mörk noir-soppa. Anledningen till att det inte blir full pott i betyget är att tempot dras ner lite väl mycket i 1956-historien jämfört med nutidshistorien vilket jag tycker skapar en liten obalans historierna emellan. Men det är en mindre skönhetsfläck på det stora hela.

Det finns som sagt mycket att gilla med Fatale #1. Det kanske inte är det bästa som teamet Brubaker/Phillips har presterat men det är ändå bra mycket bättre än mycket annat och jag känner mig i alla fall taggad inför fortsättningen på denna serie.

Manus: Ed Brubaker
Illustration: Sean Phillips
Tusch: Sean Phillips
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Image Comics
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Rikard says:

    Kan bara hålla med, ett suveränt förstanummer.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...