Recensioner

Milk & Cheese: Dairy Products Gone Bad

onsdag 18 januari, kl 11:42 av 0 kommentarer

MilkCheeseHCNär Evan Dorkin, nu uppburen och framgångsrik indiekreatör, harvade som okänd och betydligt mindre framgångsrik indiekreatör under sent 80/tidigt 90-tal, tog han ut sina frustrationer genom att rita några ensidorsserier om ett paket mjölk och en bit ost som gick komisk bärsärkagång när de konfronterade med (oftast populärkulturella) fenomen de ogillade – och Milk & Cheese ogillade det mesta. Ingen blev mer förvånad än Dorkin själv när detta katharsistecknande började bli poppis och han fick beställningar på fler och fler Milk & Cheese-serier från diverse småförlag och indiepublikationer. 1991 publicerade Slave Labor Graphics den första Milk & Cheese-tidningen. Det blev inalles sju nummer mellan 1991 och 1997. Efter det har Milk & Cheese dykt upp sporadiskt i Dorkins egen tidning Dork!, diverse Dark Horse-antologier och i en del specialpublikationer – d v s det är precis en sådan serie som verkligen förtjänar en samlingsutgåva, eftersom det är hart när omöjligt att vara Milk & Cheese-komplettist (seriegudarna ska veta att jag försökt!). Sen samlingen Fun With Milk & Cheese från 1994 har det nämligen inte kommit ut någon samling överhuvudtaget, så Dark Horses helt kompletta hårdpärmsutgåva (kom i slutet av 2011) hamnar i min bok i kategorin ”Nödvändiga serieinköp”.

Det är svårt att förklara varför Milk & Cheese är genial seriekonst. Helsida upp och helsida ned (för det mesta är en Milk & Cheese-eskapad en sida lång, som mest går de lös på fyra) med överdrivet Tex Avery-våld mot diverse (då) samtida kulturfenomen – kan det vara nåt? I grunden är Milk & Cheese en serie som bygger på ett enda skämt som upprepas ad infinitum – vilket är ett humoristiskt grepp jag är oerhört förtjust i, det är inte för inte som jag är ett stort Édika-fan. Men det finns flera andra skäl att älska Milk & Cheese. Ett är den smattrande sitcom-dialog som fyller serien – få serier har en lika hög oneliner-per-sida-faktor som Milk & Cheese. Skämten rangerar från tarmvredsinducerande ordvitsar till karga lakonismer, det finns m a o något för alla att gilla. Ett annat är den frenetiska energi som präglar serien: det är lätt att se att det här är en serie som fötts ur frustration och ilska eftersom särskilt ilskan är närvarande på varje sida. Visst är det så att Milk & Cheese ofta agerar läsarens ställföreträdare, som tillåts leva ut kompletta, våldsamma överreaktioner mot fenomen som på sin höjd och om man tänker efter bara är milt irriterande – men handen på hjärtat, har vi inte alla nån gång velat trasha en snobbig vinprovning eller klå upp en lat och dålig ståuppkomiker?

Även om de tidiga serierna i boken är mer än lovligt yxigt tecknade är det ändå lätt att redan från början se varför Milk & Cheese blivit en kulthit: det absurda i att det är just ett paket mjölk och en bit ost som iscensätter våldsorgier kommenteras aldrig i serien och Milk & Cheeses offer är alltid mer förvånade bara över att de får stryk snarare än att de får stryk av två kyldiskvaror. Dorkins talang för att leverera komiska zingers gör serien extremt citatvänlig redan från sida 1 (”We’re on a moron killing spree… and we’re out of ammo!”), men det är helt klart att serien verkligen finner sin form i volymens andra och tredje kapitel (d v s perioden 1991-1992), med hits som Milk & Cheese: America’s Most Wanted, Milk and Cheese in Injustice is King! och Milk & Cheese in Con Job, den senare den första av många serier där laktoskrigarna ger sig på seriefans och andra nördar – det är inte precis någon subtil undertext att Dorkin har ett kluvet förhållande till seriefandom (se inte minst hans verkliga nörddödarserie, The Eltingville Club)

För mig är denna samlingsvolym ett kärt återseende och om du är ett fan av hatisk humor rekommenderar jag verkligen en investering. För om du inte köper boken kan det en dag hända att ett paket mjölk och en bit ost knackar på din dörr och vill ha en förklaring…

Manus: Evan Dorkin
Illustration: Evan Dorkin
Förlag: Dark Horse
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...