I fokus

Legion of Super-Heroes

onsdag 21 mars, kl 20:30 av 9 kommentarer

legion12Jag har påpekat i flera recensioner här på Shazam att jag är ett stort fan av Legion of Super-Heroes, eller Rymdens Hjältar som de fick heta här i Sverige de gånger som t.ex. Gigant publicerade något av deras äventyr. Men Legion fick aldrig något riktigt genomslag här i Sverige och i USA så har teamet hela tiden levt i skuggan av DC Comics mera prominenta superhjälteteam, Justice League of America och Justice Society of America. Trots detta så har Legion of Super-Heroes återkommit flera gånger genom åren sen sin debut i Adventure Comics v1. #247 i april 1958 och har sen dess också haft en rätt stor och inte minst lojal fanbase.

I denna I fokus-artikel så tänkte jag sprida lite ljus över Legion of Super-Heroes, dess historia och dess många versioner genom åren, och de har varit många!. För är det några som verkligen har fått smaka på reboot/ret-con piskan så är det just Legion, vilket har gjort deras historia är ungefär lika huvudvärksframkallande som Wolverines. Vilket i sig är något av en bedrift. Men Legion har också flera gånger varit först med flera saker i seriernas värld, till exempel så var Jim Shooter i Adventure Comics #353 (1967) först med att ta död på en superhjältekaraktär då han lät Ferro Lad offra sig för att stoppa the Sun Eater.

Legion of Super-Heroes skapades av Otto Binder och Al Plastino som en back-up story i Adventure Comics vol. #247, som då var Superboys primära serietidningshem , och handlar om ett gäng tonåriga superhjältar tusen år in i framtiden. I sitt första äventyr så bestod teamet av endast tre medlemmar, Cosmic Boy, Saturn Girl och Lightning Lad, med Superboy som hedersmedlem, men har sen dess vuxit rejält och medlemsregistret är nu lätt det största i superhjältesammanhang och får väl räknas som ett av det största superhjälteteamen vad gäller antalet medlemmar.

legion06De första Legion-historierna var inte direkt några höjdarserier, sett med dagens ögon, utan det dröjde tills 1966 då en 14-årig Jim Shooter skrev sin första Legion-serie (Adventure Comics #346) som då det verkligen började lossna. Tillsammans med Curt Swan, och senare Win Mortimer, som illustratör skrev Shooter många klassiska Legion-äventyr, bland annat den ovan nämnda då Ferro Lad offrar sig för att stoppa The Sun Eater. Ferro Lads död räknas som den första ”riktiga” superhjältedöden, även om Lighting Lad dog och återuppstod ett par nummer tidigare. Shooter introducerade även flera av de klassiska Legion-fienderna, som Fatal Five och Mordu.

Efter att Jim Shooter slutat som författare för Legion så dalade Legions popularitet en hel del och under början av 70-talet så var Legion numera nästan uteslutande som back-up serie. Men ett par år senare började Legions popularitet att växa igen, mycket tack vare Cary Bates och Dave Cockrum. I och med Superboy Starring the Legion of Super-Heroes #284 så tog Paul Levitz över författandet av Legion-serierna och inledde en lång och av fans hyllad run och serien. Som bäst var Levitzs Legion då han tillsammans med Keith Giffen skrev The Great Darkness Saga (Legion of Super-Heroes #284-296) och efterföljande The Curse (#297-313 och Annuals 2-3) där Levitz och Giffen i lika stora delar fokuserade episk rymdaction som karaktärsutveckling.

lsh02Efter det att Paul Levitz lämnade Legion under hösten 1989 så börjar Legion-historien att bli allt mer drabbad av ret-cons, och mer och mer komplicerad att reda ut. Det hela börjar med att DC lanserar en Legion of super-Heroes serie där Keith Giffen stod för illustrationerna samt den övergripande plotten och med manus av Tom och Mary Bierbaum. Handlingen här utspelar sig fem år efter de så kallande The Magic Wars och universum är nu en mycket mer mörkare och skitigare plats och där Legion inte är mycket mer än ett avlägset minne. Men där ett gäng före detta Legionaires försöker återuppväcka teamet.

Personligen så tycker jag ”Five Years Later” hör till det sämsta som gjorts vad gäller Legion. Det är alltför grim’n’gritty och det i en serie som aldrig varit just det. Det känns så fel som det bara kan.

1994 var dags för en ny ret-con, och denna gång en total sådan. Den här inkarnationen av Legion har jag inte läst så mycket men vad jag kan säga så är grim’n’gritty känslan från ”Five Years Later” som bortblåst. Dessutom gjorde ett stort antal nya karaktärer entré i Legion i och med denna nya version.

Tio år senare så var det dags för ytterligare en re-boot av Legion, som bland fansen fått namnet Threeboot. Detta är den i mitt tycke bästa versionen av Legion, undantaget originalversionen, och serien gjordes till början av Mark Waid och Barry Kitson. Waid behöll en del drag från Legion-originalet men la till en hel del intressanta delar, bland annat det Orwellska samhälle där ungdommar övervakas och nästan förtrycks av de vuxna. Tyvärr hamnade den här underliggande konflikten efter teg ganska mycket i skymundan i senare nummer, vilket var synd eftersom detta var en av de saker som fick den här versionen att sticka ut.

The1stLegion2007 var det dags för den klassiska Legion of Super-Heroes att göra comeback i och med Geoff Johns och Brad Meltzers Justice League/Justice Society crossover ”The Lightning Saga”. Här återsåg vi karaktärerna Starboy (nu kallad Starman), Timber Wolf, Dawnstar, Dream Girl, Karate Kid, Sensor Girl och Brainiac 5 där de tillsammans med Justice League och Justice Society befriar Wally West från the Speed Force. Efter ”The Lightning Saga” så fick vi ganska snart stifta bekantskap med fler Legion-medlemmar i Action Comics arcen ”Superman and the Legion of Super-Heroes” (Action Comics #858-863) och miniserien Final Crisis: Legion of Three Worlds.

Phuu, det där tog sin tid men nu har ni, hoppas jag, en lite bättre uppfattning om vad Legion of Super-Heroes är få något och dess historia. Jag hoppas också att jag kanske lyckats få en läsare eller två nyfiken på att läsa lite Legion of Super-Heroes och i så fall så tycker jag man ska kolla in den nya Deluxe Edition-utgåvan av The Great Darkness Saga för att se den klassiska Legion när den var som bäst. Vill man ha något lite mer modernare så rekomenderar jag ovannämnda Superman and the Legion of Super-Heroes samt de två första TPB:n av Mark Waid och Barry Kitsons Legion of Super-Heroes (Teenage Revolution och Death of a Dream). Hoppas ni gillar det och att ni uppskattat denna ”lilla” artikel.

Long live the Legion!

Kommentarer

 1. Henrik Ö says:

  Som stort Legion-fan (främst då 60-talsvarianten) blir jag så glad att jag nästan börjar grina när jag ser min kollega ta sig an denna banbrytande och ofta episkt kitschiga serie. Börjar i huvudet fila på en djuplodande artikel om mitt favorit-Legion-inslag, Legion of Substitute Heroes.

 2. Johan D says:

  Härligt Henrik! Ser verkligen fram emot en utförlig artikel på Legion of Substitute Heroes. Funderade ett tag på att nämna dessa men eftersom min nästan enda erfarenhet av dem är ifrån Superman and the Legion of Super-Heroes (Goeff Johns version av teamet är underbart vrickat och roligt) så lät jag bli.

 3. Markus says:

  Mycket intressant! Blir lite nostalgisk när jag tänker tillbaka på mina gamla favoriter Rymdens Hjältar. Jag köpte serierna som kom ut på 1980-talet, Stålpojken med Rymdens Hjältar… Hade en bunt från 60-70-tal också. Sedan ingick serien i Stålmannen-tidningen ett tag, vill jag minnas. Gick den verkligen i Gigant någon gång? Där var det väl mest Lagens Väktare (Justice League?).
  Läste även den amerikanska utgåvan, cirka 1994-2002, och sporadiskt sedan dess.

  Jaja, nu blev jag i allafall sugen på att skaffa lite samlingsvolymer!

 4. Saito says:

  Rymdens hjältar (min absoluta favoritserie) publicerades aldrig i Gigant. Mike Grell-perioden var för övrigt den absolut bästa någonsin om man frågar mig.

 5. Rikard says:

  Comixology blev tydligen inspirerade av artikeln och kör just nu en Legion-rea 😉

 6. Thomas Fels says:

  Det är en av mina gamla favvoserier, men frågan är om den kan bli lika bra igen. Trevlig artikel för övrigt. Kan serien i Gigant vara Teen Titans?

 7. Saito says:

  Thomas Fels:

  Varför skulle den inte kunna bli t o m betydligt bättre? Jonathan Hickman har t ex sagt sig vara intresserad av att skriva en vuxenversion, och till det en kompetent tecknare …

 8. Thomas Fels says:

  Den kanske kan bli bättre, men inga försök har varit i närheten. Hm, en vuxenversion av LoSH, jo det kunde väl bli trevligt, men hellre en allålders som är bra. Jag kan rita den.

 9. Saito says:

  LoSH har väl egentligen kanske aldrig varit så bra som den skulle kunna vara. En hot shot till berättare som t ex Hickman och ngn top notch tecknare som Jim Lee eller Esad Ribic, skulle definitivt förändra det.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...