Recensioner

Namor Visionaries by John Byrne

måndag 23 april, kl 21:54 av 3 kommentarer

namorvis

Så var det dags för första recensionen som ny skribent och eftersom jag har mycket att välja på börjar jag med en för mig efterlängtad utgåva.

Efter många gyllene år som writer/artist hos Marvel försvann John Byrne till DC för en minnesvärd sejour med vår man av stål. I slutet av 1980-talet började han skriva och rita igen för Marvel med titlar som Sensational She-Hulk, West Coast Avengers och Iron Man. Mycket av det senare har getts ut i trade-format men förra året verkade det som om Marvel fick Byrne-hicka när man gav ut flera nya samlingsvolymer med Thing och Sensational She-Hulk samt första nio numren av en ny tidning av vår kanadensiske serieskapare från 1990 i pocket; Namor The Sub-Mariner.

Namor är en av Marvels och även världens äldsta superhjältar som såg dagens ljus i Timely Comics (föregångaren till Marvel) Marvel Comics #1 redan 1939 i det man kallar Golden Age-eran. Tillsammans med androiden Human Torch, Captain America och Bucky gjorde han sitt bästa för att göra livet surt för storgermanen Hitler och hans galna hunner innan han föll i glömska när alla tröttnande på superhjältar och bara ville läsa om utomjordingar, vilda västern och knasiga skräckhistorier. När Stan Lee och Jack Kirby gav genren en kraftig ansiktlyftning i och med lanseringen av Fantastic Four 1961 var Namor den förste som kom tillbaka till det man numera kallar Silver Age-eran efter att FF:s Johnny Storm hittat honom i New Yorks hamn i minst sagt dåligt skick.

En kunglig höghet från det legendariska Atlantis med svårkontrollerat humör som anklagar oss jordbor för hans folks olycka gör honom till en av de första antihjältarna. Fadern en människa och modern från Atlantis gör honom på samma gång till Marvels första mutant och han har varit medlem av allt ifrån Avengers till X-Men. Han är synnerlig aktuell även i dag som medlem i Matt Fractions Defenders och står på Scott Summers sida i Marvels nya muskel-event Avengers Vs. X-Men.

När John Byrne börjar sin historia tror världen att vår regale vän är död och han är angelägen om att vi ska fortsätta leva i den övertygelsen. Han får reda på att hans lynniga temperament är en effekt av att hans mutantblod gör honom ostabil när han vistas för länge på land eller i vatten. Allt detta gör att Namor känner sig pånyttfödd och han är fast besluten att stoppa människans rovdrift på vår jord och han tänker göra det med hjälp av det vi förstår bäst: Pengar och makt.

Under resans gång stöter han på de skrupellösa tvillingarna och storkapitalisterna Des och Phoebe Marrs som är redo att gå över lik bokstavligt för att avslöja och stoppa hans nya trick. En joker i leken är börshajen Head Hunter vars smått bisarra sätt att ta betalt för sina tjänster understryks av hennes namn. Till sin hjälp har Namor sin kusin Namorita och familjen Alexander samt gamla bekanta Fantastic Four och Iron Man.

Jag har haft en softspot för John Byrnes serieskapande ända sedan jag i 10-årsåldern upptäcke hans och Claremonts X-Men på svenska under den töntiga översättningen X:en. Min beundran har svalnat lite med åren men jag tycker ändå att hans andra runda för Marvel håller hög klass. Bra cliffhangers, spännande karaktärer och galna påhitt som t ex Head Hunter gör den här volymen läsvärd. Ett minus är att Byrnes teckningsstil funkar bäst när han inte tuschar själv vilket sorgligt nog gäller mycket av hans senare verk. Hoppas på fortsättning.

Manus: John Byrne
Illustration: John Byrne
Tusch: John Byrne, Bob Wiacek
Färgläggning: Glynis Oliver, Brad Vancata
Förlag: Marvel
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. Vad roligt. Jag tog själv upp serieläsande igen för typ tre år sedan och har sedan dess uppdaterat mig på massor av hjältar. Namor är en av mina favoritkaraktärer utan att jag egentligen vet så mycket om honom så den här ska jag definitivt plocka upp. Gillar att han är en sån lynnig, flörtig och elak jävel.

    Skrattade gott åt X-en, det där minns jag ju egentligen men jag hade helt glömt bort det. Hur fan tänkte man egentligen?

  2. Jonas says:

    Bra debut!

  3. Tengil says:

    Bra jobbat!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...