Recensioner

[Tema: Barnserier] The Shark King

lördag 22 september, kl 08:22 av 0 kommentarer

Shark-King-CoverToon Books som drivs av Francois Mouly och Art Spiegelman är det klart intressantaste förlaget för barnserier just nu. Det är därför på tiden att jag recenserar en av deras utgåvor inom ramen för Tema: Barnserier. The Shark King av R. Kikuo Johnson (Night Fisher) är inspirerad av de hawaianska folksagor som kretsade kring hajguden och hamnskiftaren Kamohoaili. The Shark King berättar om hur Kamohoaili blir kär i en vanlig kvinna och får barn med henne. Deras son, Nananue, har en omättlig aptit och följer efter fiskare för att stjäla deras fångt för att mätta sin aptit. Men till slut avslöjas han eftersom han är annorlunda och det får dramatiska följder.Toon Books har ett system baserat på ålder/kunskap och The Shark Kings specifika målgrupp blir, översatt till svenska, lågstadiet men jag även yngre barn än så kan hänga med och ha behållning av den.

R. Kikuo Johnsons illustrationer är en ren fröjd att skåda. Till stil och färgläggning påminner det rätt mycket om Ingrid Vang Nymans Pippi-teckningar om än med mjukare linger jämfört med Vang Nymans kantigare stil. Jag tycker oerhört mycket om Vang Nymans teckningar och därför faller som sagt även Johnsons teckningar mig i smaken. Han blandar splashpages och helsidor med både konventionella och icke-konventionella bildlösningar. Både miljöskildring och personskildring är bra. Handlingen i sig är enkel och lätt för ett barn att följa även om det centrala temat om att vara annorlunda och därpå följande utanförskap antagligen går barn under lågskoleåldern förbi. Det är fantastifullt, dramatiskt, gulligt och spännande om vartannat. Min dotter som är strax under lågstadieåldern gillade den och tyckte den var lagom spännande, alltså inte läskig.

När jag tog med mig boken idag efter läggning så frågade hon varför och jag svarade att jag skulle skriva om den. Hon frågade varför och jag sa att jag hade en blogg med några andra (för henne ett goddag-yxskaft-svar) men hon skrattade iaf och sa att det var konstigt. Å jag tänkte bara: Ja, grattis, din pappa är en nörd 😉

Illustration: R. Kikuo Johnson
Förlag: Toon Books
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...