Recensioner

[Tema: Barnserier] Maya makes a Mess

måndag 24 september, kl 22:00 av 0 kommentarer

maya-makes-a-messYtterligare en barnserie från Toon Books står på tur. Rutu Modan slog igenom med Exit Wounds för några år sedan som behandlade Israel/Palestina-konflikten med fokus på följderna av ett självmordsdåd och en ung man som tillsammans med en kvinnlig soldat söker klarhet om sin far. Hoppet till Maya makes a Mess är minst sagt stort. Maya makes a Mess riktar sig till unga läsare i förskole/lågstadie-åldern och handlar om lilla Maya som inte har något bra bordsskick, hon vägrar lyssna på sina föräldrar. Mitt under kvällsmaten får hon en inbjudan att äta middag med drottningen och flyger direkt till drottningens slott där hon blir mottagen. Men bara för att man hamnar bland fint folk i ett slott är det inte lätt det där med bordsskick, snarare tvärtom. Men snart upptäcker alla, i synnerhet drottningen att det är kul att äta som Maya. Med händerna.

Rutu Modan tecknar i klassisk klara linjen-stil och hon gör det fantastiskt bra. Hon ligger inte i lä jämfört med klassiska tecknare. Hade Tintin suttit till bords hos drottningen hade jag inte reagerat (eller jo, det hade jag får då hade stämningen från Moulinsart kommit som ett brev på posten). Det är en liten lysande idé Modan fått för barn och äta är ett kapitel för sig. Framförallt oviljan att i samband med mat lyssna på föräldrarna. Maya känns även som vilket barn som helst, alltså inget påklistrat för att det ska vara smart och roligt utan Maya makes a Mess är verkligen skriven för barn och med barn i åtanke. Lilltjejen gillade liksom jag den och hade kul åt den. Det allra bästa med den enligt lilltjejen var givetvis att Maya åt med händerna.

Illustration: Rutu Modan
Förlag: Toon Books
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...