Nyheter och tips

Hulk-Rapport

lördag 29 september, kl 11:07 av 1 kommentar

Som inbiten Hulkofil ser jag det som min uppgift att sprida gammagrönt ljus i seriemörkret. Detta kommer  jag göra oregelbundet eller regelbundet beroende på mitt eget och andras intresse  i en serie jag själv döpt till Hulk-Rapport. Jag funderade ett tag på supernördiga titeln Hulktuellt men beslutade mig för att vara lite mer sansad eftersom ämnet är tillräckligt nördigt.

Ända sedan jag fick min första svenska Hulk-tidning av farmor (för övrigt min första Marvel-tidning överhuvudtaget), sommarnumret 1982 med Hulks fight mot Thor, har jag varit fast. Intresset började nog ännu tidigare när jag läste det andra och sista numret av Hulk som gavs ut av Red Clown 1974 samt Atlantics tidiga utgivning med Abomination (Katastrofen), MODOK och Bi-Beast (Dubbelbesten) hos en granne vars storebror inte bara ägde grymma serier utan också körde en Puch Dakota.

Min favoritförfattare är fortfarande Bill Mantlo som gav oss över 60 nummer med vår smaragdgröne vän. På mycket god andraplats kommer Peter David vars mastodont-run jag ännu inte avslutat. Tredjeplatsen går tveklöst till Greg Pak med den fantastiska rymdsagan Planet Hulk samt World War Hulk.

indestructible-hulk-1När Marvel NOW! kickar igång i oktober får vi också en ny Hulk-titel samt ny författare efter Jason Aaron och inte vem som helst: Mark Waid! Denne man som revolutionerat tidningen Daredevil och fått en säck med utmärkelser och priser för den också skall alltså ta över rodret och jag kan knappt vänta till jag får läsa första numret av nya Indestructible Hulk. Waid lovar oss en mer back-to-basic-Hulk med Bruces  hjärna på okänd upptäcksfärd i Jotunheim och Negativa zonen. Som partner har han gamla SHIELD-bossen Maria Hill vilket låter lovande eftersom hon har varit en av mina favoritkaraktärer ända sedan Civil War.

En annan favorit som seglat upp på senare år är även Red Hulk (General Thunderbolt Ross), skapad av Jeph Loeb och Ed McGuinness 2008 direkt efter World War Hulk. Den serien gjorde att jag började prenumerera på amerikanska lösnummer och trots mycket double-splash-sidor med testosteron-stinna Hulkar, stundtals pubertal dialog samt handling med hål som oceaner var Loeb/McGuinness run en häftig upplevelse som minst sagt rörde runt i grytan. När Jeff Parker tog över med #25  fick vi en annan Red Hulk, mer fokuserad på mannen och militären Ross och hans kamp för botgöring. Parkers tolkning har varit mer seriös men på inget sätt mindre underhållande och det är lite ledsamt att Red Hulk efter #57 nu inte längre har en egen titel i staterna.

Thunderbolts-01-Cover-revIstället får vi följa vår röde general i den nya Marvel NOW!-upplagan av Thunderbolts (som  av en slump tidigare författad av samme Jeff Parker), nu i regi av för mig okända Daniel Way och Steve Dillon. General Thunderbolt (fyndigt med tanke på titeln) Ross får sällskap av Punisher, Elektra, Deadpool och Venom i något som får räknas som Red Hulks privatarmé eftersom han inte själv längre kan tillhöra USA’s krigsmakt. Detta team har synts tidigare i arcen Code Red (förutom Venom) under Loeb/McGuinness och jag tyckte då och tycker nu att det känns lite B med ett team byggt på ensamvargar. Jag gillade hans lilla SHIELD-team med LMD-androiden Annie och Machine Man och undrar om vi nu sett det sista av dem och övriga medlemmar av Hulk-familjen. Den här serien kommer definitivt inte hamna på min pull list.

detailEn stor tröst är att vi fortfarande får en andra Hulk-tidning med både röd Hulk samt efternamnet Ross eller är det Banner? Jag talar naturligtvis om Red She-Hulk, gamla fru Betty Banner och dotter till vår lilla åskboll som med Red She-Hulk #58 helt enkelt tar över farsans tidning under Jeff Parkers ledning. Detta känns väldigt tryggt och spännande eftersom Jeff Parker varit framgångsrik i att porträttera hela nya Hulk-klanen. Det gröna/röda släktträdet har verkligen utökats efter Loeb/McGuinness lilla revolution och består nu av pater familias själv Bruce Banner/Hulk, hans välkända kusin She-Hulk , dottern Lyra från framtiden, bäste kompisen Rick Jones som blå bältdjur med namnet A-Bomb, sonen Skaar från Planet Hulk, fru Betty Ross Banner och svärfar Ross. Låter det rörigt? Det är underbart!

Konceptet med att ta över gammal numrering med ny titel är inget nytt för Jeff Parker. Han gjorde samma sak med sina Thunderbolts när tidningen helt enkelt bytte namn till Dark Avengers (där Skaar finns med) Till sin hjälp får han fenomenala Carlo Pagulayan (Planet Hulk) samt Wellington Alves (Nova). Ytterligare ett plus i kanten är att Marvel nu tillsammans med Captain Marvel ger ut två tidningar med en stark kvinna i huvudrollen.

Det ser med andra ord fortfarande ganska ljust ut för 50-åringen Hulk/Bruce Banner och hans familj av Hulkar och jag avslutar med min favoritfras från Stan Lees tid med vår smaragdgröne vän: To Be Hulkinued!

Kommentarer

  1. Sebastian says:

    Missa inte ”Hulk: Season One”, av fantastiska Fred Van Lente (som även står bakom den underbara miniserien ”Taskmaster: Unthinkable”). Galet bra!

    http://www.comicbookresources.com/?page=user_review&id=5070

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...