Recensioner

Penguin: Pain and Prejudice

torsdag 15 november, kl 22:26 av 1 kommentar

penguin_painSom en del av New 52 har DC förutom att starta om sina ongoing från #1 (och sedan lägga ner en radda) även gett ut flera miniserier. En av dem är Penguin: Pain and Prejudice där Gregg Hurwitz har skrivit manus och Szymon Kudranski har tecknat Penguins bakgrundshistoria. Serien som omfattade fem nummer har numera samlats i en trade. Att jag som inte är någon storkonsument av superhjälteserier fastnade för den beror på min (innan TDKR) favvo-Batman filmatisering, Batman Returns. I Tim Burtons fantastiska film är Penguin huvudskurken och hans tragiska födelse och uppväxt skildras. Hurwitz variant skiljer sig en hel del från denna. Penguin a.k.a. Oswald Copplepot föds in i Gothams aristokrati men pga sitt utseende mobbas han av såväl familj som omgivning. Den enda som älskar honom är modern. Samtidigt som hans bakgrundshistoria skildras får man följa honom i nutid genom en rad för honom omvälvande händelser. Milda spoilers följer nedan.

Hurwitz manus är riktigt bra. Han skildrar Penguin som en väldigt ensam man, formad av sitt utanförskap under uppväxten. Om man i början känner sympati för den utstötte Oswald Cobblepot som ödet onekligen spelat ett grymt spratt förbyts det snabbt till en avsky för dennes sadistiska beteende. Hurwitz skildring av honom är genial, han ser sig som en mäktig man som lärt sig att fruktan är hans bästa vapen och som inte tvekar att förstöra livet för den på minsta sätt misshagar honom. Samtidigt är det en klassisk skildring av en ond och ensam människa som givetvis är sin egen värsta fiende. Om Penguin hatar sin omgivning och de som han anser fått en bättre lott i livet så är det inget mot sitt eget bottenlösa självhat. Det är just det som Hurwitz skildrar så skickligt, det är inget originellt men det är så suveränt genomfört. Ett stycke fascinerande karaktärsstudie. Kudranskis teckningar och färgläggning höjer sedan berättelsen ytterligare, som sig bör är färgläggningen dov och och skuggorna många. Det är också i detaljer som bakgrunden på de sidor som skildrar uppväxten eller den dialoglösa sidan när Penguin känner sig som allra ensammast som Kudranski gör så bra. Det här känns som Penguins definitiva bakgrundshistoria och Penguin: Pain and Prejudice är faktiskt den bästa serie jag läst som utspelar sig i Batmans värld. Bättre än The Dark Knight Returns, Batman: Year One och The Black Mirror. En framtida klassiker.

Manus: Gregg Hurwitz
Illustration: Szymon Kudranski
Färgläggning: Szymon Kudranski
Förlag: DC
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Henrik Ö says:

    Låter intressant. Deckarförfattaren Hurwitz gjorde ju en habil version av Moon Knight för nåt år sedan.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...