Recensioner

Invincible Iron Man Omnibus vol. 2

tisdag 14 maj, kl 16:18 av 3 kommentarer

iron_man2Det är rätt länge sen jag recenserade den första volymen av denna maffiga samling av Matt Fraction och Salvador Laroccas hyllade run på serien. En run som nu kommit till ända, i och att Marvel Now nu har dragit igång. Herrarna nu har tackat för sig och har lämnat över stafettpinnen till Bryan Micheal Bendis och Greg Land (!?).

Ett byte som känns som en nedgradering. Bendis tillhör visserligen det absoluta toppskiktet av Marvel-författare. Inga problem där alltså. Värre är det då med Greg Land, som kanske många av er vet inte står särskilt högg i kurs hos Shazam-redaktionen. Personligen anser jag att Land bör hållas så långt ifrån en seriesida som möjligt.

Volymen innehåller två story arcs, Stark: Disassembled och Stark Resilient som samlar numren 20-33 av Invincible Iron Man. Den första arcen tar vid där förra arcen Worlds Most Wanted (en av de kanske bästa Iron Man historier som skrivit på mycket länge.) slutade. Efter att sakta ha tömt sin egen hjärna för att förhindra att Norman Osborn får tag i det register över superhjältars identiteter som upprättades i och med Civil War är Starks hjärna nu helt tömd och han har hamnat i koma. Men Osborn och hans H.A.M.M.E.R. är fortfarande efter honom och Petter Potts och Maria Hill, tillsammans med Dr. Donald Blake (Thor), gör allt för att hålla undan Stark från Osborn.

Efter World’s Most Wanted så kan jag inte låta bli att bli lite besviken på Stark: Disassembled. Det är en rätt okej historia men den saknar det där lilla extra. Sen så utspelar sig en ganska stor del av handlingen i Tony Starks huvud, ett berättardrag som jag inte tycker funkar till 100%. Bäst funkar de delar som utspelar sig utanför Starks huvud, och då tänker jag särskilt på hur Fraction hanterar den något ansträngda relationen mellan Pepper Potts och Maria Hill.

Samlingens andra story arc, Stark Resilient, är den klart bäst. Här får vi följa Starks kamp för att bygga upp sitt företag och sin förmögenhet bokstavligt talat från grunden. Lägg därtill att Stark måste hantera det faktum att han inte minns något av de senaste årens stora händelser (t.ex. Civil War). För att ytterligare komplicera läget dyker Hammer Industries upp, lett av en mor och dotter som är fullt beredda att göra vad som helst för att förgöra Stark och Iron Man.

Matt Fraction fortsätter här att ge oss en utmärkt inblick i Tony Stark och Iron Mans liv samt karaktärerna runt omkring. Precis som kollegan Ed Brubaker så är Fraction en mästare på dialog. Det är här jag tycker att det mesta av storheten i Fractions run på Invincible Iron Man ligger, i dialogen och samspelet mellan karaktärerna och även om denna volym inte når upp till samma nivå som den första (som visserligen innehåller de två bästa Iron Man-arcsen de senaste tjugo åren), och dessutom mera ojämn så är den långt ifrån dålig.

Salvador Larocca gör ett strålande bra jobb med illustrerandet. Det är faktiskt så bra att jag allvarligt undrar om någon framtida illustratör kommer att kunna bräcka Larocca när det gäller Iron Man. Iron Mans nuvarande illustratör, Greg Land kommer definitivt inte att göra det. Alltså allvarligt Marvel, vad f_n tänkte ni på när ni gav Greg Land jobbet att illustrera Iron Man?!

Manus: Matt Fraction
Tusch: Salvador Larroca & Jamie McKelvie
Färgläggning: Frank D'Armata & Matthew Willson
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Andreas Mars says:

    Den nya Marvel NOW-titeln Iron Man tecknas av Greg Land men författaren är Kieron Gillen och inte Bendis. Iron Man finns däremot med i Bendis variant på Guardians of The Galaxy. Mycket bra recension. Hoppas att Marvel kan sätta lite sprätt på sina omnibus-titlar så man kan få läsa klart de stora elefanterna snart (Bendis Avengers, Brubakers Cap och Fractions Iron Man)

  2. Jonas says:

    Petter Potts 🙂

  3. Johan says:

    Ajdå, Tryckfels-Nisse har visst varit framme…

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...