Recensioner

Abe Sapien #1-2

måndag 27 maj, kl 12:40 av 0 kommentarer

abe1finalcoverSom om förra årets störtflod av titlar som bokstavligt talat skickade världen i allmänhet och vissa figurer i synnerhet till en het plats under baneret ”It’s all going to hell in 2012” inte var nog. Nu ger oss Mignola och redaktören/författaren Scott Allie en helt ny serie med allas favoritamfibie Abe Sapien. Den första historien heter Dark and Terrible, löper över tre nummer och illustreras av Sebastián Fiumara, bror till Max som förra året gav oss The Transformation of J.H. O’Donnell och B.P.R.D. 1948. Sebastian har tidigare tecknat Loki för Marvel och haft bidrag med i Vertigoantologin Mystery in Space. BPRD briefing

 

Oavsett om man hängt med i B.P.R.D.s händelseutveckling eller inte de senaste åren så tror jag att man ska kunna få något i utbyte av denna historia. Man är hur som helst generös mot läsarna och ger vid sidan av den löpande berättelsen en introduktion till det mesta som hänt Abe sedan starten under loppet av de två första numren. I andra skribenters händer hade detta kunnat bli döden för en ny serie, bakgrundsinfo i enorma textsjok (här fulsneglar jag allt på ett par Bryan K. Vaughntitlar i tanken) levererad av ”talande huvuden” i statiska bilder. Här slänger man istället läsaren direkt i den djupa änden av poolen med en chockartad inledningsscen som innehåller barnoffer och djävulsdyrkan, innan man drar upp oss till ytan och lotsar oss vidare med en klassisk briefing på högkvarteret som ger information om vad som hänt den sista tiden. Abe är AWOL i jakten på svar kring vad som föranlett hans senaste transformation. Resan går igenom ett Amerika destabiliserat av uppdykande monster och människor på flykt. Det är ett klassiskt upplägg som får mig att associera såväl till 1500-talets pikareskromaner, tv-serier som The Fugitive och Kung Fu från 60/70-talet, eller Neal Stephensons fantastiska barocktrilogi för att ta ett mer sentida exempel. I det första numret får vi höra vilda historier från luffare i en godsvagn där Abe tagit sin tillflykt, i det andra har vår hjälte landat i en stad vars invånare påverkats av den pågående katastrofen.

Fiumaras illustrationer är vackra att vila ögonen på, oavsett om han ritar groteska monster eller folk som snackar. I ett medium som bygger på stillbilder är det i min mening livsviktigt att förmedla känslan av rörelse och här går det så fort i jakt- och fajtsekvenserna, och tro mig de är många, att det är nära nog svårt att hänga med emellanåt. Tanken är att bröderna Fiumara ska byta av varandra på bildsidan, så nästa historia The New Race of Man, kommer Max att stå för. Jag tror att detta kommer skapa en intressant dynamik då det finns gemensamma nämnare mellan duon men tillräckligt många distinkta stildrag för att det ska bli den bästa kombinationen av kontinuitet och innovation. Jag känner mig närmast bortskämd av gänget på Dark Horse Comics som kontinuerligt lyfter fram intressanta nya talanger och flyttar fram positionerna för vad man kan göra på seriesidan genom en syntes av traditionalism och nytänkande.

Abe-Sapien_2_Dark-and-TerribleMed andra ord har vi ytterligare en hit i våra lösnummerstörstande nävar i form av den nya tidningen med Abe Sapien. Upplägget känns som gjutet för åtskilliga gripande historier där vi får se sidor av helvetet på jorden som tidigare mest skymtat förbi i bakgrunden av de andra B.P.R.D./Hellboyserierna i form av nyhetsreportage och annat. På flykt och utan sin hemorganisations resurser som uppbackning får Abe förmodligen uppleva saker han inte skulle utsatts för annars. Det ska bli fascinerande att följa honom på den resan. Sista delen av Dark and Terrible kommer ut femte juni.

Manus: Mike Mignola och Scott Allie
Illustration: Sebastián Fiumara
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...