Recensioner

The Wake #1

fredag 7 juni, kl 08:26 av 4 kommentarer

thewake1Scott Snyder och Sean Murphy är närmast en drömkombo sedan magnifika miniserien American Vampire: Survivial of the Fittest för ett tag sedan. Jag hade inte koll på att de hade ett nytt samarbete på Vertigo på g i form av The Wake. Men när den nu släpptes så var den ett givet digitalt köp. Å den gjorde mig definitivt inte besviken. Murphy är en lysande tecknare och öppningssekvensen är så sjukt snygg. En kvinna glidflyger genom en översvämmad storstad innan hon landar och kontaktar en cyborgdelfin. Förskräckt tittar hon upp och säger förtvivlat ”Det kan inte… Vi är så nära…” Enorma vågor sköljer mellan skyskraporna och ur vattnet ser man delar av gigantisk människoliknande varelse resa sig. Så ska en serie inledas. Redan efter de första tre sidorna är jag fast. Därefter blir det ett hopp två hundra år bakåt i tiden och vi får stifta bekantskap med marinbiologen Lee Archer, som hamnat i någon form av tvist med de amerikanska myndigheterna. Hon kontaktas av agent Cruz från Homeland Security och mot löfte att följa med in i värmen går hon med på att följa honom till en bas i norr där hennes expertis behövs. De har hittat något väldigt speciellt uppe i Alaska.

Förstanumret av The Wake är ett av de bättre jag läst. Jag vill bara ha mer nu. På direkten. The Wake är planerad för tio nummer så det är ingen ongoing men jag räknar med att det blir tio suveräna nummer. Snyder packar in så mycket på ett så elegant sätt i första numret så det är bara att glida med och njuta av berättandet. Det är inte så att handligen i The Wake känns originell utan det är bara så bra gjort. Dialogen är kanon och karaktärerna känns redan så intressanta de kan, framförallt gillar jag redan Lee Archer som uppenbarligen skiter i vad folk tycker och gör det hon anser är rätt. Dessutom, sista sidan. Tack för den. Som om jag inte var nog sugen redan. Det finns så många bra element i The Wake ochs å mycket som lockar. Så pass att jag t.o.m. kan få svårt att tradevänta vilket jag vanligtvis gör. Grattis till dig som har The Wake oläst. Vänta inte, gört. Utöver Snyders lysande berättande så kan du njuta av Murphys teckningar, en mästare. Kolla in Forbidden Planets blogg för lite utdrag.

Manus: Scott Snyder
Illustration: Sean Murphy
Färgläggning: Matt Hollingsworth
Förlag: Vertigo
Betyg: 4+/5

Kommentarer

 1. Thomas Fels says:

  Oj! Här blir man ju peppad. Ska ta och tradevänta. Tror du det finns chans att serien börjar on-goa?

 2. Rikard says:

  Nä. Det verkar vara tio nummer som gäller.

 3. […] Rickard recenserade lyriskt förstanumret redan i juni och #1-5 av denna miniserie i tio delar från Vertigo finns nu att införskaffa för en billig penning i digital form hos comixology. När den kommer ut i trade eller inbundet format är en gåta men jag insisterar på att ni slutar vänta och skaffar den digitalt så fort det bara går. Den är nämligen hysteriskt bra! […]

 4. Jonetta says:

  I thought I’d have to read a book for a diocevsry like this!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...