Recensioner

Clone Vol.1: First Generation

onsdag 4 september, kl 06:39 av 0 kommentarer

downloadDr. Luke Taylor ska bli pappa. Eftersom hans egen far lämnade familjen när Luke var liten känner han sig oförberedd och osäker inför sin egen papparoll. Det blir inte lättare när han en morgon hittar en skottskadad och blodig kopia av sig själv på köksgolvet som helt kallt meddelar: ”De är ute efter din fru och de är ute efter dig”. ”Vem?” frågar Luke chockat. ”En av oss” svarar mannen på golvet.

Clone Vol.1: First Generation är ytterligare ett bidrag från Robert Kirkmans förlag Skybound via Image Comics och innehåller Clone #1-5, skapad av TV-veteranen David Schulner. Han har tidigare jobbat både som författare och producent med bland annat det alternativa verklighetsdramat Kings och blytunga konspirationsthrillern The Event. I den sistnämnda försökte USA:s regering dölja förekomsten av utomjordingar bland oss. I hans första manus som serieförfattare är det, just det, kloner.;)

clone1-spread-web

Schulner går ut hårt i den här spännande Sci-Fi-thrillern. Tempot är högt och dialogen och handlingen är fri från krusiduller när den stora konspirationen rullas upp. Det visar sig att Lukes far skapade alla kloner för att bota sonens dödliga sjukdom. Detta skedde med hjälp av embryonala stamceller vilket är en het potatis i verklighetens USA idag. Konspirationen i Clone går ut på att regeringen i hemlighet har saktionerat klonandet av Luke Taylor i 20 års tid samtidigt som man officiellt försöker bromsa alla försök till lagstiftning i kongressen om användanet av just dessa stamceller.

En viktig figur i berättelsen är vicepresidenten, vars Parkinson-sjuka dotter skulle dra nytta av forskningen. Han är dock bakbunden på grund av det politiska rävspelet på Capitol Hill och han slits mellan familjen å ena sidan och sin politiska karriär å andra sidan.

clone_2_coverSeriens skicklige tecknare är spanjoren Juan José Ryp som samarbetat med Warren Ellis på Avatar Press (Black Summer och No Hero) och även på Marvel i Wolverine: The Best There Is. Hans nästan sjukligt detaljerade och blodigt actionsfyllda stil är väldigt lik mästaren på området: Geoff Darrow (Hardboiled och Shaolin Cowboy). Han saknar dock Darrows palett när det gäller snygga panellösningar och hissnande våldsbalett. Istället får vi en mer traditionell och sparsmakad design fullproppad med Ryps minutiöst detaljerade frosseri. Jag gillar det!

Luke Taylors desperata jakt på fru och barn samt sanningen och vicepresidentens kamp för sin dotters överlevnad är det stadiga fundament som Sculners historia vilar på. Därtill en rafflande thriller byggd på konspirationsteorier samt ett politiskt och etiskt laddat ämne om kloning. Som grädde på moset bjuds vi på Ryps kompromisslösa artisteri. Rekommenderas!

Manus: David Schulner
Illustration: Juan José Ryp
Färgläggning: Felix Serrano
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...