Recensioner

[Rule Britannia] The Silver Darlings

tisdag 10 december, kl 22:27 av 0 kommentarer

silverdarlingsDe närmaste veckorna tänkte jag fokusera lite på vad som händer på de brittiska öarna i serieväg för närvarande med några axplock. Först ut är Will Morris debut som tog sin tid efter att den först annonserades som en del annat av Blank Slates utgivning. Men den var värd att vänta på. Mer om det strax. The Silver Darlings handlar om Danny som bor i en liten fiskeby i södra Skottland. Det är hans sista sommar innan college och han ska arbeta på faderns fiskebåt. En lång tradition som verkar gå mot sitt slut då det traditionella strömmingsfisket ger att sämre utdelning, både i mängden fisk och betalning. Danny som vill vidare mot något annat vill utmana den rigida vidskepligheten som omgärder fisket och tar därför med sig ett objekt som är strängt förbjudet att ta med sig ut till havs. Men är det verkligen bara vidskeplighet? Är det rätt av Danny att riskera pappans och de andra besättningsmännens inkomst?

The Silver Darlings (titeln anspelar både på båten och strömmingen) var värd att vänta på framförallt för Will Morris teckningar. Morris är inget annat än en brittisk Gipi (italiensk serieskapare) vilket är så himla fint. Gipi är en av mina favoriter men jag är inte ens säker på att han gör serier längre utan han kanske har snöat in på filmskapande. Tur då att Will Morris kan axla hans mantel. Vackra vattenfärger och känsliga streck liksom hos Gipi och att det här är en debut är närmast chockerande för teckningarna är helt fantastiska liksom hur han skickligt utnyttjar seriemediet. Historien är både ett porträtt av en ung man på väg ut i vuxenvärlden och ett vemodigt porträtt av en industri i sina dödsryckningar och ett samhälle i förändring. Historien i sig är inte så mycket att yvas och mycket känns igen men Will Morris berättar den så bra så det är inget att hänga upp dig på. En debut väl värd att läsa. Som en extra bonus är det en fint formgiven bok och med tjock och fin papperskvalité. Video med genombläddring hos Blank Slate.

Illustration: Will Morris
Förlag: Blank Slate Books
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...