Recensioner

Ordningen upprätthålls alltid

onsdag 15 januari, kl 20:21 av 0 kommentarer

ordningenuppratthollsApart gav i höstas ut några svenska serier, en av dem är kriminalantologin Ordningen upprätthålls alltid. Antologin består av 23 grafiska novelletter som skrivits av Pär Thörn och illustrerats av både kända och okända svenska tecknare (förutom en dansk). Alla novelletterna börjar och slutar på samma sätt. De börjar med Jag heter namn och jag är död och avslutas med Ordningen upprätthålls alltid. Som med de flesta antologier är innehållet ojämnt men det finns flera bra novelletter i den och dessutom är en kriminalantologi ett väldigt välkommet inslag i den svenska serieutgivningen så kepan av för Apart.

Allra läckrast tecknad är Lars Krantz Polisen med patos som inte är vad den först verkar. Jag skulle verkligen vilja läsa ett ny längre skräckserie av Krantz. Vackrast är Kassaskåpssprängaren om en amerikansk maffiasnubbe som möter sin död i Paris som Allan Haverholm tecknat. Dennis Gustafsson är en av mina stora favoriter för närvarande och Människojägaren om Sigvard Thurneman, Salaligans ledare, tar en tillbaka till 30-talet på Gustafssons eleganta sätt. Så det är variation på tecknandet. Noirpastschen Den döda kvinnan av Joakim Gunnarsson och Hedvig Häggman-Sund dissekerar på ett elegant sätt klichéerna i noirfilmerna. Av de mer alternativa inslagen fastnar jag för Ruben Dahlstrands intensiva teckningar i Bankrånaren. Den stora variationen av teckningsstilar förnöjer.

Berättandet blir inte heller det enahanda som skulle vara risken om t.ex. Ed Brubaker författat novellerna. Pär Thörn varierar såväl brotten som frånfällena och det är en minst sagt stor spridning, inte bara av hjärnsubstans. Det enda som blir lite enformigt är att alla berättar själva om sina frånfällen och liv med något enstaka undantag och Thörn håller samma korta hårda ton genom hela samlingen. Så jag tycker att antologin gör sig bäst att läsas i mindre doser. Men på det stora hela är det en bra antologi av såväl Pär Thörn som den stora tecknarskaran. Om någon blev stött av min Brubaker referens så läs Fatale och Criminal efter varandra och jämför mans- respektive kvinnoporträtten 😉

Manus: Pär Thörn
Illustration: Diverse
Förlag: Apart förlag
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...