Recensioner

[Tema: Barnserier] Giants Beware!

måndag 28 april, kl 21:58 av 0 kommentarer

giants-bewareFirst Second har en fin utgivning av serier riktade till barn och främst tonåringar men de kan å andra sidan läsas med behållning av vuxna också. Vi har recenserat ett gäng tidigare. Giants Beware! är skriven  av Jorge Aguirre och tecknad av Rafael Rosado. Den förre skriver i vanliga fall manus för barn-tv och den senare har jobbat med animation och ritar numera storyboards. Giants Beware! kretsar kring den unga Claudette som har ett stort mål i livet: att slåss mot jättar. Staden hon bor i, Mont Petit Pierre omges av en stor mur som skydd mot just jättar. Av fruktan för jättar är det svårt att få lämna staden men den extremt envisa Claudette låter inte det hindra henne. Tillsammans med sin lillebror Gaston, som vill bli kock och hennes bästa vän Marie, som vill bli prinsessa ger hon sig av för att döda en jätte. Beväpnad med ett träsvärd. Markisen som styr i staden och tillika Maries pappa ger sig av med uppbåd samtidigt som Claudette och Gastons rullsolsburne far (något med en jätte) hans trogne vapendragare ger sig av efter de unga.

giants-beware-riverGiants Beware! är tecknad i en skön cartoony stil. Inte så konstigt med tanke på Rosados bakgrund. Just bakgrunden i animation och storyboards märks för det är en imponerande debut, det känns mer som en väldigt van serietecknare med snygga layouter och ett bra flyt i serien. Det så viktiga minspelet sitter som en smäck och miljöerna är bra. Det är dessutom ett skönt gäng Claudette, Marie och Gaston som hjälps fram av en smart och rolig dialog. Jag skulle gissa att Giants Beqware! i första hand vänder sig till lågstadiebarn och det är den väl lämpad för. Det finns humor, spänning och rejäl action. De vuxna karaktärerna är bra de också men spelar så klart andrafiolen. En del av guldkornen i dialogen kan nog gå en del yngre läsare förbi men är å andra sidan inget som bör stoppa upp läsningen. Det är just dessa guldkorn som lyfter det även för en vuxen läsare. Giants Beware! må vända sig till barn men om du har lite av barnasinnet kvar eller bara uppskattar en väldigt väl genomförd serie så kommer du att ha stor behållning av den. Jag har inte läst den för min dotter då den är rätt lång och det blir en hel del att översätta men det ska nog gå, engelskan är inte svår och följaktligen bör även det barn som börjat lära sig engelska i unga år kunna hanka sig fram.

Manus: Jorge Aguirre, Rafael Rosado
Förlag: First Second
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...