Recensioner

Wytches #1

torsdag 9 oktober, kl 21:46 av 2 kommentarer

WYTCHES-Cover-1-Final-7cd41Så har då äntligen Wytches kommit ut och efter nästan ett år av olidlig väntan hoppas jag att den lever upp till mina förväntningar. High School-tjejen Sailor Rook har tillsammans med pappa Charles (serieskapare) och mamma Lucy (sjuksköterska) flyttat till en ny stad för att Sailor ska kunna få en nystart efter en traumatisk händelse med en mobbare. Exakt vad som hände tänker jag inte gå in på men förutom att händelsen lämnade djupa inre ärr hos Sailor gav den henne också ett oförtjänt rykte vilket gör henne till den nya skolans hetaste skvallerobjekt. Att fly från sitt förflutna är ingen dans på rosor och det lurar också mörkare fasor i skogen utanför hennes sovrum. Betydligt mörkare fasor.

Wytches03Scott Snyder (Wake, American Vampire, Batman) levererar, precis som väntat, en alldeles underbart läskig historia som bara han kan och med den fenomenale Jock som tecknare samt Matt Hollingsworth som färgläggare finns det egentligen ingen anledning till varför du inte ska skaffa dig denna nya rysare, lagom till Halloween och allt. Snyder och co satte tonen redan i juli i år med en liten teaser som jag delade här på Shazam. Då trodde jag att det var en preview från första numret men jag har läst från Snyder själv att det var en självständig historia, dels för att göra reklam för serien men också för att vi skulle få en aning om vad vi kunde förvänta oss från serien i form av ryslig skräck. Wytches #1 går ut lika hårt som previewen med en fristående epilog som utspelas 1919 där vi också får en inblick i vad som driver dessa mörka varelser som lurar likt mystiska mytologiska Lovecraft-väsen i de djupa skogarna.

Wytches04Själva grundkonceptet är nämligen att det vi genom historien kallat häxor egentligen bara är utövare och anhängare som skaffat sig magiska krafter genom att offra människor till dessa urhäxor, främst då barn. Den som vill ha något från urhäxorna väljer helt enkelt ut någon stackars arm krake som sedan käkas upp av häxorna i utbyte mot magi. Byte av varor och tjänster, alltså 🙂 Varifrån dessa ”Wytches” kommer eller vilka de är är höljt i dunkel och bortom vår fattningsförmåga och även om själva glimten av en häxa i första numret inte är så vansinnigt läskig så är stämningen i serien gastkramande kuslig och olycksbådande. Snyders skrivande är som bäst i skildringen av stackars Sailor och framförallt i beskrivningen av fadern Charles kärlek till sin dotter och den frustration och hopplöshet han känner inför hennes situation, en förtvivlad önskan om att ställa allt till rätta och ständigt kunna skydda sitt barn vilket är något som alla föräldrar upplever emellanåt. Den centrala scenen med mobbaren Annie är obehagligare än alla läskiga skogsmonster i hela världen.

1380325_xl-600x910Efter vad jag hört Snyder säga i en intervju så verkar det som att varje arc i serien behandlar en enskild familjs öde vilket gör förutsättningarna ännu läskigare då familjen Rooks tid på jorden är begränsad. Jag för min del är helt bergtagen av den här serien och ska raskt inkludera den i min pull list. Rekommenderas!

Manus: Scott Snyder
Illustration: Jock
Färgläggning: Matt Hollingsworth
Förlag: Image Comics
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. […] Whytches #1 […]

  2. […] här veckan är de inte inkluderade i Veckans nyheter. Jag föreslår istället att ni skaffar er Whytches #1 och Birthright #1 omgående, ni kommer inte att ångra er  New York Comic Con är i full gång den […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...