Recensioner

All-New Miracleman Annual #1

lördag 31 januari, kl 23:48 av 0 kommentarer

4291866-miraclemanann2014001_dc11-0Marvel Comics återutgivning av Miracleman från 1980-talet har hittills varit en riktig höjdare och extra glädjande är det faktum att förlaget vid årsskiftet även gav ut nytt material i en Annual, dels bestående av en mytomspunnen opublicerad klassiker samt helt nytt material inspirerat av Alan Moores superhjälteepos.

Den första berättelsen i All-New Miracleman Annual #1 går under namnet ”The Priest & The Dragon: The October Incident: 1966” och är författad av ingen mindre än Grant Morrison samt tecknad av Marvels tidigare chefredaktör och nuvarande Chief Creative Officer Joe Quesada, som kämpat länge för att Miracleman skulle bli en del av Marvel Comics. Quesada tillkännagav 2009 när han fortfarande var chefredaktör att förlaget vunnit den utdragna juridiska kampen om superhjälten som bland annat gjorde att den varit borta från seriehyllorna sedan 1994 och att vi inte heller fick se avslutningen på Neil Gaimans berättelser om Miracleman. Nu är Alan Moores run snart helt återutgivet och förlaget har även lovat att vi kommer att få se Neil Gaimans oavslutade alster vilket känns helt underbart.

MIRACLEMANANN2014001-int2-1-d3fd9I mitten av 1980-talet författade en ung Morrison sin lilla historia och fick godkänt av förlaget Quality Communications som gav ut Miracleman, då fortfarande under namnet Marvelman, i antologiserien Warrior. Morrison ville dock inte gå vidare med projektet förrän han fått Alan Moores personliga välsignelse, på vilken Moore svarade: ”I don’t want this to sound like the softly hissed tones of a mafia hitman, but back off.” Efter detta besked hamnade Morrisons manus i en skrivbordslåda och kanske hade det fortfarande legat där om inte Morrison nämnt dess existens i en intervju för några år sedan, vilket gjorde att Quesada kontaktade författaren och bad om att få publicera det. Morrison gick med på detta på ett villkor, nämligen att Quesada själv tecknade berättelsen.

MIRACLEMANANN2014001-int2-2-79b74”The October Incident: 1966” är en kort berättelse på 11 sidor om ett brutalt möte en regntung dag någonstans längs Englands kust mellan en man av Gud och Antikrist själv, Johnny Bates, mer känd som Miraclemans tidigare vapendragare Kid Miracleman som förvandlats till hans nemesis. Detta utspelar sig alltså tre år efter den händelse i rymden som gjorde att Miracleman-familjen splittrades. Young Miracleman avled, Miracleman själv glömde bort vem han var och Kid Miracleman blev ond och började långsamt bygga upp ett företagsimperium i väntan på att ta över eller krossa världen när rätt tillfälle gavs. Berättelsen är en kort mellanakt men väl förankrad i Moores historia om superhjältar som är som gudar och den är helt klart läsvärd. Quesada är i toppform och jag hoppas jag får se mer av hans penna även i framtiden. Johnny Bates Beatles-influerade look är underbar, med en liknande mössa som John Lennon bar vid bandets första turné till USA och Quesada har även hämtat inspiration från ett foto av Grant Morrison själv från tiden när han skrev den här berättelsen som är kusligt lik Bates i October Incident. Just det faktum att händelsen utspelas år 1966 får ännu större effekt när man tänker på att det var det året Lennon fällde den kontroversiella kommentarer att Beatles var populärare än Jesus.

ALL-NEW-MIRACLEMAN-ANNUAL-110Den andra historien i All-New Miracleman Annual #1 heter ”The Miracleman Family: Seriously Dangerous” och är författad av en annan namnkunnig britt, Peter Milligan, och tecknad av Mike Allred som tidigare samarbetat med Milligan på versionen av X-Force som bytte namn och blev X-Statix, en skruvad och satirisk version jämfört med den tidigare paramilitära varianten där Milligan och Allred regelbundet tog livet av sina karaktärer. I ”Seriously Dangerous” får vi möta Miracleman-familjen i ett klassiskt äventyr som andas 1950- och 60-tal à la Mick Anglo, skaparen av Marvelman/Miracleman. Trots galna upptåg med Gargunza, Boromanierna, elaka talande delfiner och amnesi-strålar i Allreds underbara retro-moderna stil är detta äventyr långt mer olycksbådande än sin äppelkäcka yta och också väl förankrat i Moores version där alla äventyr som Miracleman-familjen tidigare upplevt under Anglo-eran helt enkelt är skapelser av den brittiska underrättelseorganisationen The Spookshow som skapade dessa hjältar, med hjälp av Gargunza, under täcknamnet Project Zarathustra. Det sista äventyret i All-New Miracleman Annual #1 är också det första nya manuset till Miracleman på 20 år och Marvel fortsätter att tälja guld med det erövrade varumärket.

Manus: Grant Morrison, Peter Milligan
Illustration: Joe Quesada, Mike Allred
Färgläggning: Richard Isanove, Laura Allred
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...