Recensioner

Ms. Marvel Vol. 2: Generation Why

lördag 14 mars, kl 18:14 av 0 kommentarer

51jcwP96ryL._SY344_BO1,204,203,200_Efter den första samlingen med nya Ms. Marvel är det nu team up-dags för Kamala Khan. Wolverine och Ms. Marvel fightas mot klintbergare, det vill säga alligatorer i kloakerna som dessutom utrustats med lämpliga cybernetiska tillbehör av Kamalas första, och hittills enda, ärkefiende The Inventor. Efter denna skärmytsling dyker även Inhumans övergulliga teleporterande bulldogg Lockjaw upp på Kamalas tröskel eftersom Medusa, Inhumans drottning, upptäckt att Ms. Marvel är en av dem och hon tänker skydda sina undersåtar till varje pris. Lockjaw kommer väl till pass när nu Kamala ställs öga mot öga mot The Inventor som kidnappar ungdomar för att använda dem som mänskliga batterier till sina robotar. Hon har en kostym, hemligt gömställe, sidekick och lömsk fiende. Det enda hon saknar är ett schysst soundtrack.

tumblr_nbpvrjmF7s1tsp8k5o2_1280Ms. Marvel Vol. 2: Generation Why (som samlar #6-11 av serien) börjar med mini-arcen Healing Factor där vi får ett skönt gästspel av Wolverine som är på jakt efter en av de unga mutanterna från Jean Grey School som försvunnit när han stöter ihop med seriens hjälte i kloakerna. Mest uppspelt blir nog ändå Kamala som fullkomligt avgudar den buttre kanadensaren och dynamiken dem emellan är underbar. Min erfarenhet av Wolverine är att han är rätt tråkig i sina soloserier men lysande när han får interagera med en yngre motpart och G. Willow Wilson lyckas mycket bra med detta. Bägge hjältarna har ju en läkarkraft men Wolverine har precis förlorat sin och Kamala har precis börjat vänja sig vid sin och hennes glupande cravings på gyros när hon använder den. Kamala får även en snabbkurs i konsten att vara en superhjälte, något som känns som en tanke efter hennes tidigare samtal med Sheikh Abdullah där han sagt att ”när eleven är redo dyker mästaren upp”. Sheikhen ms-marvel-6-3-thomas-edisonmeddelar henne vidare att om hon tänker fortsätta med sina hemliga räddningsoperationer bör hon göra det med mod, ärlighet, medkänsla och respekt. Det är inte det svaret hon väntat sig av sheikhen men detta samtal samt det lärorika mötet med Wolverine bådar gott för den fortsatta berättelsen. Kamala tvingas verkligen visa både mod och styrka speciellt eftersom Wolverines läkekraft inte fungerar och scenen där hon bär den skadade mutanten på sina axlar är både hjärtevarm och sorglig på samma gång.

Vem är då denne The Inventor som figurerat i kulisserna ända sedan starten på serien? En klon av uppfinnaren Thomas Edison med nymfparakithuvud som är ett maktgalet geni med storhetsvansinne som inte tycker om när man kallar honom fågel.

1439_ms_marvel_8_splashTecknaren Adrian Alphona tar en paus i Healing Factor och Jacob Wyatt hoppar istället in. Wyatt kommer inte upp i samma klass som den extraordinäre Alphona vilket drar ner betyget i en annars väl sammanhållen arc. Det motsatta gäller dock när Alphona återvänder i arcen Generation Why (Ms. Marvel #8-11) där tecknarens bidrag höjer betyget i en arc som spretar åt alla möjliga håll. G. Willow Wilson kastar ut Kamala i en rörig och präktig berättelse med ungdomar som hjärntvättats till att tro att de inte duger något till och ställer sig frivilligt i The Inventors tjänst som mänskliga batterier till hans skapelser. Det klichéfyllda slutet med kidnappade vänner, en maktgalen skurk som avslöjar sina hemliga planer och Kamalas tal till ungdomarna om att deras framtid ligger för deras fötter verkar imponera på flera andra recensenter men jag vill bara skrika ”kejsaren är naken!”. Nya Ms. Marvel är en helt fantastisk karaktär men det hade varit mycket skönare om G. Willow Wilson fortsatt att utforska allt det som gör henne unik som hjälte innan hon desperat försöker göra henne till 2010-talets svar på 1960-talets Spider-Man.

MSMARV2014009-int-2-cbd9bVad är det jag saknar då? Kamalas ursprung som pakistan-amerikan får inte alls så mycket utrymme som jag hoppats och inte heller det underbara samspelet och konflikterna med hennes familj och hennes relation till vännen Bruno som verkligen förtjänar en djupdykning. Förutom mötet med Wolverine så imponerar G. Willow Wilson mest när Kamala möter drottning Medusa och får veta att hon är en Inhuman vilket gör henne ännu mer onormal i sina egna ögon. Styrkan i den här serien är Kamalas egna personliga resa och jag hoppas verkligen att jag får mer av den varan i kommande samlingar.

Manus: G. Willow Wilson
Illustration: Jacob Wyatt, Adrian Alphona
Färgläggning: Ian Herring
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...