Recensioner

The Goddamned #1

onsdag 16 december, kl 21:35 av 1 kommentar

Goddamned_01-1Någonstans i utkanten av öknen, 1600 år efter Edens lustgård, vaknar en man upp i en damm full av skit och döda djur när en vanskapt pojke urinerar på honom. Eftersom mannen legat i dammen hela dagen med ansiktet neråt trodde pojken han var död men han är i högsta grad levande, trots att The Bone Boys skar halsen av honom när han helt fredligt, men berusad, kom till deras by för att idka byteshandel. De var helt enkelt rädda för hans uppsyn eftersom han inte hade ett endaste ärr på hela kroppen. Nu vill han ha tillbaka sina kläder och ägodelar som förövarna tog och ber pojken hålla sig borta från byn…tills skriken tystnar.

”Och Herren såg att människornas ondska var stor på jorden och att deras hjärtans alla tankar och avsikter ständigt var alltigenom onda. Då ångrade Herren att han hade gjort människorna på jorden, och han var bedrövad i sitt hjärta.”

review-image-comics-the-goddamned-1_1Detta är inte bara ett citat från Första Moseboken i Bibeln utan även inledningen på den nya serien The Goddamned av teamet som skapade den hyllade Vertigo-serien Scalped. Jason Aaron, som bland annat författar den hårdfriterade serien Southern Bastards, Marvels Thor och nu senast den galna och lysande Secret Wars-miniserien Weirdworld, slår åter sina påsar ihop med både tecknaren R.M. Guéra och färgläggaren Giulia Brusco för att ge oss sin tolkning av Bibeln innan syndafloden och Noahs bygge av Arken och det är verkligen inget mysigt landskap han målar upp.

CLRSB0uUsAARMAKFörsta numret heter ”Kainsmärke” och handlar om Kain, Adams son. Mannen som uppfann mord och som inte kan dö. Själva ordet kainsmärke kan tolkas på två sätt: Dels ett skydd från Gud så att inte vem som helst skulle dräpa honom men också i betydelsen att man kan se en brottslig eller ondskefull läggning i en persons utseende. I The Goddamned har Aaron bakat ihop båda dessa betydelser då Kain har evigt liv och inte kan skadas samt att hans perfekta kropp med blond kalufs väcker uppståndelse var han än går eftersom alla i den här världen, till och med spädbarn, är deformerade på något sätt.

1521664214860128689Kain är helt enkelt en superhjälte i en värld full av ondska som Gud i vredesmod har övergivit och jag kan inte tänka mig ett bättre koncept för en serie, speciellt eftersom Aaron även kryddar berättelsen med allehanda varelser och bestar som dyker upp i Gamla Testamentet, såsom de mytomspunna jättarna, Nephilim, eller ännu värre monster. Efter Kains uppvaknade följer en mycket blodig och brutal vendetta där Aaron ger Guéra fritt spelrum, följt av eftertanke där vi får lära känna den plågade mannen Kain lite närmare. Dessutom avslutas numret med introduktionen av en mycket känd karaktär från Första Moseboken som vi definitivt kommer att få se mer av i fortsättningen.

CRTDweYWoAAwVdeFörsta numret av The Goddamned är, precis som flera andra förstanummer från Image Comics på sistone (Paper Girls, Monstress), extra långt och ger verkligen mersmak och gillar du brutala berättelser med biblisk touch så är det här definitivt något för dig. Själv kommer jag att följa den i lösnummer för det här är för bra för att missa.

Manus: Jason Aaron
Illustration: R.M. Guéra
Färgläggning: Giulia Brusco
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Lars Krantz says:

    Riktigt snygga teckningar! Jag köpte en hårdinbunden version av Scalped. Tror att det var volym ett och två som fanns i den. Trots att jag är ett fan av hårdkokt litteratur så var Scalped faktiskt inte riktigt min kopp te.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...