Nyheter och tips

Hårda julklappar under granen

fredag 18 december, kl 19:11 av 0 kommentarer

En vecka kvar till julafton och precis som Rikard får jag köpa mina egna seriejulklappar i år med. De äldsta sönerna brukar förbarma sig över sin serietokige bonuspappa, mest för att det är ett enkelt sätt att få honom att dansa glädjevarv runt granen men också för att jag alltid ger dem en bra serie i julklapp varje år, vilket kommer att ske i år igen även om en av dem inte ens hade brutit plastförpackningen på förra årets julklapp. Ack och ve. Här kommer i alla fall lite tips på sköna inbundna utgåvor med extra allt av relativt nya serier.

FataleDeluxe_02-1FATALE DELUXE EDITION Vol 1 & 2 Hc
Manus: Ed Brubaker
Illustration: Sean Phillips
Förlag: Image Comics

Jag går ut hårt med en av 2010-talets bästa serier, och oförklarligt nog en av de minst prisbelönta, som nu äntligen finns samlad i sin helhet i två fina utgåvor. Alla som gillar Lovecraft-skräck kryddad med noir i en mardrömslik resa genom århundradena måste läsa den här gastkramande och beroendeframkallande berättelsen och själva huvudkaraktären Josephine är en av de bästa och farligaste jag stött på i serieväg.

Innehåller Fatale #1-24

EOW_HC1_900pxEAST OF WEST, THE APOCALYPSE: YEAR ONE Hc
Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Nick Dragotta
Förlag: Image Comics

Jonathan Hickman är en av mina favoritförfattare, speciellt då hans Fantastic Four men även hans dubbla Avengers-titlar som ledde fram till Secret Wars. Bäst är dock hans egna serier och East of West är en riktig slow burner som ger utdelning. Ett framtida USA som består av flera olika länder på randen till ett storkrig mellan varandra, kryddat med western, sci-fi, magi och bibliska förtoner med ett myllrande persongalleri som t. ex. Apokalypsens tre ryttare, Döden, hans son Babylon, Texas Rangers och det högteknologiska Endless Nation.

Innehåller East of West #1-15.

ManhattanProjects_v1_HCTHE MANHATTAN PROJECTS, Vol. 1 Hc
Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Nick Pitarra
Förlag: Image Comics

Mera Hickman och då i form av en skruvad historielektion på droger med forskarna i Manhattanprojektet i centrum. Möt fiktiva versioner av Albert Einstein, Oppenheimer, Feynman, von Braun och de andra galna vetenskapsmännen där konstruktionen av atombomben bara är en fis i rymden jämfört med vad de egentligen håller på med. Roosevelt som en artificiell intelligens, Truman som en orgieälskande frimurare och John F. Kennedy som lider av paranoid kommunistskräck är bara grädden på moset i denna galna berättelse med utomjordingar, talande hundar och kannibalistiska psykopater.

Samlar The Manhattan Projects #1-10.

SouthernBastardsHC1_2x3_300SOUTHERN BASTARDS BOOK ONE Hc
Manus: Jason Aaron
Illustration: Jason Latour
Förlag: Image Comics

En av Image Comics bästa serier, som såg dagens ljus 2014, är tveklöst Southern Bastards av Jason Aaron och Jason Latour. En brutal historia om den amerikanska Södern av två herrar som växt upp där, full med våld, amerikansk fotboll, taskiga fadersförhållanden, rednecks, ilska, hat, utanförskap, saaa-weet tea, ribs och mammas recept på friterad äppelpaj. Det går inte att ta miste på Aaron och Latours hatkärlek till sin hembygd och jag rekommenderar den till alla som gillar hårdkokta serier.

Innehåller Southern Bastards #1-8

4751401-01MS. MARVEL, Vol. 1 Hc
Manus: G. Willow Wilson
Illustration: Adrian Alphona, m. fl.
Förlag: Marvel Comics

En av Marvel Comics nyaste och bästa karaktärer är på många sätt en ny Spider-Man för 2000-talet. Tonårstjejen Kamala Khan som lever i New Jersey med sin pakistansk-muslimska familj är en tvättäkta nörd som älskar Avengers och framförallt Carol Danvers, alias Captain Marvel. När hon får superkrafter på grund av Inhumans terrigendimma är det både det bästa som hänt henne och det värsta och G. Willow Wilson och Adrian Alphona har skapat en alldeles underbar historia full med tonårsdrama, superhjältande, kärleksbekymmer och plugg.

Innehåller Ms. Marvel (2014) #1-11

BIGHARD1BIG HARD SEX CRIMINALS Hc
Manus: Matt Fraction
Illustration: Chip Zdarsky
Förlag: Image Comics

Så är vi då framme vid den ”hårdaste” (jag kan knappt skriva detta utan att få rosor på kinderna) samlingen bland julklappstipsen. Matt Fraction och Chip Zdarsky har lyckats med konststycket att skriva en befriande serie om sex, utan pekpinnar och kryddad med mycket humor, allvar, upplysning och ovanliga superkrafter. Jon och Suzie upptäcker att tiden stannar när de får orgasm och beslutar sig för att råna banken som gjort Suzie arbetslös men de är inte ensamma om att äga sådana krafter. Jagade av sexpolisen beslutar de sig för att ta upp kampen och får hjälp från oväntat håll.

Innehåller Sex Criminals #1-10

4877082-01HAWKEYE BY MATT FRACTION & DAVID AJA OMNIBUS Hc
Manus: Matt Fraction
Illustration: David Aja, Annie Wu, m. fl.
Förlag: Marvel Comics

En av de mest nytänkande och banbrytande superhjälteserierna på mycket länge finns nu samlad i sin helhet i en fet omnibus från Marvel Comics. När Matt Fraction och David Aja lanserade den här serien 2012 tog den alla, inklusive mig själv, med storm och det är en av de mest läsvärda i alla kategorier som jag kan tänka mig. Följ Clint Barton, Kate Bishop och Pizza Dog när de beslutar sig för att ta upp kampen med ryska maffian som försöker jämna Clints hyreshus på Manhattan till marken och njut även av Kate Bishops nya karriär som privatdetektiv på västkusten där hon hamnar i luven på Madame Masque.

Innehåller Hawkeye #1-22, Annual och lite till.

4864651-01THE MULTIVERSITY DELUXE EDITION Hc
Manus: Grant Morrison
Illustration: Ivan Reis, Frank Quitely, Jim Lee, m. fl.
Förlag: DC Comics

Följ med på ett hisnande äventyr genom DC Comics mångfacetterade multiversum, skapat av mästaren Grant Morrison och en hel hög med några av de bästa tecknarna i branschen. Sprängfylld med meta och allmän hjärngymnastik men även en hyllning till DC, superhjältar och serietidningen själv som en omistlig konstart liknar The Multiversity ingenting annat i seriekatalogen och det finns något för alla smaker. Pulp, vampyrer, framtidsdystopi, galna vetenskapsmän, Silver Age, Captain Carrot och så det svindlande numret Pax Americana (tecknat av Frank Quitely) som jag kan läsa hur många gånger som helst och hela tiden hitta något nytt.

Innehåller The Multiversity #1-2, The Multiversity Guidebook, plus övriga sex nummer.

ThePrivateEye_HorizTHE PRIVATE EYE: THE CLOUDBURST EDITION Hc
Manus: Brian K. Vaughan
Illustration: Marcos Martin
Förlag: Image Comics

När Panel Syndicate började sin verksamhet (webbserier på flera olika språk där du fick betala vad du ville för att läsa dem) var det nog ingen som kunde ana vilken succé det skulle bli men The Private Eye av förlagets egna skapare Marcos Martin och Brian K. Vaughan presenterade en förstklassig produkt som belönades med både en Eisner och en Harvey för årets bästa digitala serie. Nu finns den också utgiven i tryckt format av Image Comics där man verkligen får njuta av widescreen-formatet med delikata färger av Muntas Vicente, förutom att det också är en bra och fängslande historia.

Innehåller The Private Eye #1-10

4912410-01LUMBERJANES TO THE MAX EDITION, Vol. 1 Hc
Manus: Shannon Watters, Grace Ellis, Noelle Stevenson
Illustration: Brooke A. Allen
Förlag: BOOM! Studios

Sist ut har vi ytterligare en serie som hyllats i år, med två Eisner Awards och en Harvey Award, nämligen tonårsserien Lumberjanes där vi får följa de bästa vännerna Jo, April, Mal, Molly och Ripley när de tillbringar en härlig men underlig sommar på scoutlägret Miss Qiunzella Thiskwin Penniquiqul Thistle Crumpet’s Camp for Hardcore Lady-Types. Serien var från början tänkt att bara bestå av åtta nummer men blev raskt en ongoing tack vare mycket hängivna fans. Förutom alla galna och övernaturliga äventyr innehåller serien också många härliga referenser till kvinnliga pionjärer (där flickorna använder uttryck som ”Oh my Bessie Coleman” och ”What the Joan Jett”) och listor på blandband skapade av teamets olika medlemmar. Friendship To The Max!

Innehåller Lumberjanes #1-8 plus lite annat smått och gott.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...