Recensioner

The Totally Awesome Hulk #1-2

söndag 14 februari, kl 00:12 av 0 kommentarer

5028129-01-2nd-printMycket är verkligen helt nytt och annorlunda i Marvels nya All-New, All-Different-universum: Sam Wilson är Captain America, Jane Foster är Thor, X-23 är Wolverine och Amadeus Cho är ingen mindre än Hulk. Världens åttonde smartaste människa är en supersmart tonåring, skapad av Greg Pak och Takeshi Miyazawa, som varit sidekick åt både Hulk och Hercules och med tanke på att Pak nu tagit över serien Hulk igen, efter en lång och mycket lyckad sejour med storyarcs som Planet Hulk och World War Hulk, känns det helt naturligt att Cho äntligen får stå i rampljuset.

Det som får mig att tveka är att världens åttonde smartaste människa verkar ha tappat några hjärnceller och istället förvandlats till en kåt, arrogant 19-åring med en kostcirkel som skulle ge vem som helst en hjärtinfarkt. Dessutom tecknas The Totally Awesome Hulk av Frank Cho som visserligen är en fenomenalt skicklig tecknare men hans förkärlek för lättklädda attraktiva kvinnor och perfekt anatomiska människor överhuvudtaget får mig att känna mig lite olustig.

totally-awesome-hulk-1---bro-161197Karaktären Hulk har ända sedan 90-talet varit synonym med förändring och det finns så många olika versioner av min smaragdgröne vän att det nästan blir parodi. Är han smart, är han dum, är han grön, grå eller röd, är han en gladiator eller en gud? Det alla haft gemensamt är i alla fall att de delat personlighet med Bruce Banner men han har tydligen råkat ut för någon slags dödlig radioaktiv förgiftning. Plats på scen för Amadeus Cho som till skillnad mot Bruce inte har några hjärnspöken i bagaget utan formligen älskar att vara stor, stark och grön.

TA Hulk 01Tillsammans med Amadeus för mig okända, och supersmarta, syster Maddy jagar han diverse mystiska monster som poppar upp lite här och var. Trots sin blygsamma ålder, 16 år, verkar Maddy vara långt smartare och framförallt mognare än sin storebror som flirtar med en barnvakt, She-Hulk och sist den nya karaktären Lady Hellbender, när han inte proppar i sig mat eller skryter om sin förträfflighet. Efter en obligatorisk fight mellan Lady Hellbender och Cho (där She-Hulk och Miles Morales Spider-Man hjälper till) rätas en del frågetecken ut och det visar sig att hon är monsterdrottning från Seknarf Nine och samlar på samt, precis som alla andra på hennes hemplanet, älskar monster och visar stolt upp sin samling i sitt kommandoskepp Destromundo. Nu är hon på jakt efter bestarnas best, Fin Fang Foom, och hon välkomnar alla som är beredda att offra sitt liv för att få en chans att strida mot galaxens farligaste monster.

Jag är en rätt konservativ serieläsare men ingen motståndare till förändring bara den görs med tanke och finess och än så länge undrar jag om Pak själv vet vad han håller på med. Han slösar ingen tid på exposition utan det är raka rör, skämt, spex och mycket action. Två frågor biter sig dock fast efter två nummer: Hur blev Amadeus Hulk och vad 4985001-02har hänt med Banner? En som däremot vet vad han gör och gör det med glädje är Frank Cho som är i sitt esse, både när det gäller ansiktsuttryck och action men också med välsvarvade människoformer i samma format.

Manus: Greg Pak
Illustration: Frank Cho
Färgläggning: Sonia Oback
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...