Recensioner

Conquistador, del 1

onsdag 23 mars, kl 00:37 av 0 kommentarer

conquistadorConquistador av Jean Dufaux och Phillipe Xavier är det SEXTIOANDRA! albumet som ges ut av Jonas Andersons Albumförlaget. En imponerande kulturgärning och jag bockar och bugar i beundran.

Jean Dufaux (född 1949) är en riktig manusräv med otaliga titlar utgivna på den franska marknaden men jag är tämligen säker på att det här är första gången en av hans serier ges ut på svenska. Philippe Xavier står för teckningarna och Jean-Jacques Chagnaud står för färgläggningen. Albumet utspelar sig i Mexiko under Hernan Cortes erövringståg. I centrum står den adlige Hernando Royo som är soldat i den spanska armén. Tillsammans med Cortes och några andra blir han visad aztekernas stora skattkammare som vaktas av Txlaka. Den girige Cortes vill förstås åt guldet och bildar en grupp, där Royo ingår, som ska stjäla delar av skatten. Gruppen leds av den vackra och farliga Catalina Guerero och består till stora delar av busar och lurendrejare. Deras girighet kommer att få stora konsekvenser, man sätter sig inte upp mot Txlaka ostraffat.

Albumet är teckningsmässigt ett av de snyggare som albumförlaget gett ut. Xavier håller riktigt conquistador11högklass vad gäller miljöer och lyckas även förmedla känslor på ett bra sätt. Chagnauds färgläggning är också riktigt bra. Det enda jag stör mig på teckningsmässigt är att trots att serien utspelar sig i ett tropiskt klimat så är Catalina Guereros hår som taget ur en reklam för L´Oreal vilket är lite synd för det är en stark kvinnlig karaktär i en värld av män. Dialogen är stundtals lite klyschig liksom några karaktärer men det förtar inte att Dufuax lagt grunden till en väldigt intressant historia. Slutet är mäktigt och lovar gott inför fortsättningen men allra bäst är början som växlar mellan Hernando Royo som ung och Hernando Royo som en jagad människospillra. Först därefter blir berättelsen kronologisk och det skapar ett sug efter svar framöver. Ett plus också för aztekprästen och hans vakter som ett skrämmande anhang. Men framförallt ser jag fram emot Txlaka.

Conquistador är en lovande serie som håller bra klass i alla delar och jag ser fram emot att läsa kommande delar.

Manus: Jean Dufaux
Illustration: Philippe Xavier
Färgläggning: Jean-Jacques Chagnaud
Förlag: Albumförlaget, Albumförlaget
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...