Nyheter och tips

Phonogram, Vol. 2: The Singles Club

tisdag 12 april, kl 23:06 av 0 kommentarer

Phonogram_vol2-1Välkommen till Never on a Sunday. Kvällens DJ:s är radarparet Seth Bingo och Silent Girl och de har tre fantastiska regler för kvällens klubbspelning: 1) Du får inte önska en låt med manliga sångare. 2) Om du har ben så måste du dansa (om du inte har ben går det bra med rytmiskt gungande) samt 3) Ingen magi! Vi upprepar: Ingen magi! Följ med till natten före julafton 2006 på en oförglömlig tillställning i regi av Kieron Gillen och Jamie McKelvie när de bjuder upp till dans i The Singles Club, andra volymen av deras ”urban fantasy” Phonogram om musik och magi samt dess utövare av sådan.

I första volymen av Phonogram, Rue Britannia, fick vi en inblick i denna magiska värld genom phonomancern David Kohls existensiella resa för att hitta sig själv efter britpopens död. I The Singles Club är Kieron Gillen och Jamie McKelvie (Young Avengers, The Wicked+The Divine) tillbaka i fullt majestät och dessutom uppbackade av den förträfflige färgläggaren Matthew Wilson som gör den här volymen till en sann njutning att både läsa och titta på.

pgprintDet pretentiösa tonläget från första volymen är här som bortblåst och Gillens dialog är härligt mumsig och perfekt. Att McKelvies underbara bilder passar bäst i färg är också ett faktum och Wilsons bidrag är, skämt åsido, ren magi. Dessutom är The Singles Club inte insnöad på britpop utan på musik och låtar jag faktiskt känner igen och kan relatera till. Även om Phonogram handlar om musikens magi och musiska magiker så är den till syvende och sist en riktigt underhållande historia med mycket spännande och helgjutna karaktärer.

GOA43qfI The Singles Club får vi åter stifta bekantskap med David Kohl, hans sidekick Kid-With-Knife och överhäxan Emily Aster, som allt mer framstår som Phonogram:s verkliga huvudperson. Under en rytmisk kväll till ljudet av kvinnliga sångröster får vi också en berättelse där flera återkommande händelser skildras ur olika individers perspektiv vilket ger en extra krydda åt hela anrättningen.

phonogramFörst ut har vi Penny B. som lever för att dansa och som älskar låten Pull Shapes med The Pipettes. Hennes ”plus one” är Laura Evans som är en svårmodig skugga som egentligen hatar Penny samtidigt som hon drömmer att hon kunde vara just som henne. Vidare har vi snyggingen Marc som inte kommit över att den polska phonomancern, som kort och gott kallas She, krossat hans hjärta samt hans kompis Lloyd, som helst vill kallas Mr. Logos. Lloyd ser sig själv som ett missförstått geni och har en lysande plan för att starta ett eget popband. Han är dock socialt inkompetent och vill bara utnyttja Penny för sina egna syften.

phonogram1Kvällens DJ:s Seth Bingo och Silent Girl är som sagt ett radarpar men kunde inte vara mer olika varandra. Seth är en militant elitist när det gäller sin egen musiksmak och Silent Girl är…tyst. Hon pratar dock med Seth och är den ende som förstår honom och kan ta honom på rätt sätt. ”You’re not my Vinyl Moses” som hon uttrycker det. Just numret där vi får följa Seth och Silent Girl i dj-båset är min favorit och ett paradexempel på Gillens träffsäkra dialog och McKelvies seriekonst när den är som bäst. Med ett strikt mönster av sex bildrutor per sida skildras deras kväll som från en fast kamera med den energiske Seth på vänster sida och den saktmodiga Silent Girl på höger och varje gest och ansiktsuttryck fångas med minimalistisk perfektion av McKelvie. En riktig höjdare är när de inser att ingen dansar och att de måste ta i med hårhandskarna. ”Play The Blondie” säger Seth, medan Silent Girl tar på sig skyddsglasögon och handskar, och när konvolutet öppnas kunde det lika gärna varit Arken i Indiana Jones.

pg-emilyclaireSom alla redan förstått vid det här laget får Phonogram Vol. 2: The Singles Club högsta betyget och är helt klart något av det bästa jag läst av Gillen/McKelvie. Jag är mycket förväntansfull på tredje och avslutande delen som ligger oläst bredvid datorn och pockar på min uppmärksamhet där Emily Asters dubbla personligheter utkämpar en inre strid. Hennes tidigare liv som den självskadande Claire förföljer henne som en spegelbild i The Singles Club och även om Emily tror att hon besegrat Claire så kan hon inte fly från sig själv i all evighet. Rekommenderas!!!

Manus: Kieron Gillen
Illustration: Jamie McKelvie
Färgläggning: Matthew Wilson
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...