Recensioner

Martilo av Fabian Göranson

fredag 13 maj, kl 23:32 av 0 kommentarer

12718307_10153544142103845_81568401192342987_n

Efter S.I.S. 2016 har jag verkligen fått blodad tand när det gäller svenska serier och insett att det är dags att lämna min safe zone av amerikanska mainstream-serier. Först ut blir webserien Martilo av Fabian Göranson som publiceras på SF-Bokhandelns hemsida med nya sidor varje tisdag och torsdag. Martilo startade i mitten på mars i år och är nu inne på avsnitt 20 och tanken är att den ska avslutas på våren 2017 och komma ut i bokform samma höst.

martilo_0101Fabian Göranson är en flitig mångsysslare när det gäller serier i Sverige och kan skryta med titlar som serietecknare, översättare, förläggare, redaktör samt en av grundarna av Kolik förlag. Han har tidigare gett ut bl.a. Gaskriget, Kirurgi och en serieadaption av August Strindbergs Inferno samt fanns med bland årets nominerade till Unghunden för sitt och Josefin Svenskes arbete med Rabén & Sjögrens satsning på barnserier.

martilo_0105

Martilo utspelas i en Prins Valiant-liknande värld befolkad av tappra riddare, jungfrur, hertigar och baroner, vidunder samt livs levande helgon. Här får vi möta den unge, men tappre, riddaren Martilo som gör allt för att bli en riddare i Kristi avbild men ju mer han dödar desto mindre from känner han sig. Han bär även, bokstavligen, på en dyster familjetragedi som jag inte tänker avslöja men den har med innehållet i en påse som han bär runt halsen att göra. Martilo bjuds in till staden Arps av hertigen Charqon Bardos och hans hustru Emerale efter att ha dräpt odjuret Spagolet. Dock lyckas han göra sig till ovän med både Arps och den närliggande hamnstaden Port Maures innevånare trots sina goda ridderliga intentioner.

22689_10153626866213845_3201585908463753931_nGöranson blandar träffsäker satir med mycket humor och jag gillar starkt hans enkla men uttrycksfulla tecknarstil som dessutom är exemplariskt färglagd. En av seriens bästa ingredienser är alla helgon som efter att ha utsatts för olika hemskheter, den ena makabrare än den andra, nu genomför Guds mirakler på Jorden. Det roliga är att kyrkan fångar in dessa helgon och sedan placerar dem i kloster och katedraler för att ”uppfylla människorna med sin godhet”. Detta öde har bland annat drabbat staden Arps skyddshelgon Sankt Baudin vars högra arm flåddes av hedningar men skinnet växte ut igen tack vare Sankt Baudins tro. Nu hålls han instängd i stadens katedral och varannan månad flår man på nytt hans högra arm för att illustrera legenden.

Under Martilos besök i staden Arps får vi även stifta bekantskap med hertigparets truliga tonårsdotter Arilone som slukar böcker om olika helgons lidande samt nougat från Cremona. Scenerna mellan henne och modern Emerale är seriens dråpligaste än så länge där Arilone mycket bildligt och passionerat beskriver olika tänkbara dödsscenarier för sig själv hellre än att göra det som hennes mor ber henne om.

m0202

Naturligtvis blir den förvirrade Martilo blixtförälskad i Arilone och även om deras första möte är lätt chockartat så ser jag med spänning fram emot hur deras kärlekssaga ska utveckla sig. Martilo går att läsa både på svenska och engelska och är för närvarande min absoluta favorit när det gäller webserier och jag rekommenderar den verkligen.

Manus: Fabian Göranson
Illustration: Fabian Göranson
Förlag: SF-Bokhandeln (webserie)
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...