Recensioner

The Paybacks Vol. 1: Payback’s A Bitch

söndag 26 juni, kl 23:54 av 0 kommentarer

26271I november 2015 hyllade jag den nya superhjälteserien The Paybacks från Dark Horse Comics, författad av Donny Cates och Eliot Rahal samt tecknad av Geoff Shaw, som tar ett kärleksfullt grepp om hela superhjältegenren med ett omätligt och fängslande världsbygge, komisk timing och rasande skicklig action och spänning. I min recension gav jag en uttömmande beskrivning om själva konceptet med superhjältar som tar generösa lån för att starta sin brottsbekämparkarriär men som förlorar allt när de missar avbetalningarna och tvingas att bli livegna indrivare i en ständigt pågående jakt på skulder.

Förutom det fascinerande persongalleriet, där jag har svårt att välja någon favorit eftersom alla är helgjutna, har vi teamets van (som inte är en van) som är en port till deras gigantiska högkvarter (och som dessutom hela tiden ändras) med överdådiga festsalar, eget zoo, seriesamling och så ett Indiana Jones-liknande lager som innehåller de mest häpnadsväckande uppfinningar som The Paybacks tagit i beslag genom åren. Alla nya ”rekryter” guidas av den lille pojken Jacob Destruction vars tämligen värdelösa superkraft är att hans skinn exploderar som napalm när det kommer i kontakt med luft och därför tillbringar sin vardag inuti en tätslutande genomskinlig bubbla.

Paybacks #1 (2015) - Page 18Teamets ständigt sure chaufför Driver fungerar som högra hand åt den okände och ökände Mr. Pierce, vilken är den som ligger bakom The Paybacks hela existens. Den vresige Driver behandlar teamet mer eller mindre som grovjobbare eller slavar och stönar åt deras försök till teambildning (varje onsdag är glass-onsdag) eller hotar att spränga dem i bitar (via deras armerade armband) när de protesterar eller inte vet sin plats.

paybacks3p1-932x1433De första fyra numren finns nu samlade i The Paybacks Vol. 1: Payback’s A Bitch där någon mystisk tredje part gäckar teamet genom att mörda deras kommande offer, ständigt ett steg före och ibland till och med mitt framför deras näsor. Dessutom råkar teamet komma åt en databas där alla superhjältars hemliga identiteter och ursprung finns lagrad men denna mycket känsliga information försvinner spårlöst under resans gång. Alla dessa faktorer gör att det snart står klart att det finns en infiltratör i teamet och vem denne är avslöjas även i sista numret i en rasande skickligt uppbyggd final och en smaskig cliffhanger.

Det var därför jag fick en smärre chock när jag fick reda på att Dark Horse beslutat sig för att lägga ner serien. Vilket oerhört grymt öde och vilket sanslöst slöseri på en så skickligt uppbyggd och genomarbetad skapelse, kanske den bästa superhjälteserie jag läst på år och dagar. Därför blev jag alldeles överlycklig när jag idag fick reda på att serien kommer att fortsätta fast på förlaget Heavy Metal paybacks-cover-a-07c92där Donny Cates redan har serien Interceptor (som utspelas tusen år in framtiden där människorna lämnat Jorden för att slippa hotet från vampyrer) och Eliot Rahal författar The Doorman (där Jordens intergalaktiska ”dörrvakt” får påhälsning av en utomjordisk mördare). I juli kommer första numret ut, som är en direkt fortsättning på första arcen, och jag vädjar till alla älskare av riktigt bra superhjälteserie att ge den en chans för ni kommer inte att ångra er. Skaffa första traden från Dark Horse Comics och börja prenumerera på The Paybacks från Heavy Metal!

Manus: Donny Cates, Eliot Rahal
Illustration: Geoff Shaw
Färgläggning: Lauren Affe
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...