Recensioner

Lady Killer 2 #1

torsdag 25 augusti, kl 21:56 av 0 kommentarer

29176Enligt Josie Schuller (hemmafru, tvåbarnsmamma och skoningslös lönnmördare) finns det sju regler man måste tänka på när man startar eget: 1) Nyckeln är uthållighet. Receptet för att lyckas är hårt arbete så oavsett om du lyckas eller misslyckas så kan du i alla fall klappa dig på axeln för att du la ner din själ i uppgiften. 2) Lär dig av dina misstag. Se fram emot misslyckande för det är så du lär dig att lyckas. 3) Ta ett steg i taget. Börja med det du har och bygg upp det du behöver. 4) Var alltid beredd på det värsta. 5) Använd rätt verktyg för jobbet och framförallt…6) Var inte rädd för att skita ner dig. Och slutligen…7) Lita på din magkänsla.

Josie Schuller och hennes familj har flyttat från Seattle till Cocoa Beach, Florida där hon startat eget inom lönnmördarbranschen med alla komplikationer som det medför. Förutom att hon måste städa upp efter sina egna mord så måste Josie också handskas med en alltmer nipprig svärmor som hotar att avslöja Josies dubbelliv för den lyckligt ovetande maken Gene. Till råga på allt dyker även en person från hennes förflutna upp i exakt fel ögonblick.

ldyklr2n1p1Jag har verkligen sett fram emot fortsättningen på Joëlle Jones och Jamie S. Richs blandning av thriller och svart komedi med 1960-talet som ramverk och första volymen av Lady Killer erhöll dessutom inte mindre än fyra Eisnernomineringar, där Jones själv kunde stoltsera med två individuella nomineringar i kategorierna Best Penciler och Best Cover Artist. Jamie S. Rich har lämnat serien för att jobba som senior editor på förlaget Vertigo och Laura Allred har lämnat över färgläggningen till Michele Madsen men av detta märks inget för Lady Killer är Joëlle Jones skapelse och Madsen är en minst lika skicklig färgläggare som Allred.

Jones slösar ingen tid på att återberätta vad som skett i första volymen och serien lyckas skickligt med att välkomna både nya och gamla läsare. Vi får en djupare inblick i familjen Schullers hemmaliv och förutom BBQ-scenens roll som ett trevligt och komiskt intermezzo (med gott om typiska 60-talsvärderingar) mellan de mer grisiga mordscenerna så får vi också mer insikt i förhållandet mellan 5366810-7+ladyk1Josie och Gene. I mina ögon är det uppenbart att de verkligen älskar varandra och att Josie inte använder sitt äktenskap som en täckmantel och det vore kul om vi fick veta hur de träffades och hur Josie hamnade i lönnmördarfacket.

Ett nytt välkommet grepp är Josies inre monolog och hur hon tacklar problemen med att vara sin egen arbetsgivare. Hon är en fantastisk antihjälte som man vill att det ska gå bra för även om det innebär att plantera en hammare i en gammal kvinnas huvud.

Lady Killer 2 001-021Jones bilder är seriens höjdpunkt och flytten till Florida ger henne även möjlighet att utforska villalivet i Florida. Även när det gäller grafiskt våld (och det finns det verkligen gott om) så är Jones illustrationer vrålsnygga och hon fångar även perfekt tidsandan med mode, tupperwarepartyn och bilar och hela serien är en hyllning av 60-talets amerikanska pop-kultur där karaktärerna ser ut som om de klivit ut ur en reklamannons. Hennes stil är en skön blandning av realism samt komiska ansiktsuttryck och kroppsrörelser och hela serien är en fröjd att titta på från början till slut.

Lady Killer 2 har fått en lysande start och om du inte läst första volymen så rekommenderar jag den varmt och detsamma gäller fortsättningen.

Manus: Joëlle Jones
Illustration: Joëlle Jones
Färgläggning: Michele Madsen
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...