Recensioner

Astrid, Vol. 1: Vulkanmånens kult

fredag 9 december, kl 23:17 av 0 kommentarer

158765Astrid har kämpat hela sitt liv för att bli en fredsbevarare för den förenade galaktiska koalitionen. Dotter till Koalitionens största hjältar, fredsbevararna Krut och Garnata, och med bättre betyg vid Koalitionens högskola än förra årets kursetta, Tel Nebulosa, verkar Astrids dröm gå i uppfyllelse…men någon sätter käppar i hjulen för vår hjälte. Astrid anklagas för fusk och trots att hon är oskyldig väljer hon att ta sitt straff och lämnar högskolan utan examen. Medan vännen och kurskamraten Ulf börjar en karriär som fredsbevarare hankar sig Astrid fram genom att ta otacksamma ströjobb i rymden som ingen vill ha (som att rensa bort illaluktande kosmamöbor i Bappelhums solvindsfarm) men en vacker dag får hon ett samtal från högskolans rektor som vill ge henne ett uppdrag: ledsaga rektorns bortskämda systerdotter Isobel, högskolans främsta kadett, till en viktig ceremoni i högkvarteret i Vassilia. Trots att hon får uppdraget för att hon ska fungera som ett varnande exempel för Isobel, som fuskat på prov, så ser Astrid detta som en möjlighet att vinna rektorns gunst så att hon äntligen kan få sin examen och dessutom får de sällskap av vännen Ulf, så vad kan gå fel?

14463002_395739590550056_6301020859474301492_nNär jag första gången fick höra talas om att Kim W. Andersson (Love Hurts, Alena) skulle komma ut med en nytt seriealbum med en alldeles egen rymdhjälte blev jag eld och lågor. Ända sedan jag träffade Kim personligen vid Stockholms Internationella Seriefestival har jag varit svag för hans briljanta tuschning och färgläggning, kärlek till seriemediet, enastående fantasirikedom samt känsla för både gapflabb och hemska ruskigheter. Under resan hem efter festivalen plöjde jag igenom hela Love Hurts och Alena och hittade en svensk röst som verkligen tilltalade min törst efter verklighetsflykt som mest stillats av serier från den amerikanska mainstreamfåran. Att Astrid dessutom skulle publiceras samtidigt av Dark Horse Comics (som tidigare publicerat både Complete Love Hurts och Alena på engelska) känns fortfarande overkligt och något som inte kan uppmärksammas tillräckligt nog.

dec33c82b8cc93a13f0c0a335de9da0d-600x313När jag äntligen fick Astrid i mina händer slukade jag den blixtsnabbt och upptäckte en annan sida av Andersson: en serieskapare som vill skapa en episk berättelse i flera delar med ett fascinerande världsbygge och helgjutna karaktärer. Även om Astrid inte bjuder på några större överraskningar så är det ett gediget och mycket snyggt album samt dessutom med en rymdhjälte som ser ut som du och jag. Albumet är fyllt med skämt om Astrids stora (eller normala, välj själv) rumpa men även spänning, action, vänskap, drömmar, stolthet och så några roliga kräkscener för att krydda anrättningen. Avslutningen ger definitivt mersmak och jag hoppas på många och långa äventyr med min nya favorithjälte.

14522982_1244945978880120_6372873723375769081_nAstrid är inte bara ett välkommet inslag på den svenska seriemarknaden, den är också en milstolpe inom svensk seriehistoria eftersom det är den första svenska seriekaraktären som lanseras internationellt samtidigt som den dyker upp i Sverige. Detta faktum gör mig stum av beundran och hatten av för Kim W. Andersson och Apart förlag som rott iland detta projekt. Förutom fler album med Astrid ser jag nu fram emot ett annat svenskt seriealbum som ser ut att stilla min hunger efter fantastiska äventyr, nämligen Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnssons vikingasaga Vei (Kartago) som dyker upp 29 mars 2017.

Manus: Kim W. Andersson
Illustration: Kim W. Andersson
Förlag: Apart förlag
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...