Scarlet Witch, Vol. 2: World of Witchcraft

fredag 16 december, kl 23:47 av 0 kommentarer

51udpakplgl-_sx327_bo1204203200_Wanda Maximoff försöker skapa sig ett nytt liv genom att använda sina magiska häxkrafter för att lösa olika magiska brott eller mysterier och därigenom sona sina egna tidigare misstag och felsteg. Men Wanda har upptäckt något: någon har mixtrat med all världens trolldom och nu befinner sig Scarlet Witch på ett uppdrag vars slutmål är att hitta orsaken till denna sjukdom och bota den. Men trolldom kommer inte utan ett högt pris. Varje ny besvärjelse som Wanda frammanar får henne att åldras – och snart räcker inte tiden till.

I första volymen av James Robinsons Scarlet Witch fick vi stifta bekantskap med Wanda Maximoff i hennes nya roll som magisk detektiv på egna ben utan Avengers vid sin sida. Seriens kännetecken är fristående nummer som tecknas av olika tecknare med en övergripande handling om magins hälsotillstånd i världen samt det faktum att Wanda fått reda på att hon och tvillingbrodern Pietros (Quicksilver) mamma var en romsk kvinna vid namn Natalya Maximoff och att hon även var en tidigare häxa med namnet Scarlet Witch.

1e71b23e54e1b12281e45c409ae9c2c6Wandas jakt på modern och sitt ursprung är dock föremål för tredje volymen av serien där även High Evolutionary spelar en viktig roll men det spar vi till nästa recension. Istället tänkte jag göra en kort sammanfattning av andra volymens respektive nummer som den här gången tecknas av fem av världens nu bästa kvinnliga illustratörer inom seriebranschen.

I Scarlet Witch #6, tecknat av Marguerite Sauvage (DC Comics Bombshells), reser Wanda till Paris för att hjälpa Frankrikes störste superhjälte Peregrine (Alain Racine) att komma över förlusten av hans älskade Adele. I sjunde numret, tecknat av Annie Wu (Hawkeye) och färglagt av Muntsa Vicente (She-Hulk, The Private Eye), besegrar hon den ondskefulle magikern Tongji i Hong Kong tillsammans med kommissarie Alice Gulliver, som ärvt sin moders magiska krafter och även kallar sig ”The Wu” (Hon dök upp första gången i sommarens äventyr Doctor Strange: Last Days of Magic #1).

2mxstaTula Lotay (Bodies, Supreme Blue Rose) tecknar Scarlet Witch #8 där Wanda har en sejour med psykiatrikern Dr. Roland Grand som visar sig vara någon helt annan än  den han utger sig för att vara. I Scarlet Witch #9, tecknat av Joëlle Jones (Lady Killer) och färglagt av Rachelle Rosenberg är vi tillbaka i Wandas lägenhet på Manhattan där hon har ett känsloladdat möte med tvillingbrodern Pietro med anledning av vilken sida hon står på i det pågående eventet Civil War II.

tumblr_obqes0e5r91sqep2mo5_1280Volymens sista nummer, Scarlet Witch #10, tecknat av Kei Zama (The Transformers) och färglagt av Ian Herring, tar oss till Kyoto, Japan där hon försöker ta reda på vem som dödade den mäktige magikern Hiroshi Tanaka och får en livs levande demon på halsen.

Även om serien Scarlet Witch inte spränger några större barriärer när det gäller magiska superhjälteserier utan håller sig snällt i Marvels mainstreamfåra så är andra volymen mycket mer lovande än den första. Robinson lyckas cementera Wandas karaktär som en av Marvels mäktigaste magiker och jag glömmer till och med bort att jag saknar Agatha Harkness närvaro som var ett välkommet inslag i den första volymen. Vi får träffa både nya förmågor (The Wu), perifera hjältar ur Marvels bakkatalog (Peregrine), en klassisk superskurk (som jag inte tänker avslöja) och alla historier vävs samman på ett övertygande sätt. De sista tre numren är seriens bästa så här långt och framförallt Scarlet Witch #9 där Joëlle Jones visar var skåpet ska stå med sin briljanta penna och där Robinson är i högform när det gäller dynamiken mellan syskonen.

portrait_incredibleJag ser fram emot tredje volymen (”The Final Hex”) där vi kommer att få reda på mer om Wandas nya ursprung och dessutom tecknas volymen av en imponerande kvintett bestående av Leila del Duca, Annapaola Martello, Jonathan Marks Barravecchia, Shawn Crystal och slutligen sluts cirkeln med Vanesa Del Rey som även tecknade Scarlet Witch #1.

Manus: James Robinson
Illustration: Marguerite Sauvage, Annie Wu, Tula Lotay, Joëlle Jones, Kei Zama
Färgläggning: Muntsa Vicente, Rachelle Rosenberg, Ian Herring
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...