Nyheter och tips

Rocky på Spritmuseum

måndag 13 februari, kl 11:40 av 0 kommentarer

I fredags var det vernissage för Martin Kellermans ambitiösa utställning. Shazams utsände var där för att insupa atmosfär och den öl som bryggts särskilt för tillfället av Stockholm Brewing Co. För att hitta dit, se öppettider och annat följ länken till Spritmuseums hemsida här!

I den mån Rocky behöver en introduktion för en svensk läsekrets så har serien sedan 90-talet återgivit sin skapares liv under vardag och fest och med stor lyhördhet fångat upp samtidsandan i torrt (trots att det dricks en hel del) filosofiska betraktelser blandat med rena dråpligheter. Med det uttalade målet att få till ett Junibacken för vuxna har Kellerman, påhejad av utställningsproducenten Anna-Karin Svanberg, med stor detaljrikedom återskapat ett par av de miljöer som förekommer i serien. Du kan pröva att hänga vid Torpets eldtunna, slå dig ned på (trä)soffan i vardagsrummet tillhörande en av Rockys kompisar, kika in i det av barn härjade köket samt besöka studion där det stadigt tecknas minst en stripp om dagen. Åtskilliga original med koppling till respektive rum står att finna såväl relativt traditionellt hängda på väggarna men även gömda i utdragbara lådor och i kylskåpet, där även stora delar av seriens persongalleri finns representerat i form av målade ägg. I studions bokhylla hittar man träversioner av litteratur som inspirerat Kellerman, med Franz Kafka på samma hyllplan som Robert Crumb och en massa annat. Ett par riktiga pocketböcker har även limmats fast i hyllan och på slagen återfinns minimala teckningar av Rocky läsandes på diverse stränder, med tanke på stripparnas dagboksnatur och datumangivelserna gissningsvis platsen där respektive bok lästes.

Utöver de pilliga smådetaljerna som gör det så roligt att gå runt i rummen så hänger i taket massiva målningar som återger de miljöer man vistas i sedda ovanifrån, perspektivskiften som ger upplevelsen nya dimensioner. Det är ett imponerande hantverk och hela känslan hos utställningen är framåtblickande. I takt med att allt fler serieskapare går över till att teckna helt digitalt, med framtida brist på pappersoriginal som följd, är det här sättet att göra en utställning en av flera intressanta vägar att gå. Jag säger inte att Rocky på Spritmuseum är först med detta, men man gör det så pass bra att det känns nytt och inspirerande.

Rockys egen öl är en fruktig men inte för söt Saison som läskade väl under vimlandet och kommer finnas till försäljning under utställningsperioden (sista dag är 29 oktober) i Spritmuseums bar. I samarbete med Kartago förlag har man också gjort en katalog med ett urval serier, samt bilder från Kellermans skaparvardag och en längre text av Rockys stora fan Jessica Gedin.

Utställningen är, som förhoppningsvis framgått av texten, väl värd ett besök.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...