Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 7

lördag 18 februari, kl 22:54 av 1 kommentar

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

THE WILD STORM #1
Manus: Warren Ellis
Illustration: Jon Davis-Hunt
Förlag: DC Comics

Wildstorm var från början en etikett på Image Comics som såg dagens ljus för 25 år sedan och fick sitt namn genom att man kombinerade Jim Lee och Brandon Chois titlar WildC.A.T.S. och Stormwatch. Detta superhjälteuniversum blev 1999 en del av DC Comics med en alldeles egen redaktion i Kalifornien och fast etiketten lades ner 2010 så dök flera av deras skapelser upp i DC:s New 52 2011, såsom Midnighter och Stormwatch. Nu återkommer etiketten med första titeln The Wild Storm, tecknad av Jon Davis-Hunt (Clean Room) och författad av Warren Ellis som var högst delaktig i etikettens tidigare framgångssaga både hos Image Comics och DC Comics med bland annat The Authority. Precis som Gerard Way är spindeln i nätet på DC:s Young Animal så innehar Ellis en liknande position på den nygamla etiketten och håll ögon och öron öppna för det lär komma fler titlar än bara The Wild Storm.

THE FOREVER WAR #1
Manus: Joe Haldeman
Illustration: Marvano
Förlag: Titan Comics

Joe Haldemans roman The Forever War från 1974 räknas som en klassiker inom science fiction-genren och är inspirerad av Haldemans upplevelser som soldat i Vietnamkriget. Det är en berättelse som handlar om ett krig mellan människan och den utomjordiska rasen Taurans men själva kärnpunkten är en allegori över Vietnamkriget och de personliga uppoffringar som rymdkrigare står inför med tanke på tidsdilatationen. Hur kämpar du i ett krig när du vet om att flera hundra år gått när du äntligen kommer hem? 1988 gjorde den belgiske serieskaparen Mark van Oppen, mer känd som Marvano, en serieadaption med hjälp av författaren själv (på holländska och med titeln De Eeuwige Oorlog) och albumet och dess två uppföljare har översattts till ett flertal språk, dock inte svenska. Nu kan man åter läsa den på engelska i miniserieformat tack vare Titan Comics som bland annat är kända för sina många serier med Doctor Who och Tank Girl.

MY FAVORITE THING IS MONSTERS
Manus/Illustration: Emil Ferris
Förlag: Fantagraphics

Väntan på Emil Ferris debutalbum My Favorite Thing is Monsters har varit lång. För 15 år sedan började hon jobba med den och förutom att hon drabbades av West Nile-feber (som förlamade henne från midjan och neråt plus hennes högra hand så hon inte kunde teckna) så konfiskerades en stor sändning av albumet förra året av den panamanska staten när rederiet som skulle frakta det gick i konkurs. Nu kommer albumet äntligen ut (och arbetet med uppföljaren är i full gång) och det är en välmatad godbit på 386 sidor, berättad av tioåriga Karen Reyes som en grafisk dagbok som hämtat inspiration av B-skräckisar och pulpmagasin med monster. My Favorite Thing is Monsters är ett mordmysterium, familjedrama, en svepande historisk berättelse och en psykologisk thriller om monster, både verkliga och inbillade, och utspelas i 60-talets Chicago där den brådmogna Karen försöker ta reda på vem som mördade hennes gåtfulla granne Anka Silverberg, en överlevande från nazisternas koncentrationsläger.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Kommentarer

  1. Anders Lundgren says:

    Rekommenderad intervju med Emil Ferris:
    http://www.tcj.com/the-emil-ferris-interview-monsters-stories-and-art-part-1/

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...