Recensioner

Roughneck

söndag 11 juni, kl 19:06 av 0 kommentarer

De som saknat den Jeff Lemire som åstadkom det lågmälda mästerverket Essex County har all anledning att fira publiceringen av Roughneck. Boken är dessutom första släppet på Gallery 13, Simon & Schusters nya underetikett för serier. Här får vi en historia som känns kanadensisk rakt igenom med folk av First Nations härkomst i huvudrollerna, sitt fokus på småstadsliv, ishockey och vintriga landskap. Men Lemires lyhördhet skänker den också universella kvalitéer när han tar upp saker som drogmissbruk, våld och de såriga familjerelationer som kommer i dessa sorgliga företeelsers fotspår. Rejäla kängor som knarrar i snö är som omslaget bredvid indikerar en återkommande bild i en bok där huvudpersonerna ställs vid nya vägskäl och med olika grader av förträngning minns gamla där livet kunnat ta en annan rutt än den som valdes.

I huvudrollen ser vi Derek Ouellette. Före detta hockeyproffs som efter att ha pajat karriären retirerat till sin forna hemstad Pimitamon och tagit över sin döda mors gamla jobb på det lokala fiket. För att han gjort sig omöjlig på alla andra ställen, eller kanske som en form av självplågeri, bor han numer på vaktmästeriet ovanpå hockeyrinken där hans karriär började. Dagarna består av monotona sysslor och en stadig alkoholkonsumtion för att hålla minnena i schack. Det går väl ärligt talat sådär. Nya broar bränns kontinuerligt när Dereks alltid korta stubin brinner av och hans gamle klasskompis som numer är polis får allt svårare att täcka upp för honom. Att saker och ting måste förändras eller sluta i ännu en katastrof är mer eller mindre uppenbart för alla inblandade. I enstaka ögonblick till och med för Derek själv. En dag infinner sig motivationen i form av lillasystern Bethy som oväntat dyker upp vid hans dörr. Under åren de varit isär har livet gått minst lika hårt åt henne. Kan de tillsammans finna en väg framåt eller kommer det sociala arvet att knäcka ytterligare ett syskonpar?

Allt detta skildrar Lemire med utsökt berättarekonomi  i sin sedvanligt gråtonade färgskala som bryts endast vid enstaka obekväma hågkomster. Det är framförallt bildmässigt Roughneck känns som ett kliv framåt. Jag kommer på mig själv med att stanna kvar länge vid åtskilliga bilder. Särskilt skogslandskapen och det allt säkrare handlaget med akvarellbakgrunderna får närmast hypnotiska kvalitéer. Som antyds i beskrivningen ovan är det inte en munter historia. Men det är väl värt att bita ihop mot kylan och pulsa igenom den hårdpackade snön med Lemire och hans figurer. Värmen som väntar efter snålblåsten gör det mer än mödan värt.

Du kan för övrigt höra Lemire diskutera Roughneck, ishockey, Bloodshot och mycket annat i Hög av serier avsnitt #238 som du hittar här.

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Jeff Lemire
Förlag: Gallery 13
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...