Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 41

lördag 14 oktober, kl 18:49 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

THE FAMILY TRADE #1
Manus: Justin Jordan, Nikki Ryan
Illustration: Morgan Beem
Förlag: Image Comics

I The Family Trade får vi möta Jessa Wynn, den yngsta medlemmen i en hemlig familj av spioner och lönnmördare vars mål är att bevara jämvikten i deras unika samhälle: en gigantisk flytande handelsstad mitt i Atlanten i en värld som påminner om vår, fast ändå inte. När Jessa ger sig på en elak populistisk politiker på frammarsch så upptäcker hon en omfattande konspiration som riskerar att avslöja hennes familj och deras värv. Serien är skriven av Justin Jordan (Dead Body Road, Luther Strode, Spread, Savage Things) och Nikki Ryan samt tecknad av Morgan Beem och beskrivs som ”oceanpunk”, det vill säga steampunk fast med en doft av hav. I den här världen finns det magi och även alkemi (som fungerar på riktigt), eld och elektricitet är av förklarliga skäl förbjudet på The Float (belysning får man med lampor med fluorescerande maskar inuti) och staden har även ett alldeles eget spionnätverk som utgörs av katter.

ATOMAHAWK #0
Manus: Donny Cates
Illustration: Ian Bederman
Förlag: Image Comics

Att det går bra för serieskaparen Donny Cates just nu är årets underdrift. Efter succén med God Country fick han ett exklusivt kontrakt med Marvel som ville att han skulle författa nya serier med Doctor Strange och Thanos, han författar två nya pågående serier (Rednecks, Image Comics och Babyteeth, AfterShock Comics) och Image Comics har beslutat sig för att ge ut två av hans serier från Dark Horse Comics i nytryck (Buzzkill och Ghost Fleet). Till och med Dark Horse Comics själva har krupit till korset och beslutat sig för att ge ut bägge volymerna av den lysande serien The Paybacks i en samlingsutgåva i januari 2018. Cates fick inte fortsatt förtroende av Dark Horse att avsluta den serien efter den första volymen och istället avslutades den hos förlaget Heavy Metal (som även publicerat Coates rymdvampyrserie Interceptor).

Serien Atomahawk publicerades ursprungligen i magasinet Heavy Metal och ges nu ut i samlat format av Image Comics. Atomahawk är ett bisarrt och galet samarbete mellan Cates och tatuerarkonstnären Ian Bederman och beskrivs på följande sätt av Bederman själv: “The series itself is this bizarre combination of Mike Mignola, Jack Kirby, Robert E. Howard, and Sailor Jerry … it’s insane”. Kort sagt, alla verkar älska Donny Cates och så även jag. På höstlovet hade jag tänkt ägna veckan åt att recensera de verk av Cates som jag har i min ägo och håll även utkik efter kommande recensioner om både Interceptor, Rednecks, Babyteeth och så hela The Paybacks när den kommer ut.

FIGHTING AMERICAN #1
Manus: Gordon Rennie
Illustration: Duke Mighten
Förlag: Titan Books

Sist men inte minst den här veckan så har vi en ny serie från Titan Books som bygger på en för mig helt okänd skapelse av männen bakom Captain America: Joe Simon och Jack Kirby. När Atlas Comics (som sedermera skulle bli Marvel Comics) beslutade sig för att ge ut en ny följetong med Captain America och Bucky 1954 blev Simon och Kirby besvikna. Dels för att de inte var med på båten men även det faktum att Cap lanserades med det nya epitetet ”Commie-Smasher”, en serie starkt präglad av McCarthy-erans häxjakt på kommunister (denna version av Cap och Bucky blev under 1970-talet föremål för en retcon där den kommunistjagande duon på 1950-talet inte var Steve Rogers och Bucky Barnes utan William Burnside och Jack Monroe som tagit en variant av supersoldatserumet som inte bara gav dem superkrafter utan också gjorde dem våldsamt paranoida) .

Simon och Kirby beslutade sig för att visa var skåpet skulle stå och skapade två nya hjältar i samma anda (som de dessutom ägde rättigheterna till) på förlaget Prize Comics: Fighting American och hans Bucky-liknande sidekick Speedboy. Till att börja med var denna duon också antikommunister men i takt med att det amerikanska folket avslöjade senator McCarthys paranoida häxjakt så förvandlades den istället till superhjältesatir som gjorde narr av senatsförhören och 1950-talets antikommunistpropaganda (bland annat kämpade Fighting American och Speedboy mot superskurkarna Poison Ivan och Hotsky Trotsky).

Serien blev kortlivad med bara sju nummer och det har gjorts flera försök till att ge ut serien igen och den här gången verkar det som att tiden är mogen, lagom till Jack Kirbys 100-årsjubileum (serien gavs även ut på Joe Simons födelsedag, 11 oktober), när Titan Books ger ut en ny följetong där våra hjältar transporteras till vårt tidevarv.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...