Recensioner

Rumble av John Arcudi och James Harren

onsdag 3 januari, kl 18:57 av 0 kommentarer

Bobby håller precis på att stänga baren för natten när stammisen Cogan i vild panik rusar tillbaka in i lokalen, en arm kortare och med en mystisk levande fågelskrämma med glödande ögon, svingades ett gigantiskt svärd, hack i hälarna. Efter ett välriktad slag av baseballträt som Bobby förvarar bakom bardisken tappar ”fågelskrämman” bokstavligen huvudet och Bobby springer till andra änden på lokalen för att ringa polisen. När han kommer tillbaka till det tidigare blodbadet är dock den kraftigt blödande Cogan, och allt blod, som bortblåst. Kvar ligger bara skalet efter fågelskrämman. Efter att ha försökt förklara situationen för de misstänksamma poliserna, som slutligen rycker på axlarna och rapporterar händelserna som ytterligare ett falsklarm, plockar Bobby fram svärdet som han gömt och rusar till sin vän Dels lägenhet men dörren är låst och inte svarar Del i telefonen heller eftersom han sover djupt i TV-soffan. Efter att ha suckat och konstaterat att han behöver nya vänner upptäcker Bobby att han står öga mot öga med två rysliga demoner som artigt meddelar: ”Ge oss svärdet. Det är allt vi vill ha.”

Varje år läser jag så mycket serier jag kan komma åt men ändå är det vissa godsaker som helt undgår min vaksamma blick. Om jag hade läst någon av alla de titlar på Dark Horse Comics som tillhör Mike Mignolas Hellboy-universum så hade jag definitivt inte missat Rumble, skapad av teamet bakom B.P.R.D. (författaren John Arcudi, tecknaren James Harren samt färgläggaren Dave Stewart), och den som definitivt fick mig att ge serien en chans var Anders Lundgrens entusiasm och hyllning av titeln på Sveriges bästa seriepodcast Hög av serier. Tre volymer och 15 nummer senare är jag frälst för det här är verkligen en väldigt speciell serie, full av magisk övernaturlighet och maffiga actionscener men den är även ett realistiskt vardagsdrama med karaktärer man bryr sig om.

I Rumble, Vol. 1: What Color of Darkness (samlar #1-5 av serien) introduceras vi i denna märkliga värld där urgamla gudar och demoner plötsligt anländer till vår nutid i en amerikansk stad på dekis. Själen efter den odödliga krigaren Rathraq visar sig vara den som döljer sig bakom fågelskrämmans halm och trasor och efter att hans själ hållits fången i flera tusen år är han nu på jakt efter sin riktiga kropp som tagits i beslag av demonerna och deras demondrottning Xotlaha. Bobby och hans lite trögfattade men godhjärtade vän Del dras in i kampen för att hitta Rathraqs kropp och vi får också veta att den lemlästade Cogan i själva verket också är en odödlig halvgud som förrått gudarna och nu erbjuder sina tjänster åt demonen Xotlaha.

I Rumble, Vol. 2: A Woe That is Madness (samlar #6-10 av serien) får vi mer kött på benen när det gäller mytologin bakom gudarna och demonerna och även när det gäller seriens mänskliga karaktärer. Bobby försöker komma över att han dödat någon för första gången, vi får träffa hans mor som ligger i koma på sjukhuset och vi får också lära känna språkvetaren och socialarbetaren Timah (som dök upp sporadiskt i första volymen) närmare samt lite Halloween-mys. Förutom en grupp demoner (som är hälften demoner, hälften människor) som våra hjältar bestämmer sig för att rädda så fortsätter kampen mot Xotlaha som nu lagt beslag på Rathraqs hjärta.

I den avslutande Rumble, Vol. 3: Immortal Coil (samlar #11-15) drar det ihop sig till slutstrid med oheliga allianser och vansinnig action samt det faktum att en demon nu tagit Rathraqs kropp i besittning och nu också jagar dess hjärta.

Hela serien är rent och skärt ögongodis för alla som gillar blodiga fighter med flygande kroppsdelar eller som vill njuta av det ena märkligare och häftigare demonen efter den andra i händerna på den vansinnigt skicklige James Harren. Arcudis grundhistoria är egentligen inget märkvärdigt men han fyller den med bra dialog, härliga actionpartier, spänning och många roliga vändningar och alla karaktärsporträtt är klanderfria. Blandningen mellan övernaturligt och vardag är perfekt och hela serien har en alldeles egen unik röst och känsla som gör den mycket svår att lägga ifrån sig.

Förutom den härliga serien så svämmar volymerna också över av material från Harrens skissböcker, variantomslag och fullständigt fantastiska pin-ups till serien av de bästa tecknarna i genren, såsom Tradd Moore, Pasqual Ferry, Simon Roy, Tonci Zonjic och många fler.

Efter 15 nummer är serien ingalunda slut och fortsättningen är nu i full gång med den oefterhärmlige David Rubín (Ether, Black Hammer, Sherlock Frankenstein & The Legion of Evil) som ny tecknare efter James Harren. Om du älskar monster, action och äventyr är Rumble ett kassaskåpssäkert val och det ska bli en fröjd att få följa fortsättningen.

Manus: John Arcudi
Illustration: James Harren
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Image Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...