Recensioner

Lazarus: X+66

lördag 2 juni, kl 00:22 av 0 kommentarer

Maj månad är en hektisk tid för lärare – eller som min fru brukar säga: ”Skolan i maj, Motherfuckers!” – och jag är verkligen besviken på att det bara blev 15 inlägg, trots att jag läst mängder med serier, men tiden räcker helt enkelt inte till. Nu är det äntligen juni, slutet på terminen närmar sig och sommarlovet hägrar som balsam för själen, men nog om mina ynkliga ursäkter när det gäller tidsbrist och raskt över till något av det jag läst den senaste tiden.

Greg Rucka och Michael Larks Lazarus är en av mina absoluta favoritserier från Image Comics med sin dystopi om en värld som fortfarande är uppdelad men inte av politik och geografiska gränser utan mellan en handfull rika familjer. Dessa familjer styr sina domäner med järnhand och den del av befolkningen som svurit trohet till dem betraktas som ”serfs” medan den stora massan är ”waste”. Seriens huvudperson är kommendör Forever Carlyle, som är familjen Carlyles egen Lazarus, det vill säga en genetiskt modifierad  livvakt som inte kan dö. Forever är uppfostrad som en av familjemedlemmarna, lyder blint, men har under seriens gång allt mer börjat ifrågasätta sin existens och roll som Carlyles lydiga krigsmaskin, speciellt nu när familjerna ligger i krig och inga allianser längre är heliga.

De två senaste volymerna av serien – Poison och Cull – handlade om början på ”The Conclave War” och för att Michael Lark skulle få lite andrum för att hinna färdigställa sjätte arcen så bjöd Greg Rucka på tre djupdykningar i tre av seriens mäktigaste familjer – Carlyle, Hock och Vassalovka – som gav mycket kött på benen om historia och makttillgångar (men väldigt lite grafiskt berättande) och som nu samlats i volymen Lazarus: Sourcebook Collection samt Lazarus: X+66 som i sex nummer berättar sex fristående berättelser om några av seriens perifera, men icke desto mindre intressanta, karaktärer.

Först ut är elitsoldaten Casey Solomon som raskt blev en av familjen Carlyles serfs när hon förhindrade ett attentat på Forever och som sedan spelade en avgörande roll i kommandoräden mot Duluth i fjärde volymen vilket gjorde att kommendör Forever handplockade henne till familjens egen elitstyrka: The Daggers. Detta nummer är tecknat av Steve Lieber (The Superior Foes of Spider-Man, The Fix) som tidigare samarbetat med Rucka på den kyliga och Eisnerbelönade actionthrillern Whiteout och bjuder på stenhårt boot camp där Casey visar att hon är ”the best of the best of the best” samt att när det gäller hennes lojalitet så kommer hon alltid stå på Forevers sida.

Andra numret handlar om Joacquim – familjen Morrays Lazarus – som har starka känslor när det gäller Forever men som i slutet på femte volymen tvingades byta sida mitt under kampen med familjen Vassalovskas fruktade Lazarus The Zmey och bokstavligen gav Forever ett knivhugg i ryggen. Familjen Morray måste nu bestämma sig för om de kan lita på att deras Lazarus är dem trogen nu när de förrått familjen Carlyle och Joacquims biologiska bror Alejandro kämpar för att övertyga dem. Numret är tecknat av Mack Chater som samarbetat med Brian Wood på Briggs Land och den kommande Sword Daughter.

I tredje numret numret får vi åter stifta bekantskap med paret Joe och Bobbie Barrett. I seriens andra volym ”Lift” förlorade de allt i en översvämning och begav sig till Denver med förhoppning om en bättre framtid som serfs åt familjen Carlyles. Deras son Michael jobbar nu som en av familjens skickligaste forskare (han har bland annat varit till stor hjälp när det gäller att befria Malcolm Carlyle, familjens tidigare överhuvud, ur sin koma orsakad av den diaboliske Hock) och hans flickvän Casey Solomon har vi redan pratat om. Joe och Bobbie lever nu ett privilegierat och bekvämt liv i San Francisco, som de hatar innerligt, drömmer om sitt tidigare liv när de var lusfattiga men iallafall fria samt saknar sin dotter Leigh som rycktes bort alldeles för ung. Numret är tecknat av Justin Greenwood som bland annat tecknat rymdthrillern The Fuse.

I fjärde numret får vi möta två helt nya karaktärer – Alimah Meyers-Qasimi och Xolani Nkosi – två Lazari från två allierade familjer på jakt efter ett sätt att oskadliggöra familjen Vassalovskas fruktade Lazarus The Zmey vilket för dem till Libyens öken som tidigare var bas för den numera utdöda familjen Solari som delade sina hemligheter med Vassalovskas. Meyers-Qasimi har sin bas i Tel Aviv och Nkosi i Johannesburg och trots att familjerna är allierade är båda Lazari beordrade att likvidera den andre när uppdraget är slutfört. Numret är tecknat av Alitha Martinez som bland annat illustrerat Black Panther-spinoffen World of Wakanda.

Femte numret, och följetongens höjdpunkt enligt mig, handlar om skjutjärnsjournalisten Seré Cooper som blivit Carlyle-territoriets nyhetskändis men som hamnat i onåd hos familjen efter den dramatiska nyhetsbevakningen av kampen mot The Zmey som gick helt överstyr. Carlyle har gjort allt för att dölja det inträffade – som kostade familjen Armitages Lazarus livet och visade att familjen Morray förrått dem – och nu har Seré degraderats till att bevaka filmgalor och annat som är långt under hennes värdighet och skicklighet. När Seré får ett tips om att filma situationen i ett av krigsfångelägren – fyllda av Hocks hjärntvättade soldater – får hon nytt förtroende men hon kommer en annan historia på spåren som är långt mer intressant…och dessutom livsfarlig att undersöka. Bilquis Evely – som jobbat med Greg Rucka på Wonder Woman – är briljant och numret är inte bara det snyggaste utan också det mest spännande.

Sista numret tar oss till familjen Vassalovskas Ryssland och en ensam mans jakt på hämnd efter att hans familj mördats. Han har dock ingen lätt uppgift eftersom målet för hans hämnd är att mörda The Zmey, som betyder drake på ryska. Numret skiljer sig markant från de övriga eftersom den berättas som en saga om en tapper riddare som är ute efter att döda den stora stygga draken men Tristan Jones illustrationer bjuder dock på en brutal berättelse om The Zmeys kusliga bakgrund som ger mersmak.

Även om jag föredrar originalserien och saknar Forever Carlyle så funkar Lazarus:X+66 utmärkt när det gäller att presentera vad som komma skall: Casey Solomons allt mer viktiga roll och förhållande till Forever; frågan om familjernas Lazari har en egen vilja eller om de är familjernas lydiga marionetter; spirande missnöje bland serfs, vad har egentligen hänt med  familjen Carlyles svarta får Jonah samt den oundvikliga fighten med The Zmey. Följetongen binds samman snyggt av seriens ordinarie färgläggare Santi Arcas och även om jag inte är förtjust i alla tecknare så påminner deras stil märkbart om Michael Larks alster. Om du följt serien är Lazarus: X+66 ett måste och den nya arcen av originalserien är nu äntligen i full gång. I morgon blir det mer Greg Rucka i form av hans witch-noir Black Magick så ha det bra tills dess och på återseende.

Manus: Greg Rucka, Eric Trautmann, Aaron Duran
Illustration: Steve Lieber, Mack Chater, Justin Greenwood, Alitha Martinez, Bilquis Evely, Tristan Jones
Färgläggning: Santi Arcas
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...