Recensioner

Black Magick, Vol. 2: Awakening II

söndag 3 juni, kl 12:54 av 0 kommentarer

Jakten på Bruce Dunridges mördare har hittills mest bestått av villospår men när den huvudmisstänkte Brandt stiger in på tavernan Pig Whistle drar Portsmouthpoliserna Rowan Black och Morgan Chaffey åt nätet kring honom. När Brandt får se Rowan får han plötsligt panik och stormar ut ur lokalen allt medan han tar fram ett vapen och försöker skjuta sina förföljare. Rowan tvingas skjuta ner honom på gatan utanför för att inte oskyldiga ska hamna i fara och för andra gången på två månader blir Rowan föremål för polisens internutredare. Utredningen läggs dock ner utan påföljd men en av internutredarna kan inte släppa att både Morgan och Rowan sa att Brandt skrek åt poliserna under tumultet men att ingen av dem kan komma ihåg de exakta orden. Detta är naturligtvis en lögn för det Brandt skrek satte myror i huvudet på både Rowan och hennes kollega Morgan: ”Lämna mig ifred! Jag gjorde allt vad du sa!”

Samtidigt försöker Rowan vän och häxsyster Alexandra komma till botten när det gäller vad det är för mörk magi som är i görningen allt medan Laurent du Pont-L’Évêque från organisationen Aira bryter de magiska sigill som omgärdar Rowans bostad men missar att det finns andra mäktiga varelser i huset…nämligen Rowans familiar Hawthorne.

Första volymen av Greg Rucka och Nicola Scotts ”witch-noir” Black Magick var en underbar urban fantasy i modern polismiljö med en härligt mystisk atmosfär kryddad med Scotts fantastiska illustrationer där färgläggningen spelade en viktig roll i skeendet. Väntan på andra volymen blev tämligen lång på grund av att Rucka och Scott återvände till DC Comics för ytterligare en sejour med Wonder Woman men nu är äntligen hela första säsongen av serien avklarad. Black Magick är en av alla serier som jag följt i lösnummer sedan starten 2015 och även om det mesta av handlingen i ”Awakening” är av introducerande art så innehåller serien mycket som tilltalar mig – mörk magi, häxor, kriminalfall, gediget världsbygge, flera lager och så naturligtvis Scotts underbara illustrationer – och jag hoppas att fler upptäcker denna pärla från Image Comics.

Grundhistorien är att kriminalassistent Rowan Black också är en häxa och att familjen Black haft en mäktig position i häxornas värld under flera tusen år. Andra volymen börjar med ett fristående nummer där vi får följa den 13-åriga Rowan där hon blir en häxa, en magisk ceremoni som djupt påverkar den unga Rowan eftersom hon nu blir varse allt lidande familjen har fått utstå. Smärtan blir inte mindre när hennes mor rycks bort i samma veva då demoniska krafter är i görningen och det är även dessa demoner som nu försöker rekrytera Rowan till sina egna led – ledda av den vedervärdiga barnamördaren ”White Lady” och hennes anhang.

Rowan är en mycket mer mäktig häxa än vad hon själv förstår men som titeln på första säsongen visar har hon nu vaknat upp och det är inte alla som ser det som en positiv utveckling om jag ska uttrycka mig milt. Det som smärtar Rowan mest med detta uppvaknande är dock inte ondskefulla demoner som försöker rekrytera henne till den mörka sidan utan det faktum att hennes kollega och vän Morgan tappat förtroendet för henne. Allt hemlighetsmakeri från Rowans sida under den senaste utredningen har skadat både deras yrkesmässiga relation och deras djupa vänskap och det ska bli sjukt spännande att följa fortsättningen på ytterligare en av Greg Ruckas många lysande serier.

Manus: Greg Rucka
Illustration: Nicola Scott
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...