Recensioner

Grass Kings, Vol. 3

måndag 25 juni, kl 20:52 av 0 kommentarer

Ställd mot väggen erkänner Archie att han brände ner Jen Handels trailer när han upptäckte att hon var död. Däremot svär han på att han är oskyldig till hennes mord eftersom hon redan var död när han påträffade henne och hans handling var frukten av ren panik att man skulle hitta deras passionerade brevkorrespondens. Stämningen i Grass Kingdom kokar eftersom många är bestörta över att Bruce gått bakom ryggen på en av sina egna och Cargills sheriff ringer ett samtal till FBI för att en gång för alla röka ut den misstänkta seriemördaren, ”Thin-Air Killer”, ur fristaden. Medan snaran dras åt och Grass Kingdom rustar sig för krig fortsätter dock Bruce sitt sökande efter den riktiga identiteten på mördaren – och spåren leder till sheriffen och hans far som slutit ett avtal med djävulen för att rädda sina egna skinn. De vet mycket väl vem den riktige mördaren är men är fast beslutna att lägga skulden på de frihetslängtande invånarna i Grass Kingdom.

Finalen på Matt Kindt och Tyler Jenkins moderna thriller Grass Kings är en utmärkt nagelbitare och ett fulländat exempel på en riktigt bra kriminalhistoria där inget lämnas åt slumpen. Vem mördaren är avslöjas skickligt och sakta men säkert både för Bruce och läsaren utan effektfulla scener eller billiga dramatiska poänger och när det framgår att mördarens verkliga mål inte är själva morden utan de anhörigas lidande och förtvivlan inser man vilken vidrig människa det är och att Kindt och Jenkins lyckats bygga en vattentät berättelse där man bryr sig om de drabbade och jakten på brödernas Grass Kingdom.

Grass Kings är ett skolexempel på en riktigt bra serie med spännande handling samt bra dialog och karaktärsporträtt och även om en del kommer att ha svårt med Tyler Jenkins stil så tycker jag den är underbar och ännu bättre sedan hustrun Hilary Jenkins tog över färgläggningen.

Tyler Jenkins omslag till kommande serien Black Badge.

Serien är nominerad till en Eisner i två kategorier – Best New Series och Best Writer – och jag tycker Eisnerjuryn gjort ett klokt val när de väljer att hylla både Grass King och framförallt Matt Kindt vars egna nominering även gäller de utmärkta serierna Ether, Eternity och X-O Manowar. Själv längtar jag efter samlingsvolymen till Ether: Copper Golems men ser också fram emot Kindts och Jenkins nya samarbete från BOOM! Studios som dyker upp redan i augusti, Black Badge, som handlar om en topphemlig elitstyrka av pojkscouter. ”A haunting look at foreign policy, culture wars and isolationism through the lens of kids who know they must fix the world that adults have broken” lyder reklamen och jag är definitivt med på tåget.

Manus: Matt Kindt
Illustration: Tyler Jenkins
Färgläggning: Hilary Jenkins
Förlag: BOOM! Studios
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...