Nyheter och tips

SDCC 2018 – Nytt på seriefronten

tisdag 24 juli, kl 15:20 av 3 kommentarer

San Diego Comic-Con (SDCC) är som vanligt en av årets höjdpunkter för alla älskare av serier, TV-serier, film och TV-spel där mycket spännande nyheter presenteras. Eftersom jag själv är en serienörd och Shazam.se är en blogg om tecknade serier så ligger mitt fokus på just detta under dessa dagar och det är ingen lätt uppgift att hitta serierelaterade nyheter i det ofantliga bruset av trailers om nya TV-serier och superhjältefilmer som dominerar de flesta liknande evenemang de senaste åren, något som de flesta amerikanska förlagen är medvetna om och därför väljer att släppa nyheter om kommande projekt några dagar före själva konventet. Här kommer dock en liten lista på guldkorn som jag lyckades vaska fram:

MARVEL COMICS: I mitten av veckan dök plötsligt en exklusivt digital serie med Jessica Jones upp och förlaget planerar att ge ut flera liknande digitala titlar under etiketten Marvel Digital Originals. Det annonserades också att etiketten Marvel Knights återkommer lagom till dess 20-årsjubileum (november 2018) under ledning av Donny Cates som gjort sig ett namn på förlaget med titlar som Doctor Strange, Thanos, Cosmic Ghost Rider och Venom. Marvel Knights kommer, precis som förra gången det begav sig, att fokusera på karaktärer som Daredevil, The Punisher, Black Panther, Ghost Rider, Elektra, med flera och förlaget har redan knutit författare som Tini Howard (Assassinistas, Euthanauts), Matthew Rosenberg (Phoenix Resurrection: The Return of Jean Grey, The Punisher, Multiple Man, Rocket Racoon) och Vita Ayala (The Wilds, Batman Beyond) till etiketten.

De största Marvel-nyheterna för min egen del var en ny miniserie med The Vision och att planerna för Neil Gaiman och Mark Buckinghams Miracleman nu äntligen satts i rullning. 2016 gav Marvel Comics ut Alan Moores episka run med Miracleman från 1980-talet och tanken var att förlaget även skulle ge ut hela Gaiman och Buckinghams run (som avbröts då förlaget Eclipse gick i konkurs 1994 vilket lämnade karaktären i ett rättsligt limbo ända tills Marvel lyckades få rättigheterna till serien 2014) under 2017 men ytterligare juridiska oklarheter satte käppar i hjulet efter att Marvel gett ut Miracleman: The Golden Age. Under 2019 kommer alltså äntligen ”The Silver Age” och ”The Dark Age” ut, två följetonger som många serieälskare väntat på i 25 år.

När den gäller den kommande sexdelade miniserien The Vision så tar den upp tråden direkt efter Tom King och Gabriel Hernández Waltas prisbelönade och fabulösa maxiserie slutade (där The Vision, hans dotter Viv och hunden Sparky går vidare med sina liv) med samma namn och den kommer att författas av ingen mindre än Chelsea Cain som bjöd på en riktigt bra version av Mockingbird 2016. Den nya miniserien har Marc Mohan som medförfattare och tecknas av Aud Koch och vill man läsa mer av Cain tillsammans med Mockingbird-tecknaren Kate Niemczyk så kommer deras egna serie Man-Eaters ut på Image Comics i september 2018.

DC COMICS: Nya serier av Grant Morrison är alltid mumma för en hungrig serieslukare och under SDCC annonserades det att Morrison och Wonder Woman-tecknaren Liam Sharp kommer att ge ut en ny Green Lantern-serie med Hal Jordan i huvudrollen. Serien (som dyker upp i november 2018) kommer att fokusera på Jordans dagliga uppdrag som rymdpolis och allt börjar med att ett transportskepp med tre av universums värsta brottslingar kraschlandar på Jorden och nu är det Hals uppdrag att hitta dem innan de kommer på nya ondskefulla planer.

I december kommer Aquamans alldeles egna film (med Jason Momoa i huvudrollen) och dessutom är det nu klart att Kelly Sue DeConnick (Captain Marvel, Pretty Deadly, Bitch Planet) kommer att ta över den tecknade serien Aquaman tillsammans med tecknaren Robson Rocha. DeConnicks historia beskrivs som en Aquaman-version av Daredevil: Born Again eller Batman: Year One där vi återigen får bekanta oss med Aquamans ursprung…fast genom DeConnicks ögon förstås.

IDW: I oktober är det dags för en ny intressant serie från Shelly Bonds egna etikett Black Crown (som tidigare i år gett oss titlar som Kid Lobotomy, Assassinistas, Punks Not Dead och Euthanauts) på förlaget IDW: Lodger av David och Maria Lapham. Paret Lapham är mest kända för sin Eisnerbelönade kriminalserie Stray Bullets och Lodger är även den placerad i den genren fast mer en psykologisk thriller kryddad med övernaturlighet. ”Lodger” är öknamnet på en stilig dagdrivare som besitter en kuslig förmåga att ändra sitt utseende, en talang han använder för att begå bestialiska mord under täckmantel att han är en resebloggare. Berättelsen börjar när han jagas genom landet av tonåringen Ricky Toledo som en gång föll för hans charm – vilket resulterade i att Lodger dödade hennes mor och hennes far fick skulden för dådet.

DARK HORSE COMICS: Slutligen har vi Berger Books som presenterade sin andra våg av nya titlar som innehåller She Could Fly (vars första nummer dök upp 11 juli), The Seeds av Ann Nocenti och David Aja (som dyker upp 1 augusti), Olivia Twist samt science fiction-författaren Nnedi Okorafors serie LaGuardia om utomjordingar och migranter. Alla dessa titlar bleknar dock i jämförelse när jag fick höra nyheten att Hugo-vinnaren G. Willow Wilson (Ms. Marvel) och Eisner-vinnaren Christian Ward (Ody-C, Black Bolt) kommer ut med en episk science fiction-saga vid namn Invisible Kingdom i mars 2019. Wilson, som även kommer att ta över DC:s Wonder Woman inom en snar framtid) har tidigare samarbetat med Karin Berger när hon var redaktör hos Vertigo (Cairo och Air, 2007 respektive 2008-2010) och detta är tveklöst en av titlarna jag ser mest fram emot under det kommande året. Här följer seriens huvudhandling som ger mig rysningar av välbehag:

”Set in a small solar system in a far-flung galaxy, Invisible Kingdom tells the tale of two women—one a young religious acolyte, and the other, a hard-bitten freighter pilot, who separately uncover an unholy conspiracy between the leader of the Renunciation, the system’s dominant religion, and Lux, the all-consuming mega-corporation that controls society. On the run from dangerous reprisals on both sides, this unlikely pair of rebels risks plunging the world into total anarchy if they reveal the truth. But when your beliefs betray you, what choice is left?”

Kommentarer

  1. Pärka says:

    Hade på något sätt helt missat Morrisons ”Green Lantern”. Och med Sharp! Har helt klart potential (även om den gode Grant är väldigt hit-or-miss för mig).

  2. Andreas Mars says:

    Kul att vi gillar olika. Jag har aldrig läst en dålig serie med Morrison och funderar starkt på att utforska Doom Patrol, Invisibles och We3.

  3. Pärka says:

    Ja, men det ska ju sägas att hans toppar är skyhöga. Rekommenderar starkt alla tre alster du nämnde för de har jag faktiskt läst samtliga (bara fyra av sex volymer av Doom Patrol dock). Tycker de är Mortison när han är på höjden av sin förmåga.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...