Nyheter och tips

Eisnernomineringar 2019

fredag 26 april, kl 23:37 av 0 kommentarer

Idag (26 april) presenterades alla nomineringar till Will Eisner Award som delas ut i vanlig ordning på San Diego Comic-Con i juli månad. Som vanligt innehöll listan en hel hög med överraskningar, en del frågetecken, många utropstecken och mycket nytt att lägga till den den digra högen av serier jag ännu inte hunnit läsa eller som jag inte kände till överhuvudtaget.

Leder listan gör Mister Miracle (DC Comics) av Tom King och Mitch Gerads med fyra nomineringar och den kan redan stoltsera med två Eisner Awards som serien erhöll förra året. Hela samlingsvolymen ligger pinsamt nog ännu oläst på nattygsbordet men jag lovar att sätta tänderna i den så fort jag får möjlighet. Näst på tur med tre nomineringar plus en delad har vi antologiserien Twisted Romance (Image Comics) som haft Alex de Campi som redaktör samt författare; ytterligare en antologiserie, Get Naked (Image Comics), författad av Steven T. Seagle med tre nomineringar; en av mina favoritserier från förra året, Isola (Image Comics) av Brenden Fletcher och Karl Kerschl, knep också tre och det gjorde även två för mig helt okända serier, nämligen Watersnakes (Lion Forge) av Tony Sandoval samt A Sea of Love (Lion Forge) av Wilfrid Lupano och Grégory Panaccione.

När det gäller serier jag läst och hyllat här på Shazam så blir man alltid lite extra glad när man hittar dem i nomineringslistan. Bland annat kan jag nämna Exit Stage Left!: The Snagglepuss Chronicles, Gideon FallsBe Prepared, The Prince and the Dressmaker, Woman World, Giant Days (som jag läst ytterligare två volymer av men inte recenserat), Sabrina, My Heroes Have All Been Junkies (tänkte recensera den när jag läst hela Criminal-serien så det lär dröja) samt Young Frances.

Image Comics dominerade listan med totalt 19 nomineringar (DC kom tvåa med 17) och förlaget lyckades imponerande nog lägga beslag på alla nomineringarna i kategorin Best New Series. Här kommer dock de första frågetecknen för Crowded av Christopher Sebela och Ro Stein (som kommer att recenseras inom kort) är ingen lysande serie och jag var inte speciellt upprymd av Skyward när den kom heller men den avslutas i juli så jag ska ge den en chans till. En seriebok som jag blev förvånad över att den inte dök upp i listan var Why Art? av Eleanor Davies som jag tycker är briljant men tydligen föll den inte Eisner-juryn på läppen. Jag hade också gärna sett Coda bland de nominerade i kategorin Best New Series men får nöja mig med att seriens fabulöse tecknare Matías Bergara fick en nominering i kategorin Best Penciller.

Förutom Watersnakes och A Sea of Love tänker jag utforska Eternity Girl (DC/Young Animals) av Magdalene Visaggio och Sonny Liew; one-shoten Black Hammer: Cthu-Louise (Dark Horse Comics) av Jeff Lemire och Emi Lenox; den pågående serien Gasolina (Image Comics) av Sean Mackiewicz och Niko Walter; Norroway, Book 1: The Black Bull of Norway (Image Comics) av Cat Seaton and Kit Seaton; Middlewest (Image Comics) av Skottie Young och Jorge Corona samt Bitter Root (Image Comics) av David Walker, Chuck Brown och Sanford Green.

När det gäller nominerade serieböcker som fångade mitt intresse blir listan nästan ohållbart lång men jag tänkte slimma ner den, till att börja med, till All Summer Long av Hope Larson (Farrar Straus Giroux); Bad Girls av Alex de Campi och Victor Santos (Gallery 13); Come Again av Nate Powell (Top Shelf/IDW); Homunculus av Joe Sparrow (ShortBox); Anne Frank’s Diary: The Graphic Adaptation, adapterad av Ari Folman och David Polonsky (Pantheon) samt To Build a Fire (baserad på Jack Londons novell) av Christophe Chabouté (Gallery 13).

Tre av serieböckerna som jag redan tänkt recensera, Jason Lutes kompletta Berlin, Upgrade Soul av Ezra Claytan Daniels och Girl Town av Carolyn Nowak, är beställda från biblioteket och slutligen tänker jag också spana in lite webbserier som Umami (Panel Syndicate) av Ken Niimura, The Stone King (comiXology Originals) av Kel McDonald och Tyler Crook samt Tiger, Tiger (Hivemorks) av den finska serieskaparen Petra Nordlund. Hela listan har ni här och släng gärna iväg en kommentar om det är någon titel du saknar bland de nominerade eller om du tycker jag ska spana in något annat från listan som undgått mina ögon.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...