Recensioner

Serieböcker 2018: Be Prepared av Vera Brosgol

lördag 2 februari, kl 19:53 av 0 kommentarer

När jag valde bland alla hyllade nya serieböcker från 2018 som jag tänkt granska under 2019 så trodde jag att fått med det mesta men om det är något man kan säga om serier så är det att man aldrig kan läsa för många. Det var när Bleeding Cool i slutet av januari tipsade om Jamie Colvilles imponerande sammanställning över 2018 års mest hyllade titlar som jag beslöt mig för att utöka min egen lista med ytterligare fyra titlar: Woman World av Aminder Dhaliwal, Young Frances av Hartley Lin, The Lie and How We Told It av Tommi Parish och så Be Prepared av Vera Brosgol som recenseras i detta inlägg.

Eftersom Vera Brosgol var en helt ny bekantskap för mig beslutade jag mig för att göra min hemläxa ordentligt och läste först hennes hyllade debutverk Anya’s Ghost från 2011 och det var en sann njutning från första till sista sidan. Brosgol behärskar mediet till perfektion både när det gäller grafiskt berättande och bra karaktärer med en skön stil som tilltalar mig mycket.

Vera Brosgol föddes i Ryssland och flyttade till USA när hon var fem år gammal och det ryska arvet och utanförskapet som följer med det är viktiga ingredienser i både Anya’s Ghost och Be Prepared. Medan det inte är lika påtagligt i Anya’s Ghost så dominerar det Be Prepared som dessutom delvis bygger på Veras självupplevda erfarenheter av ryska scoutläger i den amerikanska vildmarken. Scoutrörelsen i Ryssland förbjöds av kommunisterna 1917 men verksamheten hölls vid liv av ryska immigranter i framförallt USA och inte bara för att lära immigrerade ryska barn om knåpar och vildmarksliv utan också för att bevara kultur och sedvänjor från det gamla hemlandet. Förutom att alla barnen förväntades prata ryska så ingick även gamla ryska scoutvisor och rysk-ortodoxa gudstjänster i paketet och den ryska inramningen är något som lockar den identitetssökande Vera i boken samt det faktum att hennes ensamstående mor har råd med den betydligt blygsammare lägeravgiften jämfört med de kostsamma sommarläger som Veras klasskamrater reser till varje år.

Vera är nio år gammal i boken och även om boken främst riktar sig till yngre läsare så fungerar den utmärkt för alla åldrar. Det är väldigt lätt att identifiera sig med den lilla flickan som drömmer om att få passa in men som snart upptäcker att det inte bara räcker med gemensamt språk, kultur och uniformer för att hitta vänner och vara som alla andra. Veras högt ställda förväntningar grusas redan första dagen när hon upptäcker att hon är yngst i sin grupp och att hon delar tält med två bitchiga 14-åringar som komiskt nog båda heter Sasha. Paniken och hemlängtan är total när hon upptäcker att lägrets enda toalett är ett närmast hemsökt utedass och Veras redan vacklande självkänsla riskerar snart att störta henne ner i totalt mörker.

Lägret visar sig dock inte bli en mardröm för Vera för trots många pinsamheter, kränkningar och missöden så ordnar sig det mesta, mycket tack vare att Vera lär sig livets hårda läxor och dessutom till slut hittar en vän för livet och framförallt en tro på sin alldeles egna förträfflighet. Be Prepared är inget mästerverk som Anya’s Ghost men är en mycket läsvärd uppväxtskildring som jag rekommenderar varmt.

Manus: Vera Brossgol
Illustration: Vera Brossgol
Färgläggning: Alec Longstreth
Förlag: First Second
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...