Guider /Nyheter och tips

Comics of Future Past – januari 2021

fredag 8 januari, kl 23:40 av 0 kommentarer

Så var det dags att ta en titt på vad som dyker upp på de amerikanska seriehyllorna i januari 2021.

Som vanligt följer jag Pärs femgradiga skala och Månadens tips hittar ni längst ner i inlägget.

1 – Helt ointressant

2 – En intressant skapare

3 – Två intressanta skapare eller enbart en fast med lockande premiss

4 – Två favoritskapare eller enbart en med lockande premiss Prenumerationsvärdig

5 – Två favoritskapare med lockande premiss Given Prenumeration

Mot titlarna!

DC COMICS

”Welcome to DC Future State, a two-month extravaganza that reveals what lays in store for the World’s Greatest Heroes! Spinning out of the finale of Dark Nights: Death Metal #7 (on sale January 5, 2021), DC Future State will take you on a journey from the near future to the end of time to witness the destinies of heroes like Batman, Superman, Wonder Woman, the Justice League, the Teen Titans, and so many more.”

Så lyder reklamen inför Future State som i mars 2021 leder fram till DC Comics nya ”reboot” Infinite Frontier. Detta är förlagets tredje nystart på tio år och jag konstaterar lite trött att mitt intresse när det gäller att hänga med i DC:s förvirrade kontinuitet är lika med noll. Däremot innehåller tvåmånadersexperimentet Future State en hel del titlar med spännande koncept och nya samarbeten med skickliga serieskapare. Dit hör Batman/Superman med Gene Luen Yang och Ben Oliver; Dark Detective av Mariko Tamaki och Dan Mora; Immortal Wonder Woman av författarparet Michael W. Conrad och Becky Cloonan samt illustrationer av Jen Bartel; Kara Zor-El, Superwoman av Marguerite Bennett och Margurite Sauvage; Superman Vs. Imperious Lex av teamet Mark Russell och Steve Pugh som tidigare gett oss satir i den bästa skolan med titlar som The Flintstones och Billionaire Island samt Wonder Woman där Joëlle Jones får visa var skåpet ska stå med både manus och bild.

MARVEL COMICS

IRON FIST: HEART OF THE DRAGON #1 (OF 6)
Manus: Larry Hama
Illustration: David Wachter

”Someone is killing the ancient dragons that power the HEAVENLY CITIES, and only IRON FIST and the DEADLY WEAPONS can stop them…if they can discover who they are in time! Zombie armies, mystical portals, dragon hearts, some of the Marvel Universe’s deadliest fighters all converge in one action-packed extravaganza, and the fate of all worlds hangs in the balance!”

Intresse: 3
Kommentar: Det mesta från Marvel under januari månad rör sig om megaeventet King in Black som intresserar mig föga. Några guldkorn lyckades jag dock vaska fram. Först en fristående Iron Fist-story författad av Larry Hama, som jobbat i omgångar åt Marvel, framförallt på flera G.I. Joe-titlar under 1980- och 90-talet, något som han även gjorde på förlaget IDW när licensen hamnade där. Det gör inte saken sämre att David Aja står för ett av variantomslagen.

MAESTRO: WAR AND PAX #1 (OF 5)
Manus: Peter David
Illustration: Javier Pina

”The man once known as the Hulk is now neither man, nor Hulk – call him only THE MAESTRO! After deposing Dystopia’s ancient ruler, the Maestro sets his sights even bigger. It’s time the entire planet Earth recognized their one true god! But the Maestro isn’t the only immortal left…and if he wants to truly dominate the planet, he’ll have to face the most powerful beings in creation!”

Intresse: 3
Kommentar: Maestro, den framtida läskiga varianten av Hulk, skapades av Peter David och under 2020 dök karaktären upp i miniserien Maestro som i januari 2021 följs av Maestro: War and Pax, återigen författad av Peter David och den här gången illustrerad av Javier Pina.

IMAGE COMICS

HAHA #1
Manus: W. Maxwell Prince
Illustration: Vanesa R. Del Rey

”HAHA is a genre-jumping, throat-lumping look at the sad, scary, hilarious life of those who get paid to play the fool—but these ain’t your typical jokers.

HAHA peeks under the big top, over the rainbow, and even inside a balloon to tell a wide-ranging slew of stories about “funny” men and women, proving that some things are so sad you just have to laugh.”

Intresse: 4
Kommentar: Jag har aldrig varit på cirkus och det finns få grejer som fyller mig med så skräckblandad förtjusning som läskiga clowner (förmodligen efter att jag läst Stephen Kings Det i unga år). Nu kommer en ny skräckantologi från Image Comics som beskrivs som en ”funny-sad clown series for a funny-sad clown world” och hjärnan bakom denna rysare är W. Maxwell Prince som visat att han behärskar genren med den mycket läsvärda titeln Ice Cream Man. Den här gången har Prince hjälp av ett pärlband av skickliga illustratörer som bland annat Vanesa R. Del Rey, Gabriel Walta, Roger Langridge och nykomlingen Zoe Thorogood som hyllats för sitt debutverk The Impending Blindness of Billie Scott.

UNIVERSE! VOL. 1 HC
Manus/Illustration: Albert Monteys

”The Eisner-nominated series of self-contained, and somehow connected, sci-fi tales involving alien life, robot love, corporate greed, and travels through time, space, and perception.”

Intresse: 4
Kommentar: Den spanske serieskaparen Albert Monteys har gjort sig ett namn som satirtecknare i sitt hemland, framförallt på tidningen El Jueves. Han lämnade dock tidningen i protest 2014 när El Jueves vägrade publicera hans elaka (men mycket roliga) omslag som refererar till kung Juan Carlos abdikation. Samma år kom också första numret av hans digitala science fiction-antologi Universe! ut på Panel Syndicate, vilken även nominerades till en Eisner. Image Comics har tidigare gett ut fysiska upplagor av Panel Syndicate-titlar som The Private Eye och Barrier och nu kommer även Universe! ut på förlaget i en inbunden samlingsvolym.

RAIN LIKE HAMMERS #1 (OF 5)
Manus/Illustration: Brandon Graham

”Eugene is a new inhabitant of Elephant, a walking city on the desert world of Crown Majesty. Far from friends and family, he spends most of his time navigating melancholy daydreams, toying with alien technology, and researching the best places to find high-quality fast food. At best, his life is lonely and monotonous—but all of that changes when a mysterious force begins destroying Crown Majesty’s walking cities!”

Intresse: 4
Kommentar: Brandon Graham har gjort sig i ett namn i sci-fi-världen med sina titlar King City, Multiple Warheads och nystarten på Prophet. Nu kommer en ny lovande serie vid namn Rain Like Hammers som utspelas i ett nytt härligt världsbygge där vi dels får bekanta oss med ovan nämnde Eugene men också superskurken Brik Blok som dyker upp i senare nummer.

DARK HORSE COMICS

CRIMSON FLOWER #1
Manus: Matt Kindt
Illustration: Matt Lesniewski

”After losing her family in a violent home invasion, a woman uses folk tales to cope. In a blood-soaked journey toward revenge, she tracks down the man responsible for her family’s deaths, only to discover a startling government plot-to weaponize folk tales and use them to raise children into super assassins.”

Intresse: 5
Kommentar: Crimson Flower är en ny mycket lovande titel från Matt Kindt som alltid brukar leverera koncept värda att utforska, som i till exempel Mind MGMT, Dept H, Ether, Bang!, Grass Kings, Black Badge och Folklords. Den här gången får vi en hämndhistoria som leker med ryska folksagor, konspirationsteorier och barn som tränas att bli lönnmördare och allt tecknas av Matt Lesniewski vars härliga stil för tankarna till Robert Crumb eller Ian Bertram.

BOOM! STUDIOS

ABBOTT 1973 #1
Manus: Saladin Ahmed
Illustration: Sami Kivelä

”Detroit’s hardest hitting journalist, Elena Abbott, is trying to make a fresh start at a new newspaper…but her deadly past isn’t ready to let go.
The city is days away from the historic election of a Black candidate as their new Mayor, but a vicious new group has emerged to destroy him, targeting anyone who supports his campaign or the change he represents.
That means Abbott, who discovers the group’s connection to a dangerous dark magic, has been targeted for certain death – unless she embraces her true power as the Lightbringer to save her city.”

Intresse: 5
Kommentar: 2018 dök Saladin Ahmed och Sami Kiveläs magiska thriller Abbott upp från ingenstans och imponerade stort. Mest var det miljön (1970-talets Detroit) och konceptet med en svart kvinnlig journalist i en helvit manlig kontext som lyfte serien och jag vill definitivt ha mer magisk noir med den underbara Elena Abbott i huvudrollen.

THE LAST WITCH #1
Manus: Conor McCreery
Illustration: V.V. Glass

”It’s the one time of the year when the witch known as Cailleach hunts the children of the village – so Saoirse, a brave and reckless young girl, decides this is the perfect opportunity to defy her father and discover the secrets of the witch’s tower!
But when the Cailleach captures Saoirse and her brother Brahm, their lives are forever changed in ways they never expected.
Now, Saoirse will have to save everyone she loves by discovering the truth about the mysterious mark on her shoulder – and embracing her secret magical powers!”

Intresse: 3
Kommentar: Conor McCreery (Kill Shakespeare, Adventure Time, Regular Show) och V.V. Glass ger oss en high-fantasy för unga vuxna som dels är ett kärleksbrev till irländska sagor och mytologi men som också handlar om att den största magin finns inom oss.

AFTERSHOCK COMICS

SCOUTS HONOUR #1
Manus: David Pepose
Illustration: Luca Casalanguida

Years after a nuclear apocalypse, a new society has risen from the ashes…and their bible is an old Ranger Scout manual.

A young Ranger Scout named Kit has endured the harsh survivalist upbringing needed to conquer the irradiated Colorado Badlands. But after discovering a terrible secret once lost to history, Kit must risk everything on a dangerous quest to uncover the truth behind the Ranger Scouts’ doctrine.

Intresse: 3
Kommentar: Världen har gått under men The Ranger Scouts of America har överlevt tack vare sitt motto – att alltid vara redo. Serien Scouts Honour är inspirerad av postapokalyptiska berättelser som Mad Max: Fury Road och The Hunger Games samt dystopier som The Handmaid’s Tale med den bygger också på idén att segraren skriver historien och hur hela din världsbild formas efter de som berättar den.

MAGNETIC PRESS INC.

ASTER OF PAN HC
Manus/Illustration: Merwan

”The small, post-apocalyptic zone of Pan is threatened by the hi-tech neighboring Federation of Fortuna, and their only hope is to win the ritualized game known as ”Celestial Mechanics”. And their key to winning lies with a girl from the outside named Aster.”

Intresse: 4
Kommentar: Merwans postapokalyptiska seriebok Mécanique Celeste var en av de nominerade böckerna till Angoulême-priset i kategorin unga vuxna 2020 och nu har denna snygga mix av The Hunger Games och Dodge Ball kommit ut i en engelsk översättning på Magnetic Press med titeln Aster of Pan.

MÅNADENS TIPS:

Här står det mellan Crimson Flower och Abbott 1973 och om jag måste välja blir det den senare. Om du ännu inte utforskat första volymen av Saladin Ahmed och Sami Kivelä så rekommenderar jag den varmt.

 

 

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...