Nyheter och tips

Angoulême-vinnarna 2022

söndag 20 mars, kl 20:52 av 0 kommentarer

Idag, 20 mars, avslutas 49:e upplagan av seriefestivalen i Angoulême. Festivalen inleddes redan i onsdags med tillkännagivandet att kanadensaren Julie Doucet blev årets Grand Prix-vinnare i konkurrens med Catherine Meurisse och Pénélope Bagieu. Doucet blev därmed den tredje kvinnan som fått detta prestigefulla pris och 2022 var även första gången som alla tre nominerade var kvinnor.

Född i Montréal, Québec, Kanada har Julie Doucet slagit ned sin bopålar i New York, Seattle och Berlin innan hon återvände till sin hemstad 1998. Mest känd är hon för sina självbiografiska serier, såsom Dirty Plotte och My New York Diary, där hon ofta tar ett kompromisslöst grepp om sin vardag utifrån ett fritt och radikalt feministiskt perspektiv. Doucet har gjort flera längre uppehåll i sin karriär men i år kommer hon ut med boken Time Zone J, som är hennes första nya verk på 15 år.

På lördagkvällen delades även festivalens priser ut och här nedan följer en presentation av några av vinnarna. Övriga pristagare kan ni hitta här.

Fauve d’Or för bästa album gick till Écoute, jolie Márcia av brasilianaren Marcello Quintanilha som utspelas i dagens Rio de Janeiro där vi får följa sjuksköterskan Márcia som bor i en favela. Quintanilha vann pris vid 2016 års festival i Angoulême för serieboken Tungstene (som även filmatiserats) och jag hoppas att fler av hans verk dyker upp på engelska (eller svenska) i framtiden för han har en stil och ett uttryck som jag gillar skarpt.

Priset till bästa följetong gick till tredje delen av Émile Bravos Spirou – l’espoir malgré tout, eller Spirou – Hoppets tid som den heter på svenska. En solklar vinnare och senare i höst kommer den fjärde och avslutande delen av Bravos mästerverk om Spirou och Nickes öden och äventyr under den nazistiska ockupationen av Belgien.

En annan glad överraskning var att Kat Leyhs Snapdragon vann i kategorin för yngre läsare i 12-16-årsåldern. En fantastisk bok som jag läste under helgen och som jag förhoppningsvis hinner recensera kommande vecka.

Stort grattis till Julie Doucet och övriga pristagare önskar vi på Shazam!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...