Recensioner

Spirou: Hoppets tid, del 4

torsdag 27 oktober, kl 17:08 av 0 kommentarer

2008 publicerades albumet Spirou – Le Journal d’un Ingénu som sedan gavs ut på svenska av Cobolt med titeln Spirou – Porträtt av hjälten som oskuldsfull ung man som en del i förlagets utgivning av Extraordinära äventyr med Spirou och Nicke. Den franske serieskaparen Émile Bravos album utspelas i Belgien strax innan andra världskriget och fungerar som en fristående inledning till albumsviten Hoppets tid (också utgiven på svenska av Cobolt) där vi får följa Spirou och Nickes strapatser under den nazistiska ockupationen av landet – ett mästerverk som präglas av krigets umbäranden, motståndskamp, skuld och rädsla samt mod och kämpaglöd, men också mycket humor och dråpligheter på klassiskt Spirou-manér. Spirou – Porträtt av hjälten som oskuldsfull ung man gavs ut i en ny utökad utgåva tidigare i år och fjärde och sista delen av Hoppets tid såg också dagens ljus hösten 2022 och hela denna albumsvit i fem delar av Émile Bravo ligger mig mycket varmt om hjärtat och förtjänar verkligen mitt högsta betyg.

Fjärde delen utspelas under sensommaren 1944 när de allierades trupper till slut lyckades befria Belgien men den efterlängtade segern lämnar också efter sig en bitter eftersmak. Tyska kollaboratörer inom den lokala polisen och kyrkan får sig en rejäl skopa av sleven och Spirou tar emot nyheter om konstnärsparet Felix och Felka samt flickvännen Kassandras öden med tungt hjärta. Det antifascistiska budskapet är starkt, något som präglat Émile Bravos hela uppväxt med en spansk far som stred på den republikanska sidan i Spanska inbördeskriget, men även kolonialismen får sig en rejäl känga i en mycket minnesvärd scen där bonden Anselm och hans fru Ernestine erbjuds en ny lantgård i Belgiska Kongo som ersättning för deras nerbrända gård. Anselm undrar varför han ska bli nybyggare i ett land som Belgien ockuperar men när han får svaret att belgarna gett de svarta den moderna civilisationen exploderar han: ”Men nazisterna kom också och gav oss sin ”moderna civilisation”! Märkte du inte det! Är du för vit för att märka att de koloniserat oss under fyra års tid? Märkte du inte att civilisationen bara handlar om att döda varann?!”

Ett genomgående tema i hela albumsviten är Spirous resa från oskuldsfull ung man till vuxen och även om han misströstar när det gäller människors val och handlingar så slutar ändå historien ljust och hoppfullt. Det är med ett visst vemod i hjärtat som jag säger farväl till Spirou och Nicke i Bravos utmärkta gestaltning samtidigt som jag fylls av värme när jag tänker på alla läsare som fortfarande inte upptäckt detta mästerverk.

Manus: Émile Bravo
Illustration: Émile Bravo
Färgläggning: Fanny Benoit
Förlag: Cobolt
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...