Recensioner

Slumpens spår

torsdag 8 december, kl 22:13 av 0 kommentarer

Mycket lite är känt om spanjoren Miguel Campos öde. Det vi vet är att han var född på Teneriffa, bagare till yrket och var gift och hade tre döttrar. Han var också anarkist, greps av militären 1936 och satt fängslad på Kanarieöarna och även i Marocko. Det sista familjen hörde från honom var i ett brev 1942. De hade ingen aning om att han lyckades fly, gick med i Afrikanska frivilligkåren och anslöt sig därefter, tillsammans med flera andra spanska republikaner i landsflykt, till La Nueve, nionde kompaniet i de fria franska styrkornas andra pansardivision under ledning av general Leclerc – ett kompani som utmärkte sig för sin glödande kamp mot fascismen under de allierades storskaliga invasion i Normandie och som var bland de första som tågade in i det av nazisterna ockuperade Paris i augusti 1944. En månad senare tilldelades han den franska militärens medalj av general de Gaulle och 1952, åtta år efter hans försvinnande, fick hans hustru ett meddelande om han ”dött för Frankrike” i december 1944.

Den spanske serieskaparen Paco Roca ägnade flera år av efterforskningar i sitt arbete med serieboken Los surcos del azar (2013) och Palabra förlag har nu gett ut en svensk översättning av den utökade utgåvan från 2019. Rocas bok är bara en i raden av många serieskildringar av det Spanska inbördeskriget som dykt upp de senaste åren i Spanien och dess imponerande verkshöjd beror mycket på den skickliga framställningen där Roca berättar en fiktiv historia om mötet mellan serieskaparen själv och den gamle Miguel Campos som nu lever ett ensamt och tillbakadraget liv som Miguel Ruiz i nordöstra Frankrike.

Ruiz vardag präglas av fasta rutiner (bland annat besöker han kyrkogården varje dag kl. 9) och Rocas prat om att han jobbar på en historia om spanjorer som stred mot fascisterna i andra världskriget, och att Ruiz var en av dem, gör honom inte mer samarbetsvillig. Vem vill höra om det numera? En liknande fråga ställde sig även Joanna Rubin Dranger under arbetet med sin fantastiska tecknade dokumentärroman Ihågkom oss till liv om sin judiska familjs historia och det fruktansvärda öde som drabbade de släktingar som ”försvann” under andra världskriget och hennes svar klingar lika rent när det gäller de spanska republikanernas öde efter Spanska inbördeskriget: ”Om vi inte bryr oss, vem ska då bry sig? Vem ska minnas dem, om inte vi?”

Färgskalan i Slumpens spår växlar skickligt mellan monokromt i de fiktiva samtalen mellan Roca och Ruiz och fullfärg i den gamle krigsveteranens tillbakablickar. I den mycket minnesvärda öppningsscenen skildras paniken och desperationen hos de som förtvivlat försöker fly Francos trupper i Alicantes hamn vid inbördeskrigets slut men boken visar också republikanernas stolhet och djärva mod, där det faktum att många som anslöt sig till de allierade under andra världskriget överlevde var själva tanken att de fortfarande stred mot fascisterna. Särskilt smärtsamt blir uppvaknandet när de inser att den självklara kampen mot nazismen inte inbegriper det fascistiska styret i deras hemland.

Bokens titel är lånad från en strof ur den spanske poeten Antonio Machados verk Campos de Castilla: ”Varför kalla dem för vägar dessa slumpens spår…?” Själv dog han under flykten från Francos trupper (vilket också skildras i boken) och Roca skildrar också alla märkliga vägar och turer som drabbade de spanska republikanerna i landsflykt, såsom fångenskap och tvångsrekrytering under andra världskriget. En annan mycket läsvärd seriebok som gavs ut under 2022 är Fotografen i Mauthausen (Epix) som skildrar de spanska republikaner som tvångsrekryterats till den franska armén och därefter togs som krigsfångar av tyskarna och gick ett grymt öde till mötes i det österrikiska koncentrationslägret Mauthausen. Att både denna bok och Slumpens spår ges ut på svenska samma år kan tyckas vara en slump eller så är tiden helt enkelt mogen för att även dessa historier lyfts fram i ljuset för svenska läsare.

Slumpens spår är ett imponerande och välgjort tidsdokument utgivet i lyxigt format med gediget extramaterial och detta mästerverk är hittills kronan på verket i Palabra förlags imponerande utgivning av spansk seriekonst på svenska och jag ser fram emot fler härliga verk från förlaget under 2023 och framledes. Rekommenderas av hela mitt seriehjärta!!!

Manus: Paco Roca
Illustration: Paco Roca
Förlag: Palabra förlag
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...